fbpx

Ples se je začel! Golobova koalicija je sprejela zakon o dohodnini, ki bo vsem znižal plače

Koalicija strank Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica (Foto: FB)

Poslanci koalicije so končno uresničili svojo obljubo. Dan po referendumu, na katerem so volivci odločili, da bodo starejšim zmanjšali obseg pravic iz dolgotrajne oskrbe, vzpostavili mnenjsko enoumje na RTV in postali evropski prvaki po številu resornih ministrstev, so se poslanci Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice odločili vsem znižati plače. Proti posegu v denarnice davkoplačevalcev se je izrekla SDS, NSi se je glasovanja vzdržala. 

Vlada Roberta Goloba bo davkoplačevalce udarila po prstih na več mestih. Načrtovani dvig posebne splošne olajšave, ki ga je načrtovala vlada Janeza Janše se z 1. januarjem ne bo zvišala na 5.500 evrov, kot je bilo predvideno, ampak le na 5.000 evrov. Odpravila so se tudi nadaljnja zvišanja do 7.500 do leta 2025. Stopnja davčenja se v petem dohodninskem razredu vrača nazaj na 50 odstotkov namesto 45 odstotkov, ki jih je zastavila vlada Janeza Janše.

Prvotni predlog vlade je bil tudi konkretno obdavčiti samostojne podjetnike, “normirance”. Vladni predlog je uvodoma določal, da se zavezancem, pri katerih je obvezno zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas najmanj devet mesecev, prizna normirane odhodke do meje 35 tisoč evrov prometa. Ta se je nato dvignil na 50 tisoč evrov prometa, tako da so se priznani normirani odhodki znižali iz 80 na 40 odstotkov.

Golob bo udaril po prstih tudi tiste, ki imajo prihodek iz naslova oddajanja stanovanj. Stopnja dohodnine, ki se plača iz naslova dohodka, ki se pridobiva iz oddajanja premoženja v najem, je bila določena pri 15 odstotkih. Sedaj se bo zvišala na 25 odstotkov. Poslanci SDS, med njimi Jožef Lenart, so pri tem členu eksplicitno podarjali, da se bodo zaradi tega zvišale najemnine, ker bodo najemodajalci povišan strošek prenesli na najemnike. Druga možnost ob tem pa je seveda povečanje obsega sive ekonomije, s katerim bodo skušali najemodajalci in najemniki zaobiti povečan obseg davčenja.

Zakon prinaša novo olajšavo za vzdrževane družinske člane in olajšavo za mlade. Slednja zavezancem do 29. leta starosti zmanjšuje davčno osnovo od dohodka iz delovnega razmerja za 1.300 evrov.

Udarec za uspešne
Obdavčenje izplačil za poslovno uspešnost se vračajo na raven pred novelo zakona o dohodnini, ki ga je sprejela vlada Janeza Janše. Izplačila bodo po novem (starem) izvzeta iz davčne osnove, a le do višine povprečne slovenske plače. Odpravilo se je tudi možnost, da se dohodki iz oddajanja premoženja v najem vključijo v letno davčno osnovo, iz te pa bodo izvzeta tudi izplačila nadomestil za uporabo lastnih sredstev za delo na domu.

Golobova vlada vse bolj stiska državljane in gospodarstvo z davki. (Foto: STA)

Delničarji, pozor! 
Vlada Roberta Goloba v višino obdavčitve kapitalskih dobičkov zaenkrat ne bo posegala, je ponovno uvedla obdavčenje izplačanih vrednosti delnic ali deležev v primeru njihove odsvojitve v okviru pridobivanja lastnih delnic.

V NSi niso vložili referenduma
Poslanci SDS so predlog zakona zavrnili. Nasprotovali so predvsem ustavitvi zviševanja splošne olajšave in vsesplošnega nižanja neto plač. V DZ so na izredni seji v novembru vložili tudi pobudo za referendum. O tej pobudi so poslanci DZ odločali v petek in jo zavrnili. Referendum je napovedovala tudi NSi, a so se na koncu premislili. Na končnem glasovanju so se vzdržali in niso glasovali, čepravje bil predlagani zakon verjetno njihov največji uspeh v prejšnji koaliciji.

Več o generalnem osiromašenju slovenskega davkoplačevalca, o katerem smo veliko pisali v preteklih mesecih, lahko preberete v članku [Izračunano] Toliko bo vaša plača nižja zaradi vlade Roberta Goloba – temu ne bodo ubežali niti tisti z najnižjimi plačami!. Zakon pa tudi v splošnem smislu Slovenijo oddaljuje od jedrnih držav Evrope in etosa, ki ga poganja. V razvitih državah je namreč ustvarjen konsenz, da bogastvo ustvarja zgolj privatni sektor, ki mu je zaradi tega treba olajšati poslovanje, hkrati pa je bistveno, da država ustvari spodbude za večjo produktivnost. Po domače, zaposlenim se mora splačati delati več, tako da se jim pusti večji del njihovega zasluženega prihodka. Z vlado Roberta Goloba se Slovenija ravno nasprotno vrača v duhovni prostor vzhoda, kjer prevladuje razmislek, da država ve bolje od posameznika. O tem, da je to izredno slaba razvojna strategija, priča na stotine zgodovinskih primerov.

 Gal Kovač