fbpx

Dvajset kandidatov se poteguje za naziv “Najvplivnejši pravnik 2019”, med njimi spoštovani pravniki, pa tudi lažnivi Rajko Knez – Koga bodo slovenski državljani nagradili s laskavim naslovom?

dr. Rajko Knez (STA)

dr. Rajko Knez (STA)

Letošnja kandidatna lista na spletnem portalu Ius-Info za deset najboljših slovenskih pravnikov je zelo zanimiva. Med dvajsetimi kandidati se je znašel tudi predsednik Ustavnega sodišča, dr. Rajko Knez. Knez se je v zadnjem času pogosto zlagal in zavajal slovensko javnost. S svojim nastopanjem pa je spravil Ustavno sodišče na najnižjo spoštovano točko v zgodovini Slovenije. O zmagovalnih desetih odločajo obiskovalci spletne strani. Ali bodo Slovenci zopet nagradili laž, zavajanje in izigravanje pravil Rajka Kneza ter ga nagradili s simbolno vrednostno nagrado za najboljšega pravnika v Sloveniji?

Dr. Rajko Knez odlično stopa po poteh svojega kolega na ustavnem sodišču Mateja Accetta. Njegovo škandalozno ravnanje se je zopet izkazalo v primeru Kangler, ko ga večina izmed ustavnih sodnikov ni izločila o odločanju in začasnem zadržanju parlamentarne komisije v primeru Kangler v odgovornosti sodne veje oblasti. Ne glede na to, da obstaja dokazana poslovno sodelovanje med Knezom, ko je bil dekan Pravne fakultete v Mariboru ter Francom Kanglerjem v vlogi takratnega mariborskega župana. Žal se teh dejstev Knez ni spomnil, saj se je izgovoril, da pri sebi ne razpolaga z nobeno od teh dokumentacij. Ali bodo slovenski državljani pokazali državljansko držo ter kaznovali lažnivost, sprenevedanje in izigravanje pravil pravne države Rajka Kneza?

Med kandidati pa se nahajajo tudi dr. Klemen Jaklič, sodnik Zvjezdan Radonjič, dr. Boštjan M. Zupančič, Jan Zobec, dr. Verica Trstenjak, dr. Andraž Teršek in Jurij Toplak. Najbolj znano svetovno ime pa je Alekander Čeferin, predsednik UEFE. Na seznamu pa sta tudi dve starosti slovenskega pravosodja, dr. Ernest Petrič in mag. Matevž Krivic.

Vseh 20 kandidatov za letošnji izbor v letu 2019. (foto Twitter)

Vseh 20 kandidatov za letošnji izbor v letu 2019. (foto Twitter)

Rajko Knez je v primeru Kangler odigral dvojno vlogo, saj je glavni zaščitnik spornega sodnika in velikega podpornika SMC-a Janeza Žirovnika. Sam Knez pa se nahaja v osrčju SMC-jevih povezav z ustavnim sodiščem. Matej Acceto se je do funkcije ustavnega sodišča dokopal s pisanjem predvolilnega programa za SMC v letu 2014 ter se izrazil za “tihega podpornika”.

Dr. Klemen Jaklič, dr. Verica Trstenjak, Zvjezdan Radonjić. Tri eminentna pravna imena. Ali bodo premagali lažnivega in politično kompromitiranega dr. Rajka Kneza. (vir Nova24tv, STA, Twitter)

Dr. Klemen Jaklič, dr. Verica Trstenjak, Zvjezdan Radonjić. Tri eminentna pravna imena. Ali bodo premagali lažnivega in politično kompromitiranega dr. Rajka Kneza. (vir Nova24tv, STA, Twitter)

Knez pa je močne stike s SMC-jem stkal ob pomoči ustavnega pisanja pravice vsakega slovenskega državljana do vode. V aktualni sestavi pa je sumljiva s SMC-jem tudi ustavna sodnica Špelca Mežnar. Svoje sanje o “uzurpaciji” Ustavnega sodišča pa si je uresničila bivša prva bojna poslanka SMC Jasna Murgel. Murgelova sama pa se po volilnem porazu v lanskem letu gladko nazaj zaposlila na družinskem oddelku okrožnega sodišča v Mariboru.

Dominika sporočila, da je Vrhovno sodišče izbrano za najbolj učinkovito po kriterijih EU.
Slovensko javnost pa je z “lepo novico” presenetila državna sekretarka na ministrstvo za pravosodje, “Nemčeva” Dominika Švarc Pipan, da je Vrhovno sodišče dobilo nagrado Kristalna tehtnica za učinkovitost pravosodja. Zanimivo bi bilo videti, kakšne podatke je slovenska delegacija dostavila uradnikom Evropske Unije, saj je v Sloveniji glede učinkovitosti pravosodja zgodba popolnoma obratna. Lahko pa je “prelestna” Dominika uporabila svoje čare ter prepričala komisijo za nagrado. Državljani pa kljub temu, da nimajo pravne in zakonske moči, da bi odstavili dr. Rajka Kneza z mesta predsednika Ustavnega sodišča se lahko izkažejo na simbolni ravni. S svojim klikom lahko izberejo tiste, kateri so zaupanja vredni in predstavljajo svetlo luč v našem pravosodju, medtem ko sprenevedanja vrednega Kneza pošljete na smetišče pravne zgodovine v Sloveniji.

Svoj oglas za enega izmed 20 kandidatov lahko oddate TUKAJ.

Luka Perš