Dvom o neodvisnosti Računskega sodišča: Še vedno brez revizije za Banko Slovenije

Foto: STA

Komisija Državnega zbora za nadzor javnih financ je Vladi dala 15 dni časa, da poroča o realizaciji lanskih priporočil komisije, na katere danes niso imeli odgovorov. Med stvarmi, na katere niso odgovorili, je pregled delovanja Banke Slovenije pri dokapitalizaciji bank in revizija slovenskega zdravstva. Računsko sodišče pa še kar čaka na zakonske omejitve, ki jih bo imelo pri reviziji naše glavne banke.

Februarja lani je komisija namreč sprejela več sklepov glede delovanja Banke Slovenije v povezavi z dokapitalizacijo bank ter izbrisom delnic in podrejenih obveznic. Predlagali so, da naj Računsko sodišče revidira poslovanje Banke Slovenije za zadnja tri leta, Vlada pa naj pripravi zakonske spremembe za povečanje odgovornosti guvernerja in viceguvernerjev centralne banke.

Festićeva jih vabi na revizijo, Janša pa se sprašuje, zakaj do revizije nikoli ne pride
Po besedah viceguvernerke Banke Slovenije Mejre Festić je ECB podala mnenje glede razmejitve pristojnosti Računskega sodišča, neodvisnosti centralne banke in revizorja. Pomembno se ji zdi tudi mnenje ECB o zagotavljanju zaupnosti podatkov. Sicer pa je dejala, da v Banki Slovenije z revizijo nimajo težav, da pa je treba določiti zakonsko podlago.

Janez Janša, predsednik SDS, meni, da že veš čas poslušajo, kako nihče ne nasprotuje nadzoru. Ko pa bi ga bilo treba izvesti, pa do tega ne pride. Dvomi, da je Računsko sodišče neodvisno, saj ni preiskalo financiranja stranke SMC iz tujine, na računskem sodišču pa naj bi bilo precej kadrov nekdanje LDS, kar vpliva na revidiranje nekaterih občin.

Vesel je Janševe navedbe zanikal in rekel, da je računsko sodišče neodvisno. Zavrnil je tudi vprašanje Andreja Širclja iz SDS, ali je v konfliktu interesov, in dejal, da so kot institucija v zadregi, saj vsi pričakujejo revizijo, pravne podlage zanjo pa ni.

Na ministrstvu in na Računskem sodišču se izgovarjajo na ECB in Evropo
Metod Dragonja
, ki nam je ostal v spominu zaradi škandala z DUTB, je povedal, da Ministrstvo pripravlja predlog zakonskih sprememb, ki bo ustrezno določil omejitve pri reviziji Banke Slovenije. Na te omejitve naj bi opozorila Evropska centralna banka (ECB). Predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel je dejal, da je treba rešiti vprašanje obsega revizije in da tudi drugi v EU čakajo z revizijami bank, dokler se med sabo ne dogovorita ECB in Evropsko računsko sodišče.

Mesca čudi zavlačevanje, Bratuškovo pa to, da se nič ne zgodi
Luko Mesca
iz ZL preseneča zavlačevanje, saj koalicijska pogodba določa, da se bo preiskalo nastanek bančne luknje. Meni, da mnenje ECB kaže na to, da bo imelo računsko sodišče pri reviziji popolnoma zvezane roke. Moralo pa bi preiskati izvedbo stresnih testov in višino dokapitalizacije bank, pravi Mesec.

Alenka Bratušek, znana po svojem mandatu, ki je Slovenijo stal 10 milijard, se je spraševala, zakaj se v enem letu ni zgodilo nič. Izrazila je bojazen, da bo čez nekaj let, ko se bodo spet delili milijoni ali celo milijarde, treba spet dokapitalizirati NLB.

V ozadju izčrpavanja zdravstva so ljudje, ki pridejo do javnega denarja tudi na drugih področjih
Ob obravnavi neodgovorjenih priporočil glede delovanja zdravstvenega sistema in čakalnih dob pa se je razvila razprava okoli družb, za katerimi naj bi domnevno stali zamejski Slovenci. Ugotovili so, da je velik problem podjetje Mark Medical, ki obvladuje velik delež pri dobavi medicinske opreme.

V ozadju te in drugih družb naj bi bili ljudje, ki pridejo do javnih sredstev tudi na drugih področjih, ne le v zdravstvu, je opozorila v. d. generalne direktorice UKC Ljubljana Brigita Čokl. Izpostavila je zamejskega Slovenca iz Italije Erika Švaba.

Komisija je pozvala Računsko sodišče in ostale pristojne organe, naj raziščejo trditve, ki so bile izrečene na seji komisije, ter ukrepajo v skladu s svojimi pristojnostmi.

A. R., STA

 

 • Torej, iz zgoraj napisanega sledi, da še vedno – še kako drži, da “vrana, vrani ne izkljuje oči ” .
  Moje veliko razočaranje, da tudi Računsko sodišče ni to, kar bi MORALO BITI !!!
  Kako pa naprej ?

  • Peter

   Nazaj.

  • Tekumze

   Vlečt je treba.

 • Peter

  Viceguvernerka je pa Mejra Festić.
  Pa ne Banke Bosne, da ne bo pomote, no.

 • Računsko sodišče je komedija vse od ustanovitve leta 1995 do danes.

  • piko8

   Ravno tako, kot komisija za preprečevanje korupcije. Eni s prikolico vozjo denar v tuje banke… lovijo pa kurje tatove. Vice minister Kekec Pašteta pa poglobljeno razmišlja in preučuje do kdaj še?????

   • Ne poznam ministra Kekec Pašteta.

    • piko8

     Prvi med mnistri mirko cmerar!!

  • Novakec

   Isto kot KPK

  • Novakec1

   Ena hujša tragikomedija pa že od 1990 teče in zmeri huj je.

 • Juhica SDH

  GA. VICGUVERNERKA, udarite po mizi. Kaj pa je sedaj to z NLB, maščevanje med Medjo in Jzbecom?

 • Tekumze

  Večinoma vas niti ne ve, da so v ranjki jugi imele republiške UDBE in tudi zvezna v tujini legalne firme in jih še imajo, vsako leto so samo dobiček jemali, vprašte šefa UDBE v SLO, nikoli niso predali teh firm niti orožja RS, še vedno z obojim operirajo, nastavljene imajo pa slamnate direktorje, kot je ta Švab, kasira pa pony in njegova banda.

 • Beli Sneg

  Z neodvisnostjo računskega sodišča je tako kot z avtonomijo univerze (sami sebi določijo da lahko delajo mimo zakona-Mramor). Že kar nekaj let nazaj revizija v občinsko upravo ene od občin, kljub prijavina računsko sodišče le-ta ni prišla, ker je bila tajnica predsednika računskega sodišča, županova soproga. No in nepravilnosti in zlorabe so se nadaljevala dva mandata, na koncu mandata je pa požar v občinskih prostorih uničil dokumentacijo. Ali vam je tole kaj zanano?
  No Šoltes, ki je kraljeval mislim da dva mandata na predsedovanju računskega sodišča, je nadaljeval tradicijo da se “naših” ne gleda in ta se nadaljuje v današnji čas. Rdeči večno nedotakljivi.

 • Bogdan Binter

  Teh podatkov enostavno ne bodo nikoli dobili pod levičarsko vlado…saj bi se potem razvedelo, kam in na čigav račun so izginile in še izginjajo milijarde iz Slovenije…!

 • antimur

  V Sloveniji so vse državne institucije, sodišča, banke, državna podjetja, razna združenja, sindikati, celo civilna združenja(razen svetlih izjem) pod neposrednim vodstvom kučanistov. Dokler se ne bomo rešili teh mafijcev, je Slovenija brez prihodnosti. Edini in samo eden možni način, da se rešimo te okupacije, ki je niti ne skrivajo več, da te barabe odstranimo, za kar pa obstoja več možnosti. Le začeti je potrebno, potem se bodo zadeve začele odvijati same po sebi.

  • Novakec

   Niso kučanisti so južni bratje (Ljubi te brat šakom za vrat)

 • Novakec

  Kaj nam pa morete morete ….če smo na ić

 • Novakec1

  ko, ko, ko, kikiriki, kikiriki…..

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!