Država posredno financira Stojanu Petriču, prvemu možu Kolektorja, ki bi gradil tudi 2. tir, prevzem časopisne hiše Delo

Foto: STA

Da za Kučanovim tajkunom Stojanom Petričem, ki ima v lasti Kolektor, stoji Delo, je že znano. Da pa država posredno financira le-to, pa ne tako zelo. Na aplikaciji za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji je jasno razvidna finančna naveza Petriča in ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. S tem država podpira zavajajoče poročanje javnosti, saj namesto, da bi se tako t.i. “raziskovalni novinarji” časopisa Dela ukvarjali s pravimi tajkuni, kot je njihov “šef”, se ukvarjajo s popolnoma drugimi stvarmi, le da bi odvrnili pogled javnosti od pravih kradljivcev davkoplačevalskega denarja.

Stojan Petrič, ki je tudi ljubljenček Foruma 21 in član programskega sveta tega foruma Milana Kučana, je že vrsto let osumljen gospodarskega kriminala in utaje davkov preko njegovih podjetij v davčnih oazah. In kljub temu, da so bile ovadbe podane že leta 2011, se do danes ni zgodilo še nič. Temu botruje njegova politična naveza, saj vemo, da je Kolektor močno prepleten s slovensko politiko. Še posebej gre za povezavo med ministrstvom za infrastrukturo in prostor, direkcijo RS za ceste, (kjer je minister iz SMC-ja Peter Gašperšič, direktor direkcije pa Damir Topolko) in podjetjem Kolektor Koling. Omenjeno ministrstvo je v času vlade Mira Cerarja namreč financiralo Kolektor Koling v višini 7 milijonov evrov – natančneje 6.979.097,19 evra.

Vprašamo se lahko, kam gre ta denar, morda s tem država posredno financira tudi časopis Delo, saj smo že poročali, da se Petrič tudi osebno udeležuje sestankov Dela, s čimer novinarje in urednike opozarja na nalogo Dela, da mora delovati v smeri zasebnih in poslovnih interesov lastnika. Poročali smo tudi, da odkar je Petrič v vrhu Dela, je odpoved dobilo kar nekaj novinarjev, če so pisali o temah, o katerih ne bi smeli, na primer o sporu med Brglezom in Cerarjem, tako kot je bil zaradi tega ob službo Peter Jančič. Obdržijo pa seveda tiste novinarje, ki pišejo po njihovem nareku. Da pa se je med ponudniki, ki nudi “najugodnejšo ponudbo” za gradnjo dostopnih cest za drugi tir železniške proge Divača–Koper znašel Kolektor Koling, ni presenetljivo.

Erar: Plačnik ministrstvo za infrastrukturo, prejemnik Kolektor Koling.

Petrič kupil CPG, ker mu je bila obljubljena gradnja 2. tira
Da je bil eden od prvih korakov idrijskega tajkuna nakup novogoriškega gradbinca CPG iz stečajne mase propadlega Primorja, je opozoril že Jože Biščak. Koliko je bil za Petriča pomemben CPG, pove podatek, da je bila izhodiščna cena osem milijonov evrov, nato se je podvojila, Kolektor Koling je za družbo ponudil še 15 odstotkov več in na koncu zanjo odštel 18 milijonov evrov. Z nakupom CPG je dotedanje inženirsko podjetje dobilo potrebno gradbeno operativo, Petrič pa je s Kolingom, ki je del idrijskega koncerna Kolektor, postal največji gradbinec v državi. Kar ni nezanemarljivo dejstvo. Že takrat so neuradni viri namigovali, da je Petrič kupil CPG izključno zaradi 2. tira, saj naj bi mu bil posel obljubljen, ker je med drugim kupil časopisno hišo Delo in tako pred drugimi grabežljivci rešil Kučanov najljubši časopis. Kolektor Koling pa je pred dvema letoma dobil še en železniški posel, ki ga je razpisala Direkcija za infrastrukturo.

Tipične tajkunske akcije
Pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada je bil Petrič tudi zaradi milijonskega oškodovanja pri prevzemu družbe Etra. V prevzem naj bi bile vpletene številne družbe poslovnežev, povezanih s Petričem, ki naj bi z različnimi finančnimi prijemi kupili Etro, prevzem pa naj bi financiral Kolektor. Prevzem podjetja Etra 33 sicer sega v leto 2010, ko so delnice poleg Kolektorja in FMR (največji lastnik Kolektorja) kupili še Energotrans, Torion in Transing. Slednjemu je denar za posel posodil prav Kolektor, Transing pa je nato kupil delnice Etre, del denarja pa je posodil Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek deleža. Te družbe so bile uporabljene kot “parkirišča” za pravega in končnega lastnika, se pravi Kolektor. Šlo je za tipično tajkunsko finančno operacijo.

Tudi kar nekaj drugih Petričevih družb je na seznamu urada za preprečevanje pranje denarja
Petričeve družbe, ki so na seznamu urada za preprečevanje pranje denarja, so: Kolektor ATP, Kolektor Etra, Kolektor Group, Kolektor Magma (1. oktobra 2014 izbrisana iz sodnega registra zaradi pripojitve), Kolektor Micro-Motor, Kolektor Prokos trgovina, Kolektor Sinabit (29. oktobra 2014 izbrisana iz sodnega registra zaradi pripojitve) in Kolektor Turboinštitut. Jasno je, da ima Petrič mnogo masla na glavi, a mu senco ves čas drži Kučan in njegov Forum 21 ter močne povezave v okviru le-tega.

A. G.

 • Peter

  Smešno, da bi kupoval delo, no?

  • stajerc5

   A ni kupil tudi nedelo zraven?

   • Zgornji

    JA, PREDVSEM NEDELO – LENOBO IN PARAZITSTVO !!! ! !!!

 • VERRZIFIKATOR

  Peter Stojančič

  KOREKTOR IN DELO

  Nisi razumel me, ni direktor,
  položaj pomembnejši zaseda,
  delavnosti je garant in reda,
  pravijo strokovno mu korektor.

  Ne kolektor, nisi dobro slišal,
  ni kolektor, saj prav nič ne zbira,
  delo mož s popravljanjem nadzira,
  marsikoga je doslej utišal.

  Kaj korektor je, ti spet ni jasno.
  Le kako naj razložim ti delo,
  ki popravlja mož ga na debelo?
  Dela to, da delo ni preglasno.

  Ko postalo delo je hrupno,
  brž jih osem z dela je odpustil,
  več rubrik preprosto je opustil,
  ker bilo preveč je zanj obupno.

  Je trenutno dela takšno stanje,
  takšne delavce si tip najema,
  slehernik z lahkoto da dojema,
  da so parte še najboljše branje.

 • luka globus

  Še en cigan

  • Sale

   Zbiramo zamaške za črta in Jakoba sta pozitivna na HIV desni stegneta amen naj se

   • branči

    zate je tudi govno prelep nadimek

    • Zgornji

     JA, ZGLEDA DA ZARES !!! ! !!!

  • radames

   Kanomlc, ne cigan. V Kanomlji ni ciganov, tam so potomci protestantov, ki so bili v dobi protireformacije izgnani iz Idrje.

 • Meni to deluje kot “drugi Zidar”. Pogoltnost nima meja.

  • Zgornji

   Ja, saj res !!! ! !!!

 • Slavec

  Petrič je kupil “Delo” za 8 milijonov, letno vanj

  vloži še šest; vse za popularizacijo Šarca,

  ki pa trenutno strmoglavlja:

  .

  “Kučan, bo vsaj pet izbrancev?

  Sem mil’jone v nič zabil?

  Kolikšen izplen poslancev

  na volitvah bom dobil?”

 • Mojca pokraculja

  MAFIJA! Slovenije ni več.

  • Sale

   To .smrt Sloveniji in Slovencem naj vas Germani pojejo hlapci zarukani nevretenčarji hlapci pedofilski

   • Zgornji

    Ti si pa zgleda že tolk zloben, da te bo treba kar k migrantom prišteti . In tudi z njimi vred poslati , nazaj – kamorkoli že . Te bojo kar spotoma zrihtali , tako kot znajo.

 • domovina mili dom

  Očistiti proračun rentnikov. Državna podjetja prodati. In rdeča plesnoba bo uničena. Denarja bo na pretek za socialo in napredek države.

  • Zgornji

   Državna podjetja prodati ?? KOMU PA ??? SPET TUJCEM ??? !!! ??? DA BOMO POTEM SPET SUŽNJI TAKO KOT SMO ŽE BILI ??? !!! ???

   • domovina mili dom

    Da ti za vzorec povem, si poglej državni Telekom, ki je že odpustil 800 sužnjev. Zakaj je to naredil, ker financira rdeče zajedavce, kljub najvišji naročnini.

 • Franc Šink

  Imamo še 14 dni časa da se končno nekaj spremeni.Ne pozabimo 3 junij.Še je čas.

  • totex39

   Samo ljudi bo potrebno res prepričati, kajti so še vedno tako zadrti v svojih prepričanjih, da me je včasih kar groza.

   • Zgornji

    JA, TOČNO TO !!! ! !!! TA DRUGI PROBLEM PA JE BREZBRIŽNOST KI DUŠI NAROD !!! ! !!! IZ TEGA IZHAJA TUDI NERESNOST KI JE PA TUDI UNIČEVALEC ŽIVLJENJA !!! ! !!! IN IZ VSEH TEH PROBLEMOV NA KONCU DOBIMO SAMO ŠE SKRET OD NARODA !! ! !!! Žaaal.

 • xtc

  Težava bo nastopila,če bo Vili vložil pritožbo in bo morala zadevo reševati naslednja vlada,baje so vse stranke razen SMC obljubile odstop od zakona.

 • Sale

  Zbiramo zamaške za slovenske otroke.umirajo crkujejo v mukah bolečinah .naredimo referendum za spremembo kitice v himni.crt in jakob umirata toda drugi tir je bolj pomemben.tuja cepiva strupena vbrizgavamo v otroška telesca.hranobzdravo prodajamo tujcem sami jemo drek.voda zastrupljena .to je vsega Janša kriv naj se cvre v peklu z Uršo in crtom crknejo naj v mukah želim jim kratko življenje in neozdravljivo bolezen crknte Janševi

  • Aurelius

   Marš čefur nazaj v srboslavijo !!!

  • hribovc

   marš u pm, dete ti jebem !!!

   • Sale

    Si se naveličal svojega fukat pa bi Zdaj raje mojega Mars h Janezu pa pejt črta in jakoba

  • antimur

   Moderator! Tega levofašističnega norca Saleta ste dolžni prijaviti po 279. členu KZ. Bolj sovražnega govora ne more napisati niti najhujši zločinec (seveda moraš biti, da izjaviš nekaj takšnega, krepko čez les). Vsekakor bo prišel dosti boljše skozi, kot da kaznujemo mi po Brglezovim naravnim pravom.

   • Sale

    Serjemo ti se v usta črta in Jakoba .prašiča pedofilska imata raka na modih hahhahah

 • sprehajalec

  Turški Eurasia tunel pod Bosporskim prelivom;
  Celoten odsek 14,1 km
  Podmorski dvopasovni Tunel: 5km
  Cena 1 milijarda EUR.

  Drugi tir
  Celoten odsek 21,6 km
  Enotirna železnica
  predvidena cena 1,4 milijarde EUR.

  • Zgornji

   JA, POVSEM JASNA BARABIJA ZLOBNIH LENIH PARAZITOV SE NAM TU KAŽE !!! ! !!

 • Grenze

  ŽE NA SLIKI SE MU VIDI , DA JE BARABA IN TO ZELO SAMOVŠEČNA LAHKO JE DATI NAJUGODNEJŠO PONUDBO , KER IMA STO PROCENTNO OBLJUBLJENO , DA BODO PISALI ANEKSE K POGODBAM RAVNO TAKO KOT ZIDAR OD SCT PRI TAKO IMENOVANIH CESTAH , KI JIM PRAVIJO AVTOCESTE , KI PA SO BOLJ KOLOVOZI IN TO ZELO SLABO RES ZELO SLABO NAREJENE !!!!!!
  NA KONCU PA TUDI KOOPERANTOV NE BO POPLAČAL , TAKO KOT OPANKOVIĆ V STOŽICAH !!!!
  TAKI LJUDJE SO SAMO ZA ODSTREL !!!

 • Osti jarej
 • Olga2345

  Petrič spada za rešetke! Drugi tir lahko gradi v črtasti uniformi, udarniško, skupaj z Murgleonejem in drugimi udbomafijci…pod nadzorom paznikov z Doba!

  • Zgornji

   DOBRO RAZLOŽENO !!! ! !!! Hvala :-)

 • rebula7

  Vcasih smo morali pisati celotne verze resnice da vodi Dzavo Slovenijo
  Mafija.Sedaj se Zahvaljujemo koncno za medij Resnice Dobrih ljudi 24Nova
  da lahko clanke resnice delimo naprej.Hvala vam in vse Dobro za vecno Dobrim ljudem vam za Resnico.Vse Dobro vsem.Hvala vam

  • Zgornji

   ZAHVALI SE SAMO BOGU, DA NI PUSTIL ŠE VSEH LJUDI DA SE POKVARIJO, TAKO KOT SE JIH JE ŽE SKORAJ POLOVICA !!! ! !!! ŠELE ZATEM SE LAHKO POTIHO ZAHVALIŠ PREOSTALIM MANJ POKVARJENIM LJUDEM . Lp.

 • Zgornji

  To se oravi, ,,, če sem prav razumel, … je Kompleten Kolektor ENA SAMA MAFIJA ???

 • antimur

  Vemo za večino vseh kriminalcev, ki ropajo naš denar, prav tako za vse tiste, ki jim to omogočajo, pa se jim ne zgodi nič, hodiji po Sloveniji kot petelini in se delajo pomembne. Krivi smo mi, ki vemo, da so represivni organi in mediji v njihovih rokah, zato z njihove strani ni pričakovati, da bi koga zgrabili za vrat, saj so iz iste greznice, mi smo pa tudi preveč omahljivi, da bi komu izmed njih dali piti tinte. Zato je zadnji čas, da ukrenemo kaj konkretnega in naredimo tem rdečezvezdašem in lopovom, predvsem pa antidomoljubom večni odhod iz politične scene, lahko tudi na grob način, ker se spoznajo samo na to (dokler jih ne kresneš po buči, ne kapirajo)

 • Aresnica

  Ta baraba je ČISTOKRVNI smRDEČI tovariškiTAJKUN – prodal bi tudi svojo mater……………..
  _____________
  Lep pozdrav

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!