Dvoličnost slovenske koalicije: Številni primeri sovražnega govora proti kristjanom ter problematika poveličevanja komunističnih pobojev leta 1945, oni pa molčijo?!

Širjenje definicije sovražnega govora bi pomenilo teptanje Ustave RS oziroma izničenje svobode izražanja kot splošne ustavne norme.

V zadnjem času znova poteka intenzivna diskusija o sovražnem govoru ter o možni spremembi zakonodaje ter sodne prakse pri pregonu le-tega. Na žalost lahko ugotovimo, da si večji del vladajoče politične opcije prizadeva predvsem za razširitev definicije sovražnega govora z namenom, da bi bila odslej lahko predmet kazenskega pregona vsaka javno izražena stališča, ki niso v skladu z zapovedano politično korektnostjo.

Glede na dejstvo, da je Evropsko sodišče za človekove pravice jasno opredelilo sovražni govor kot zanikanje genocida in hudodelstev zoper človečnost ter pozivanje, spodbujanje in razpihovanje sovraštva, nasilja in diskriminacije, je jasno, da “vsako ostro izražanje zato še ne izpolnjuje znakov prepovedi sovražnega govora”, kot je nedavno v prilogi Družine “Slovenski čas” zapisal pravni strokovnjak dr. Jernej Letnar Černič.

V Krščanskem forumu SDS so doslej že večkrat opozorili na pojave sovražnega govora proti kristjanom ter na problematiko poveličevanja komunističnih pobojev leta 1945. V tem primeru gre za pravi sovražni govor, ki pa doslej še ni bil sankcioniran, prav tako se nihče od posameznikov ali organizacij, ki se sicer javno borijo proti sovražnemu govoru, ni zavzel za žrtve tovrstnega sovražnega govora.

Zato pozivajo poslance Državnega zbora RS, naj ne podprejo širjenja definicije sovražnega govora, saj gre v tem primeru za teptanje Ustave RS oziroma za izničenje svobode izražanja kot splošne ustavne norme.

J. G.