DZ sprejel sporni zakon o ustanovitvi gozdarskega državnega podjetja

Vir: STA

Državni zbor je obravnaval in sprejel zakon o ustanovitvi gozdarskega državnega podjetja, ki bo v prihodnosti upravljalo s slovenskimi gozdovi. Za zakon je glasovalo 47 poslancev, proti pa jih je bilo 23. Zakon bo po besedah tistih, ki so ga podprli, ukinil izkoriščanje lesa iz državnih gozdov – ob tem pa ukinja tudi koncesije. 

Novoustanovljena gospodarska družba bo razpolagala in upravljala z državnimi gozdovi, lahko pa bo opravljala tudi nekatere druge dejavnosti, kot je organiziranje centrov za zbiranje in predelavo lesa

Proti zakonu so se v preteklih dneh izrekli tudi nekateri politiki, ki menijo, da je ustanovitev državnega podjetja zgodovinska praksa, ki je ne bi smeli obujati. Na zakon se je odzval tudi evropski poslanec SLS Franc Bogovič, ki meni, da se projekt vmešava na področje prostega trga in konkurenčnosti. Po poslančevem mnenju je projekt po vsej verjetnosti tudi proti pravilom EU.

Bogovič: Koncesionarji so skrbeli predvsem za svoje žepe
“Po neuspešnem dvajsetletnem obdobju, ko so koncesionarji v slovenskih državnih gozdovih poskrbeli predvsem za svoje žepe, se je levosredinska vlada v Sloveniji odločila, da ustanovi državno podjetje “Slovenski državni gozdovi”, ki bo zaposlovalo gozdarje, sekače, kupovalo traktorje, gospodarsko opremo, gradilo logistične centre z državnim denarjem in na trgu prodajalo les,” je podvig DZ komentiral Bogovič.

Opozicija: Kdo bo “šef” tega podjetja?
Opozicija je bila glede ustanovitve podjetja razdeljena. Združena levica je zakon sicer podprla, a se je med kratko razpravo zavzela za močnejše predstavništvo delavcev v nadzornem svetu gozdarskega podjetja. Nsi in SDS sta v en glas ustanovitvi podjetja nasprotovala. Obe stranki sta izpostavili, da se država igra z davkoplačevalskim denarjem, saj ob sprejetju zakona še vedno nima poslovnega načrta.

Poslanec SDS je tudi izpostavil, da ni jasno, kdo bo v vodstvu državnega podjetja. “Kdo bodo šefi podjetja, ali Janezi iz SMC ali Franci iz SD?” je vprašal podpornike zakona.

Ž. K.