Državni zbor sprejel zakon, ki nam bo omogočil vstop med najbolj digitalno vključujoče družbe

Minister za digitalizacijo Mark Boris Andrijanič (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Državni zbor RS je na današnji izredni seji sprejel Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki za državljane med drugim prinaša subvencionirane tečaje digitalnih veščin in digitalne bone v višini 150 evrov za nakup računalniške opreme. Upravičenci bodo lahko digitalne bone unovčili že od 15. junija naprej, prvi subvencionirani tečaji pa se bodo začeli izvajati z novim šolskim letom.

“Veseli me, da so poslanci Državnega zbora RS podprli Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, s katerim prvič celovito urejamo pridobivanje digitalnih veščin pri nas. Današnji sprejem zakona pomeni, da bomo lahko že letos zagnali največji program e-opismenjevanja v naši zgodovini. Že ob prevzemu ministrske funkcije sem izpostavil, da morata digitalna izključenost in neenakost postati stvar preteklosti. S sprejetjem tega zakona bomo naredili pomemben korak k temu cilju, ki ga danes zasleduje vsa Evropa,” je danes po sprejemu Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti dejal minister Mark Boris Andrijanič.

Slovenija na področju digitalizacije zaostaja za evropskim povprečjem, saj ima zgolj 55 odstotkov odraslih osnovne digitalne kompetence. To je bistveno premalo za enakopravno vključevanje v digitalno družbo.  Zato so v Službi Vlade RS za digitalno preobrazbo pripravili zakon, ki nam bo omogočil preboj med najbolj digitalno vključujoče evropske družbe. Zakon uvaja tako sistemske rešitve, kot tudi interventne ukrepe, namenjene tistim, ki v teh kriznih časih najbolj trpijo zaradi digitalne izključenosti.

 

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti:

  • omogoča pridobivanje digitalnih veščin s pomočjo tečajev, ki se bodo subvencionirali prek javnih razpisov in bodo letos namenjeni mladim in starejšim od 55 let
  • uvaja digitalne bone v višini 150 evrov za nakup računalniške opreme, ki jih bodo letos prejeli osnovnošolci v zadnji triadi, vsi dijaki in študenti. Do njih bodo upravičeni tudi starejši od 55 let, ki se bodo udeležili subvencioniranih tečajev. Upravičenci bodo lahko koristili bone za nakup nove ali rabljene računalniške opreme. Bone bo prav tako mogoče združevati znotraj družin.

“Z ukrepi, ki jih predvideva zakon, želimo navdušiti mlade nad tehniškimi znanji in poklici prihodnosti, ki jih danes tako zelo primanjkuje. Zakon bo prav tako prispeval k digitalizaciji šolskega procesa, predvsem pa k odgovorni ter varni rabi digitalnih tehnologij,” je izpostavil minister in dodal, da bomo že letos izvedli javne razpise za subvencioniranje tečajev digitalnih veščin za starejše od 55 let in mlade. ”Starejšim od 55 let bomo tako omogočili, da s pomočjo brezplačnih tečajev pridobijo osnovne digitalne veščine.  Mladim pa bomo omogočili brezplačne tečaje naprednih digitalnih veščin, kot so programiranje, robotika, umetna inteligenca in digitalno podjetništvo. S pomočjo tega zakona bomo pomagali do sodobne računalniške opreme tudi invalidskim in upokojenskim organizacijam, subvencionirali pa bomo tudi razvoj rešitev za digitalno vključevanje invalidov. Z njim bomo prav tako subvencionirali nakup digitalnih učnih gradiv v šolah, dodatna usposabljanja učiteljev in vzpostavitev klicnih centrov, ki bodo državljanom nudili tehnično podporo. Zakon nam tudi omogoča, da z izobraževalnimi kampanjami spodbujamo varno in odgovorno rabo digitalnih tehnologij, pri čemer bo naša prva kampanja namenjena osveščanju državljanov o tem, kako se zaščititi pred spletnimi zlorabami in napadi,” je še dejal minister Andrijanič.

Za predvidene ukrepe je že v letošnjem letu na voljo dobrih 31 milijonov evrov, kar je nekajkrat več sredstev, kot jih je bilo na voljo v prejšnjih letih.

Sara Kovač