fbpx

Državni svet zavrnil politični poseg v RTV kot tudi lobistični zakon, ki ga je pripravil 8. marec. Bo danes koalicijo srečala pamet?

Foto: STA

S 16 glasovi za in 15 proti je Državni svet (DS) na sredini izredni seji izglasoval odložilni veto na novelo zakona o RTVS, s katero želi vlada zavod »depolitizirati«. Prav tako je bil izglasovan odložilni veto na zakon za »zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države«, kot temu pravi Nika Kovač. DZ bo danes o obeh zakonih odločal ponovno, prav tako bo na izredni seji po nujnem postopku obravnaval vladni predlog novele zakona o dolgotrajni oskrbi. 

Poslanci bodo na današnji izredni seji DZ ponovno odločali o vladni noveli zakona o RTVS ter zakonu za zmanjšanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Državni svet je namreč v sredo na oba zakona izglasoval odložilni veto, za ponovno potrditev zakonov pa bo moralo tokrat glasovati najmanj 46 poslancev. DZ pa bo po nujnem postopku obravnaval tudi vladni predlog novele zakona o dolgotrajni oskrbi, pri čemer se od leve vlade glede na pretekle izkušnje pričakuje, da se ga bo skušala znebiti.

Veto na zakon Inštituta 8.marec
Inštitut 8. marec bi s svojim zakonom vrnil v prejšnje stanje enajst zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše, v preteklem tednu pa ga je DZ sprejel z 52 glasovi podpore. V preteklo stanje se vračajo ureditve s področja svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike. Poseganje v gradbeni zakon je zmotil Inženirsko zbornico Slovenije, ki je zaradi tega vložila veto. Ker zakon posega v enajst vsebinsko zelo različnih zakonov, je po mnenju predsednika komisije Rajka Fajta vsak zakon treba obravnavati posebej zaradi pravne varnosti. Po njegovih besedah so kritični predvsem do sprememb zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, o orožju ter o prevozih v cestnem prometu. Opozorili so tudi na mnenje Inženirske zbornice Slovenije glede poseganja v gradbeni zakon.

V preteklo stanje se vračajo ureditve s področja svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike. Predlog veta so podprli v interesni skupini lokalnih interesov, kjer jih moti poseganje v upravljanje izobraževalnih zavodov, saj trenutna zakonodaja omogoča tudi državi kot ustanovitelju zavoda možnost soupravljanja. Seveda so vetu nasprotovali.

Veto tudi na vladno novelo zakona o RTV Slovenija (RTVS)
Predlagatelj veta in prvopodpisani Matjaž Gams je svojo pobudo pojasnil in sicer, da aktualna vlada nima pravice upravljati z javnim servisom mimo volje ljudstva sploh glede na njihove namere radikalnih menjav v vodstvu in prenehanja mandatov izvoljenih članov, ki bi pripeljale do destabilizacije RTV Slovenija. Dodal je še, da sicer podpira pobudo, da bi se politika umaknila iz javnega servisa. S tem se je strinjal tudi vodja omenjene skupine Milan Ozimič, ki meni, da poseg v tako pomembno institucijo zahteva več časa in razmisleka.

Danes tudi obravnava predloga novele zakona o dolgotrajni oskrbi
Kot smo poročali, je aktualna vlada mnenja, da je zakon neizvedljiv in da zanj ni dovolj finančnih sredstev, medtem ko denar odteka v nevladne organizacija. Sedanja opozicija je v preteklosti že večkrat opozorila, da se bodo poskusi blokade zakona nadaljevali, saj so levi vladi prioritetne druge zadeve. Zakon, ki ga je DZ sprejel decembra lani, ureja institucionalno oskrbo, oskrbo na domu, oskrbovalca družinskega člana in denarni prejemek. Predvideva postopno uveljavljanje od 1. januarja 2023 naprej. A ker je po oceni aktualnega ministra za delo pomanjkljiv in zato neizvedljiv v praksi, je na ministrstvu že ustanovljena delovna skupina, ki bo pripravila obsežnejše spremembe. Nanašale se bodo na približno polovico členov, v DZ pa naj bi bile po načrtu vložene še v letošnjem letu, poroča STA.

Tanja Brkić