fbpx

Država posredno financira Stojanu Petriču, prvemu možu Kolektorja, ki bi gradil tudi 2. tir, prevzem časopisne hiše Delo

Foto: STA

Da za Kučanovim tajkunom Stojanom Petričem, ki ima v lasti Kolektor, stoji Delo, je že znano. Da pa država posredno financira le-to, pa ne tako zelo. Na aplikaciji za prikaz porabe javnega denarja v Republiki Sloveniji je jasno razvidna finančna naveza Petriča in ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. S tem država podpira zavajajoče poročanje javnosti, saj namesto, da bi se tako t.i. “raziskovalni novinarji” časopisa Dela ukvarjali s pravimi tajkuni, kot je njihov “šef”, se ukvarjajo s popolnoma drugimi stvarmi, le da bi odvrnili pogled javnosti od pravih kradljivcev davkoplačevalskega denarja.

Stojan Petrič, ki je tudi ljubljenček Foruma 21 in član programskega sveta tega foruma Milana Kučana, je že vrsto let osumljen gospodarskega kriminala in utaje davkov preko njegovih podjetij v davčnih oazah. In kljub temu, da so bile ovadbe podane že leta 2011, se do danes ni zgodilo še nič. Temu botruje njegova politična naveza, saj vemo, da je Kolektor močno prepleten s slovensko politiko. Še posebej gre za povezavo med ministrstvom za infrastrukturo in prostor, direkcijo RS za ceste, (kjer je minister iz SMC-ja Peter Gašperšič, direktor direkcije pa Damir Topolko) in podjetjem Kolektor Koling. Omenjeno ministrstvo je v času vlade Mira Cerarja namreč financiralo Kolektor Koling v višini 7 milijonov evrov – natančneje 6.979.097,19 evra.

Vprašamo se lahko, kam gre ta denar, morda s tem država posredno financira tudi časopis Delo, saj smo že poročali, da se Petrič tudi osebno udeležuje sestankov Dela, s čimer novinarje in urednike opozarja na nalogo Dela, da mora delovati v smeri zasebnih in poslovnih interesov lastnika. Poročali smo tudi, da odkar je Petrič v vrhu Dela, je odpoved dobilo kar nekaj novinarjev, če so pisali o temah, o katerih ne bi smeli, na primer o sporu med Brglezom in Cerarjem, tako kot je bil zaradi tega ob službo Peter Jančič. Obdržijo pa seveda tiste novinarje, ki pišejo po njihovem nareku. Da pa se je med ponudniki, ki nudi “najugodnejšo ponudbo” za gradnjo dostopnih cest za drugi tir železniške proge Divača–Koper znašel Kolektor Koling, ni presenetljivo.

Erar: Plačnik ministrstvo za infrastrukturo, prejemnik Kolektor Koling.

Petrič kupil CPG, ker mu je bila obljubljena gradnja 2. tira
Da je bil eden od prvih korakov idrijskega tajkuna nakup novogoriškega gradbinca CPG iz stečajne mase propadlega Primorja, je opozoril že Jože Biščak. Koliko je bil za Petriča pomemben CPG, pove podatek, da je bila izhodiščna cena osem milijonov evrov, nato se je podvojila, Kolektor Koling je za družbo ponudil še 15 odstotkov več in na koncu zanjo odštel 18 milijonov evrov. Z nakupom CPG je dotedanje inženirsko podjetje dobilo potrebno gradbeno operativo, Petrič pa je s Kolingom, ki je del idrijskega koncerna Kolektor, postal največji gradbinec v državi. Kar ni nezanemarljivo dejstvo. Že takrat so neuradni viri namigovali, da je Petrič kupil CPG izključno zaradi 2. tira, saj naj bi mu bil posel obljubljen, ker je med drugim kupil časopisno hišo Delo in tako pred drugimi grabežljivci rešil Kučanov najljubši časopis. Kolektor Koling pa je pred dvema letoma dobil še en železniški posel, ki ga je razpisala Direkcija za infrastrukturo.

Tipične tajkunske akcije
Pod drobnogledom Nacionalnega preiskovalnega urada je bil Petrič tudi zaradi milijonskega oškodovanja pri prevzemu družbe Etra. V prevzem naj bi bile vpletene številne družbe poslovnežev, povezanih s Petričem, ki naj bi z različnimi finančnimi prijemi kupili Etro, prevzem pa naj bi financiral Kolektor. Prevzem podjetja Etra 33 sicer sega v leto 2010, ko so delnice poleg Kolektorja in FMR (največji lastnik Kolektorja) kupili še Energotrans, Torion in Transing. Slednjemu je denar za posel posodil prav Kolektor, Transing pa je nato kupil delnice Etre, del denarja pa je posodil Torionu in Energotransu, ki sta pokupila še preostanek deleža. Te družbe so bile uporabljene kot “parkirišča” za pravega in končnega lastnika, se pravi Kolektor. Šlo je za tipično tajkunsko finančno operacijo.

Tudi kar nekaj drugih Petričevih družb je na seznamu urada za preprečevanje pranje denarja
Petričeve družbe, ki so na seznamu urada za preprečevanje pranje denarja, so: Kolektor ATP, Kolektor Etra, Kolektor Group, Kolektor Magma (1. oktobra 2014 izbrisana iz sodnega registra zaradi pripojitve), Kolektor Micro-Motor, Kolektor Prokos trgovina, Kolektor Sinabit (29. oktobra 2014 izbrisana iz sodnega registra zaradi pripojitve) in Kolektor Turboinštitut. Jasno je, da ima Petrič mnogo masla na glavi, a mu senco ves čas drži Kučan in njegov Forum 21 ter močne povezave v okviru le-tega.

A. G.