fbpx

Delodajalske organizacije Mesca pozivajo k takojšnji vzpostavitvi tripartitnega dialoga in da sprememb ne rešuje preko medijev

Minister za delo Luka Mesec. (Foto: sta)

“Spoštovani minister, g. Luka Mesec, na vas se obračamo na podlagi objavljenega odziva Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na spletni strani Vlade RS dne 21.6.2022, da se strinjate z oceno Delavske svetovalnice, “da gre pri zaposlovanju tujih državljanov v Sloveniji za sužnjelastniške prakse,” sporoča Združenje delodajalcev Slovenije. 

Obenem pri ZDS-ju od ministra za delo Luke Mesca pričakujejo strinjanje, da za takšne prakse pa v Sloveniji ni prostora ter da ob tem sporoča, “da bo ministrstvo okrepilo aktivnosti za spremembo obstoječega Sporazuma o zaposlovanju med Slovenijo in Bosno in Hercegovino in s tem odpravo določbe, po kateri mora biti prvo leto zaposlitve delavec migrant zaposlen pri delodajalcu, ki je vložil vlogo za izdajo dovoljenja za zaposlitev na slovenskem trgu dela”.

Predstavniki delodajalskih organizacij, članic Ekonomsko socialnega sveta (ESS), ga ponovno pozivajo k takojšnji vzpostavitvi tripartitnega socialnega dialoga v okviru ESS, kjer bodo v partnerstvu obravnavali tovrstne teme, ki se neposredno nanašajo na delovanje ne le zaposlenih, temveč tudi delodajalcev. “V duhu korektnega tripartitnega socialnega dialoga vas pozivamo tudi, da sprememb, ki bodo vplivale na trg dela, ne rešujete preko medijev, temveč v okviru dialoga z reprezentativnimi delodajalci in sindikati, kot so vse stranke koalicije obljubljale v predvolilnem času.” 

Tuji delavci so pogosto predmet izkoriščanja. (Foto: sta)

Delodajalske organizacije: Združenje delodajalcev Slovenije Gospodarska zbornica Slovenije, Jože Smole, generalni sekretar Mitja Gorenšček, izvršni direktor, Trgovinska zbornica Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije Mija Lapornik, izvršna direktorica Danijel Lamperger, direktor, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Nataša Cvetek, generalna sekretarka. Sporočilo za javnost je bilo v vednost posredovano tudi dr. Robertu Golobu, predsedniku Vlade RS in g. Matjažu Hanu, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Domen Mezeg