fbpx

Avstrijcem s pokojnino do 1600 evrov kriznega dodatka 500 evrov, kako je pri nas?

Golobove dvige pokojnin sproti "požre" inflacija. (Foto: STA)

“Uradna stopnja inflacije za leto 2022 je 10,3 %, Vlada RS pa bi pokojnine dvignila za 4,9 %. To preprosto pomeni, da bo upokojencem ukradenih 5,4 % njihovih pokojnin. Pri pokojnini 600 eur to pomeni 32,4 eur mesečno oziroma 388,8 eur na leto. POKOJNINE NAJ SE USKLADIJO S STOPNJO INFLACIJE,” je zapisal nekdanji vladni funkcionar Božo Predalič. 

Spet se vračajo tisti dobri stari časi. Šefe Udbe/SDV (Janeza Zemljariča) se pokopava z vojaškimi častmi, predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa v slogu Jovanke Broz s falconom odhaja na prestižne koncerte na Dunaj. Obenem javno demonizira zdravo podjetniško pobudo in napada uspešne podjetnike (Joca Pečečnika). Politične vrhove obvladuje mini oligarhija ruskega tipa (Zoran Janković, Robert Golob in Nataša Pirc Musar). Vsi vzvodi oblasti so trdno v rokah ene politične opcije.

Kadrovsko politiko še vedno usmerjajo bivši partijski funkcionarji (Milan Kučan). Mediji pa pridno tulijo v isti rog. Na grobovih, za revolucijo žrtvovanih pobožnih vaščanov Dražgoš, pa se še naprej izvaja režimska propaganda, obilno “zasoljena” s fantomsko grožnjo nacizma in fašizma. Tudi kolone vozil pred bencinskimi servisi smo že doživeli, nazadnje pa so ljudje v vrstah čakali pred zdravstvenimi domovi. Vlada se enormno zadolžuje in negospodarno troši javna sredstva, predvsem zase in za uslužne NVO-je oziroma kvazi civilno družbo. (Zanimiv prispevek o problemih v državi je tukaj).

Povišanje pokojnin v Avstriji (Foto: Twitter)

Nedavno pa je poslanka SDS Anja Bah Žibert izpostavila vse hujšo draginjo. Poleg enormnih cen električne energije imamo še astronomske cene živil, celo v primerjavi z bogatejšima Avstrijo in Italijo. Bah Žibertova: “Ali bo vedno več Slovencev začelo odhajati po nakupe čez mejo? Saj so cene v Sloveniji za enake izdelke na splošno višje kot v Avstriji in Italiji.” Kot kaže, se vračajo tisti zlati časi, ko bomo po kavbojke hodili v Celovec, po kavo in banane pa v Trst. “Še pomnite, tovariši?” 

Avstrijcem s pokojnino nad 5.670 evrov pripada še 328 evrov dodatka!
Evroposlanka iz vrst SDS Romana Tomc pa je razkrila, kako izvrstno gre avstrijskim upokojencem. Političarka je navedla, koliko pri Avstrijcih znaša redna uskladitev na tem področju: pokojnine do 5.670 evri (na mesec!) + 5,8 %, pokojnine, nad 5.670 evri + 328 evrov. Navedla je tudi podatke za dodatno izredno povišanje zaradi krize: pokojnine do 1.666 evrov + 30 %, pokojnine od 1.666 evrov do 2.000 evrov + 500 evrov, pokojnine od 2.000 evrov do 2.500 evrov do + 500 evrov (linearno).

Domen Mezeg