fbpx

Država zopet ignorantsko in brez predhodne seznanitve vzpostavila migrantski center na Primorskem?

Fotografija je simbolična

Ministrstvo za notranje zadeve bo na območju Krajevne skupnosti Škofije kmalu vzpostavilo integracijsko hišo za migrante. Predsednik skupnosti Edmond Gašpar je pojasnil, da so krajani ogorčeni, ker jih koprska občina o dogovarjanjih z ministrstvom ni seznanila. Poleg tega je zanje sporna tudi lokacija hiše v središču naselja.

Gašpar pa je poudaril, da krajevno skupnost moti predvsem to, da jih Mestna občina Koper od novembra lani sploh ni seznanila z nameravano vzpostavitvijo centra v njihovem kraju niti o tem, kako bo potekala integracija. Po njegovih besedah ministrstvo o svojih namerah ne obvešča predstavnikov lokalnega okolja, kjer naj bi nameščali migrante. “Ljudi je treba osveščati o tej problematiki in z njimi doseči dogovor o vzpostavljanju tovrstnih centrov,” je poudaril.

Prvi korak krajevne skupnosti bo pogovor z občinskim vodstvom, kjer bodo iskali odgovore na to, kako je postopek izbire sploh potekal. Ob tem pa tudi, kako bo potekala integracija migrantov v lokalno okolje.

Migrantski center bo v središču naselja
Kot drugo bodo skušali doseči dogovor o morebitni alternativni lokaciji. Gašpar je izpostavil, “da se krajani zavedajo, kakšne stiske preživljajo migranti, vendar jih moti, da bo ta objekt v središču naselja”. Poleg tega se bojijo ekonomskega učinka vzpostavitve centra na izbrani lokaciji. Po njegovih besedah bo center umeščen v nekdanjem hostlu, ki pa ni primeren za nastanitev družin, je še dejal Gašpar.

V integracijski hiši bodo lahko živeli eno leto
Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je v ponedeljek obiskal krajevno skupnost Škofije v koprski občini, da bi domačine seznanil z načrti ministrstva o vzpostavitvi integracijske hiše na območju Škofij. Integracijska hiša je namenjena nastanitvi oseb s priznano mednarodno zaščito, so sporočili z ministrstva.

Osebe, ki so pridobile status mednarodne zaščite, imajo poleg nastanitve na zasebnem naslovu tudi možnost enoletnega bivanja v integracijski hiši. Tam je osebam s priznano mednarodno zaščito omogočeno, da si v tem obdobju olajšajo prve korake na poti k samostojnemu življenju in integraciji v slovensko družbo.

Na ministrstvu so pri tem poudarili pomen komunikacije z lokalnimi skupnostmi in pravočasnega obveščanja o aktivnostih, ki so načrtovane v posamezni lokalni skupnosti. Kot so spomnili, so o možnosti vzpostavitve integracijske hiše na območju Škofij že novembra lani obvestili Mestno občino Koper, sredi februarja pa so jih obvestili, da je pogodba o najemu objekta na območju Škofij v zaključni fazi.

M. P., STA