fbpx

Eko-blodnje: Bomo državo prekrili z neučinkovitimi solarnimi paneli?

Zagreb, sončna elektrarna. (Foto: sta)

Predsednik vlade se v pomanjkanju konkretnih ukrepov za blaženje energetske draginje zateka new-age zdravilske metode in ekološke blodnje. Tistim, ki so zboleli za covid-19, je včeraj priporočal več sonca in morske vode, energetsko draginjo pa namerava rešiti z gradnjo sončnih elektrarn. Oba razmisleka druži eno, to je, da nimata nobene podlage v znanosti. Eko in new age ludizem je tako tudi uradno postal del vladne doktrine. 

Pripravili smo načrt, po katerem bomo tretjini zgradili dostop do skupnostnih sončnih elektrarn. S tem rešimo draginjo za vekomaj,” so zapisali na vladnem uradu za komuniciranje. Rešitev deluje enostavno, tako bi rešili energetsko draginjo, pa še ekološki bi bili. Kot vedno je hudič v podrobnostih.

Sončne elektrarne niso niti približno tako učinkovite in ekološke, kot bi jih nekateri radi predstavili. Pestijo jih dva bistvena problema. Prvič, sončna energija je nezanesljiva, tako kot je nezanesljiva vremenska napoved, in ko jo najbolj potrebujemo, med zimskimi meseci, je te na razpolago najmanj. Drugič, njihova vzpostavitev ima enako ali celo večjo ceno za vzpostavitev kot konvencionalna elektrarna.

Foto: posnetek zaslona

Ob tem, da je sončna energija še vedno relativno neučinkovit način pridobivanja električne energije, obsegajo sončne elektrarne tudi ogromna zemljišča. To je v intervjuju za nacionalno RTV predsednik vlade tudi sam priznal: “Govorimo o velikanskih sončnih elektrarnah, ki bodo povezane in na razpolago slovenskim gospodinjstvom po znani ceni prek skupnostne platforme.” Na celotnem zemljišču pa je treba tudi iztrebiti živalske vrste, ki so tam prej prebivale. Nič kaj ekološko, kajne?

Ali so posredi drugi interesi?
Prav verjetno pa so po sredi drugi interesi. Poglejmo, kaj je še predsednik vlade izrekel včeraj: “Skupaj z elektrogospodarstvom smo našli način, kako bomo gradili velike sončne elektrarne, ki bodo prilagojene posameznim lokacijam.”Dotična izjava je izredno sporna, saj je Robert Golob, kot vemo, nekdanji predsednik uprave družbe GEN-I, ki po državi postavlja sončne elektrarne “na ključ“. V prihodnjih dneh bo prav gotovo zanimivo spremljati, katere so te družbe, ki bodo, če bo projekt zaživel, te sončne elektrarne postavljale. Bo to ravno GEN-I ali kakšna povezana družba, v katero se predsednik vlade po zaključku mandata namerava vrniti? Čas bo pokazal.

Andrej Žitnik