fbpx

Dušan Mramor nepreklicno odstopil z mesta ministra za finance – z odzivi SDS, Desus, ZL, NSi, SD in Sviza

Foto: epa

Finančni minister Dušan Mramor je nepreklicno odstopil s položaja ministra za finance. Odločitev naj bi sprejel iz razlogov izrazito osebne narave. Ob odhodu se je pohvalil z vzpostavitvijo ponovne finančne suverenosti države, navkljub višanju davkov, trošarin in gospodarski rasti, za katero pa so odgovorni ukrepi preteklih vlad.

Premier Miro Cerar je izjavil, da vlada kljub odhodu še enega ministra nadaljuje po zastavljeni poti. Cerar je povedal tudi, da pozna osebne razloge za Mramorjev odstop in jih spoštuje. Mramor je dejal, da je odločitev o odstopu zorela že nekaj časa.

Mramor ime osebne razloge
Kakšni so osebni razlogi Mramorja ne vemo. Je pa njegov odstop že dolgo zaželjen, saj večina ljudi meni, da bi moral odstopiti že po škandalu z izplačevanjem nezakonitih dodatkov, ki so davkoplačevalce, samo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani stali čez 660.000 evrov.

Mramor je v svojem mandatu dosegel tudi zgodovinsko poenotenje sindikatov in delodajalcev, a ne tako kot bi si mislili. Dosegel je namreč, da so se tako delodajalci kot sindikati skupno obrnili proti njemu.

Na Twitterju se je že odzval predsednik SDS Janez Janša
Na dostop finančnega ministra in na trenutno dogajanje v vladi pa se je na družbenem omrežju Twitter že odzval prvak opozicije Janez Janša. Zapisal je, da se “hiša, zidana na pesku nepoštenih volitev, po dveh letih besedičenja in kitenja s tujim perjem sesuva v prah.” Dodal je, da “prihaja čas končnih bilanc.”

“Razmere, ki so v tej koaliciji, nas ne presenečajo. Dejstvo je, da lobiji, ki so omogočili izvolitev te vlade, terjajo svoje plačilo za to, kar so storili za njih, in davek za nepošteno zmago na volitvah bo zagotovo plačala vlada. Minister za finance je tisti, ki upravlja z državnim proračunom in vanj so usmerjene vse te zahteve,” pa je poudaril vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko.

Desus s sladko grenko izjavo
Glede Mramorjevega odstopa so se odzvali tudi v stranki Desus Karla Erjavca. Franc Jurša je dejal, da se ne boji za preživetje vlade. skrbi pa ga ali bo premier našel primerno zamenjavo. V Desusu upajo tudi, da bo naslednji minister za finance imel več političnega posluha kot Mramor.

Mramorjev odstop je komentiral tudi zunanji minister Karel Erjavec. “Lahko rečem, da ga bomo pogrešali, ne glede na to, da je trd sogovornik in pogajalec. To vam lahko povem iz prve roke, ko je šlo za vprašanje regresa upokojencev in pokojnin,” je še dejal Erjavec.

V ZL pozdravljajo Mramorjev odhod
Luka Mesec, vodja poslanske skupine ZL je dejal, da je Mramorjev odhod priložnost, da postane fiskalna politika vlade bolj socialna. Povedal je, da v ZL že od začetka nasprotujejo Mramorjevi protisocialni politiki. Mesec je kritiziral tudi zapis fiskalnega pravila v ustavo, saj meni, da smo se s tem odpovedali fiskalni suverenosti.

Samo vprašanje časa je, kdaj bo padel kralj
Vodja poslanske skupine Nove Slovenije Matej Tonin je dejal, da je padla kraljica in da je samo vprašanje časa kdaj bo padel kralj. Zavzel se je za čimprejšne predčasne volitve in se vprašal, kdo bi v takšni koaliciji sploh hotel biti finančni minister.

Odval se je tudi Branimir Štrukelj
Odzval se je tudi predsednik sindikatov Konfederacije javnega sektorja Branimir Štrukelj. Izpostavil je restriktivno varčevalno politiko, ki jo je vodil Mramor in dejal, da je bila “zelo blizu politiki nemškega finančnega ministra, ki je bil najbolj glasen varčevalec v Evropi”. Pravi, da bi se znalo v prihodnje, zaradi nejasnih pogledov vlade, zaplesti.

V SD se Mramorju zahvaljujejo za sodelovanje
Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan spoštuje odločitev Dušana Mramorja o odstopu z mesta ministra za finance. Mramorju se zahvaljuje za sodelovanje v dveh letih vlade. Pravi, da je iskanje naslednjega finančnega ministra v rokah SMC in da se SD v ta proces ne bo umešaval. “Želim pa si, da dobimo finančnega ministra, ki bo v celoti obvladal svoj posel, saj gre za pomemben resor,” je v današnji izjavi dodal Židan.

Vlada ne pada
Cerar je zagotovil, da Mramorjev odstop za vlado ne pomeni prenehanja delovanja. Vlada si je postavila jasne cilje na področju javnih financ in bo to politiko vztrajno, dosledno in odločno izvrševala naprej. Vlada je, po Cerarjevih besedah dosegla veliko, poroča STA.

Cerar počasi ostaja brez pravih kadrov in brez ministrov. Iz vlade so odšli Jožef Petrovič, Gojko Koprivec, Stanka Setnikar Cankar, Klavdija Markež, Janko Veber, Julijana Bizjak Mlakar in sedaj Dušan Mramor. Na prepihu sta bila tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar in zunanji minister Karel Erjavec, ki sta oba prestala interpelacijo. Sedaj pa je ZL vložila interpelacijo proti ministru Petru Gašperšiču. Ob vseh odhodih, interpelacijah in zamenjavah pa Cerarjeva barka še vedno pluje naprej, pa čeprav ima več lukenj kot švicarski sir.

Kaj točno je vlada dosegla je težko povedati. Razen višanja davkov, trošarin in cen, razen nezakonitih ugrabitev otrok in totalnega kadrovanja v državnih podjetjih ter prirejanja razpisov je vidnega bolj malo. A pomembno je, da Cerar ve kaj dela, pa četudi tega ne vemo državljani.

Novi kandidat bo znan avgusta
Vodenje ministrstva je začasno prevzela ministrica za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko politiko Alenka Smerkolj. Primopredaja bo predvidoma že v četrtek. Že so se začeli pogovori za imenovanje novega ministra, DZ pa naj bi kandidata predlagal avgusta.

A. R.