fbpx

Dve statistični regiji po številu okužb dosegli črno fazo, Slovenija v rdeči

Infekcijska klinika-fotografija je simbolična (Foto: UKC Ljubljana)

Danes, na velikonočni ponedeljek, se bo strokovna skupina za covid-19 pogovarjala o morebitnih spremembah ukrepov. Vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar je sicer dejala, da je še prezgodaj za oceno, kakšni ukrepi bodo sledili, to je namreč odvisno od razvoje epidemije. je pa Logarjeva prejšnji teden v Temi dnevi poudarila, da je edina rešitev, da imajo prebivalci Slovenije čim manj stikov med sabo in upoštevajo ukrepe, ki preprečujejo širitev virusa, zlasti med prazniki. Pojasnila je tudi, da je vladni semafor za sproščanje ukrepov še vedno v veljavi. Zaenkrat še vedno velja, da je vnovično odprtje šol še vedno predvideno za ponedeljek, 12. aprila.

Trenutni semafor je razdeljen na pet skupin, glavna kriterija skupin sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Država je sicer trenutno v rdeči fazi, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb pa še narašča in je doseglo 1058. Po podatkih sledilnika za covid-19 sta dve regiji že dosegli črno fazo, in sicer savinjska in goriška regija, tam so razmere v Sloveniji najslabše. Po 12. aprilu naj bi veljali ukrepi v skladu z vladnim semaforjem, pri čemer pa je minister za zdravje Janez Poklukar že pred dnevi napovedal, da bi ga lahko v vmesnem času prevetrili.

Včeraj so v Sloveniji opravili 1536 PCR testiranj, pozitivnih testov je bilo 283, kar predstavlja 18,4 odstotka. Na praznično nedeljo so opravili tudi 1269 hitrih antigenskih testov (HAT). Trenutno v državi beležimo 14.104 aktivnih primerov okužbe s covid-19, tako kažejo podatki sledilnika. Hospitaliziranih je bilo 557 oseb, zdravljenje na intenzivnem oddelku je rabilo 126 bolnikov. Iz bolnišnic so izpustili 23 oseb, umrlo pa jih je sedem. 7-dnevno povprečje znaša 1058 potrjenih primerov okužbe. V Sloveniji je doslej umrlo 4082 bolnikov s covidom-19.

V tem tednu  bosta predvidoma v Slovenijo prišli dve pošiljki cepiv proti covidu-19, skupaj skoraj 53 tisoč odmerkov, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Tako bodo v prihodnjem tednu cepili vse starostne skupine, starejše od 60 let.

Sara Bertoncelj