Državni sekretar iskreno obžaluje svojo krajo paštet v Mercatorju, a ga je vlada vseeno razrešila

Foto: STA

Čeprav gre po mnenju ministra Koprivnikarja v primeru državnega sekretarja Burgerja, ki je kradel v Mercatorju, za bagatelne kraje, je Koprivnikar vladi predlagal njegovo razrešitev. Vlada je njegovo razrešitev sprejela, po tem, ko je Burgar dogodek priznal in obžaloval.

Kot je znano, je predsednik vlade Miro Cerar krajo finančnega ministra Dušana Mramorja opravičeval z navedbo, da je ta delal v “dobri veri”. Glede kraj državnega sekretarja Burgarja pa z ministrstva za javno upravo sporočajo, da gre za psihološko motnjo.

Državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Janka Burgarja so v Mercatorjevi trgovini v Kranju marca lani večkrat zalotili (v enem dnevu celo dvakrat), ko je kradel paštete, jušne kocke, piškote in drugo. Vrednost ukradenega ni presegla 50 evrov. Burger je po ovadbi male tatvine priznal in jih tudi obžaloval.

Gre za podobno vsoto, kot je šlo v primeru še enega Cerarjevega državnega sekretarja – Andreja Špenge, ki je takrat v Bauhausu nakradel za 40 evrov robe.

A za razliko od Mramorja, ga obžalovanje ni rešilo pred izgubo pozicije. Minister Boris Koprivnikar je predlagal njegovo razrešitev, vlada pa jo je na današnji seji tudi sprejela in Burgar se mora posloviti od svojega mesta državnega sekretarja.

»Šlo je za nezrelo dejanje, ki sem ga priznal in mi nikakor ni v ponos in ga obžalujem, zato sem se tudi takoj pisno opravičil prodajalkam ter poslovodstvu trgovine. Dejanje sem storil v obdobju, ko sem bil zelo razočaran nad nekaterimi dogodki, kar pa dejanj seveda ne opravičuje. 
Z Mercatorjem sem sklenil poravnavo, postopek je bil zato umaknjen. Še enkrat poudarjam, da dogodek obžalujem in verjamem, da sem kljub temu dober član te družbe. Da bi vsaj malo popravil storjeno napako, sem takrat tudi v postopku poravnave nakazal sredstva v dobrodelne namene.
Kljub nezrelemu dejanju sem prej in s še večjim zavedanjem potem deloval in delam kot zaveden del družbe in dober posameznik. Ja, naredil sem nezrelo ravnanje, se ga potrudil popraviti, ga popravil.  Minister za javno upravo Boris Koprivnikar, niti kdor koli drug, z zadevo do včerajšnjega dne ni bil seznanjen. Sicer pa sem svoj odziv včeraj podal novinarki časopisa Dnevnik. S tem bi zaključil zadevo, ki se ni in ne bo nikoli ponovila in je tudi končana”, 
je v sporočilu za medije osebno povedal državni sekretar Burgar.

Bagatelna kraja posledica psihološke motnje
Na ministrstvo za javno upravo smo poslali nekaj vprašanj, ki zadevajo tatvine državnega sekretarja. Povedali so, da je minister Boris Koprivnikar za tatvine izvedel šele včeraj, in sicer iz medijev, čeprav gre za dogodek izpred skoraj enega leta. V odgovoru tatvino državnega sekretarja poimenujejo “bagatelna kraja”, hkrati pa opozarjajo, da gre v takih primerih običajno za psihološko motnjo.

Povedali so še, da “sam dogodek ni imel pravnih posledic, zato tudi ne obstajajo dokazi v uradnih evidencah, s katerimi bi minister lahko bil seznanjen. Prav tako ga sam državni sekretar ob nastopu funkcije na to ni opozoril”. Menijo, da glede na to, da je Burgar že pred tem opravljal funkcijo državnega sekretarja v prejšnji vladi, minister Koprivnikar “ni mogel pričakovati takšne situacije”.

Minister Koprivnikar bo na današnji seji predlagal razrešitev državnega sekretarja
Minister Koprivnikar bo na seji vlade še danes predlagal razrešitev državnega sekretarja Burgarja, saj gre – kot pravijo na ministrstvu – za neopravičljiva dejanja direktne kraje, ki ne glede na okoliščine in obžalovanje nikakor niso združljiva z opravljanjem tako pomembne funkcije.

Eden kradel po Mercatorju, drug pa po Bauhausu
To pa ni edini Cerarjev kleptomanski sekretar. Spomnimo: ob koncu lanskega novembra so med krajo v trgovini Bauhaus zalotili tudi državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve in predsednika mariborskega odbora stranke SMC Andreja Špengo. Pri sebi je imel stvari v vrednosti 40 evrov.

Policisti so takrat potrdili prijavo tatvine, Špenga pa je dogodek v trgovini opisal kot “nerodnost”.

Cerarjeva vlada sprejema kradljivce
Cerarjeva vlada se očitno ves čas sooča z neposrednimi, prav bizarnimi krajami. Zadnji, najodmevnejši primer zadeva Dušana Mramorja, ki je kot dekan Ekonomske fakultete uvedel UL dodatke za stalno pripravljenost in si izplačal več kot 40.000 evrov. Mramor je premierju Miru Cerarju sicer ponudil svoj odstop, vendar ga je ta zavrnil.

V. V.