fbpx

Državni zbor sprejel novelo zakona o tujcih in povsem razklal levico

Milan Brglez (Foto: STA)

Državni zbor je s 47 glasovi za in 18 proti sprejel novelo zakona o tujcih, ki predvideva aktivacijo posebnega ukrepa, s katerim bi zaostrili pogoje za vstop nezakonitih migrantov v državo. Za aktivacijo tega člena zadošča 46 poslanskih glasov, zaradi tega je noveli nasprotovalo več koalicijskih poslancev, tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je protestno zapustil plenarno dvorano. Napoveduje se tudi ustavna presoja zakona na Ustavnem sodišču. 

“Ne morem glasovati za zakon, za katerega menim, da krši Ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši Ustavi,” je dejal Brglez pred glasovanjem in izrazil dvom, da bi lahko imel sprejem takega zakona posledice za Slovenijo tudi na mednarodnem parketu. Poleg Brgleza so proti zakonski noveli glasovali še naslednji poslanci stranke SMC: Erika Dekleva, Mitja Horvat, Dragan Matić, Jani Möderndorfer, Simon Zajc, Vlasta Počkaj, Danilo Anton Ranc in Izidor Khamal Shaker.

Zakon bo šel na Ustavno sodišče
Čeprav sta si podpredsednik stranke SMC Brglez ter predsednik stranke in vlade Miro Cerar na tej točki prišla povsem navzkriž, vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer zagotavlja, da “se v stranki zaenkrat pogovarjajo”. Čeprav je novela zakona o migrantih razklala koalicijo, pa je Kustec Lipicerjeva zagotovila, da bo SMC “delovala na prav enak način kot do sedaj, iskala bo enotnost in tudi kompromis, ko bo to možno”. Razumeli pa bodo, če bodo glasovi iz takšnih ali drugačnih razlogov odstopali oziroma če bo kdo glasoval po lastni vesti. Napovedala je, da bo imelo zadnjo besedo o tem zakonu Ustavno sodišče.

Zakon je dober, a prepozen
V največji opozicijski stranki SDS so ves čas obravnave zakona ocenjevali, da bi morali tovrstne ukrepe sprejeti že v času priprave na prvi veliki migrantski val, kot so to storile že druge države. Vinko Gorenak iz SDS je povedal, da bi moral biti zakon o tujcih sprejet tako, kot so ga sprejemale druge države leta 2015, ko se je migrantski val pripravljal. Druge države so tovrstne ukrepe na različne načine že zdavnaj sprejele. Avstrija je lani s sklepom vlade določila kvoto 37.500 ljudi. Tudi v Nemčiji so s sklepom vlade določili nekatere države, iz katerih ne bodo več sprejemali migrantov.

Dogajanje v Državnem zboru pri glasovanju o noveli zakona o tujcih nam pove, da je SMC hudo razdeljena in skregana, da sta nastala dva tabora, Cerarjev in Brglezov in da za sedaj zmaguje Cerarjev tabor. Po govoru Milana Brgleza, v katerem je povedal, da nasprotuje zakonu svojega šefa Mira Cerarja, je še toliko bolj jasno, da Milan Brglez po svojem političnem prepričanju ne sodi v SMC, ampak v ZL. To so poleg poslancev SMC še Jan ŠkoberneMatjaž Nemec, Marinka Levičar, Marija Bačar, Julijana Bizjak Mlakar, Janko Veber. “Ti posamezniki očitno začasno nosijo politično izkaznico SMC, SD ali DESUS, njihovo srce pa bije za vrednote preteklosti, ki jih pooseblja ZL,” je na svojem blogu zapisal poslanec SDS Vinko Gorenak.

B. J.