fbpx

Eko-ludizem: Vlada bo sredi najhujše draginje še vedno zaračunavala davek na obnovljive vire energije

Foto: STA

Infrastrukturni minister Bojan Kumer je na novinarski konferenci napovedal, da bo “vlada predvidoma nadaljevala s prejemanjem ukrepov za blažitev rasti cen energije”. Najpomembnejši ukrep bo regulacija cene električne energije, in sicer na 0.118 eur/kWh v veliki tarifi, 0,082 v nizki tarifi in 0,098 v enotni tarifi. 

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je napovedal ciljane ukrepe, po napovedih pa naj bi vlada določila ceno električne energije za gospodinjstva in malo gospodarstvo.

Spomnimo, da se je vlada energetsko draginjo odločila naslavljati že prejšnji teden s tako imenovanimi “ukrepi”, in sicer je bil prvi ukrep nasvet državljanom o tem, kako naj imajo nastavljene klimatske naprave, in zapovedjo javnemu sektorju o regulaciji, ki se nanaša na hlajenje in ogrevanje.

Drugi sklop ukrepov se nanaša na zanesljivost oskrbe, s čimer se vlada ukvarja vzporedno,  je povedal minister Kumer, a ni povedal, kaj to v resnici pomeni. Zagotovil je, da je zanesljivost oskrbe z zemeljskim plinom trenutno na enaki ravni kot lani, da dobava poteka po vnaprej sklenjenih pogodbah in da kratkoročno ne pričakujejo težav. Predsednik vlade je medtem na bilateralnem srečanju z nemškim kanclerjem že napovedal pomanjkanje z izjavo, da bo zemeljskega plina dovolj, če bomo varčevali – se pravi zmrzovali.

Tretji sklop ukrepov pa so ukrepi za blaženje rasti cen energije. Kumer upa, da bo vlada ta teden sprejela ukrepe glede regulacije cen električne energije. Ti bodo po njegovih besedah “zelo ciljani, zelo jasni in precizni“, pri tem je omenil regulacijo maloprodajnih cen, pri čemer še ni jasno, katere odjemne skupine bodo ukrepi zajeli in kako nizko bo segla regulacija. “To bo stvar izračunov in simulacij, ki potekajo do četrtka,” je pojasnil. Maksimalna cena, ki bo določena septembra, pa naj bi veljala eno leto.

Da namerava vlada “sprejeti odločitev, kakšna bo cena elektrike za gospodinjstva in malo gospodarstvo“, je napovedal tudi gospodarski minister Matjaž Han.

Nato bodo sledili, morda že naslednji teden, ukrepi za zemeljski plin ter v nadaljevanju za druge pomembne vire ogrevanja. “Še pred koncem julija bi tako naslovili vse glavne vire ogrevanja, nakar imamo cel avgust in deloma september, da se pripravimo na sezono ogrevanja,” je pojasnil minister za infrastrukturo.

Spomnimo, da je bila takratna opozicija skupaj z Robertom Golobom izredno kritična do ukrepov Janševe vlade, ko se je ta odločila za regulacijo cen pogonskih goriv, pri čemer so v ospredje postavljali vprašanje odškodnin energetskim družbam in tudi pomanjkanja, ki bi lahko sledilo pri asimetriji ponudbe in povpraševanja. Cene energentov se namreč določajo globalno, zelo težko si je predstavljati, kako bi lahko energetska podjetja prodajala energijo pod globalno ceno kar dve leti zapored. Če bo pri tem prišlo do pomanjkanja, ker se jim pač ne bo splačalo dobavljati energije, bodo na slabšem odjemalci. Če bo prišlo do poravnav, pa gre za ukrep, ki ga bodo na koncu v vsakem primeru posredno pokrili davkoplačevalci in bo še bolj znižal splošni življenjski standard kot same podražitve.

Čeprav bo vlada septembra za 50-odstotkov znižala davek na obnovljive vire energije, je to treba razumeti tudi, da bo sredi draginje še zmeraj zaračunavala davek na obnovljive energije. Vse eko dajatve bi bilo v času izrednih razmer vredno zamrzniti, saj je najvišja možna cena še vedno ogromna v primerjavi s tisto pred enim letom. Očitno ima vlada še ogromno manevrskega prostora pri nižanju cen elektrike, ki pa je ne izkoristi, saj sledi svoji eko ludistični viziji po vzoru nemškega Energiewende debakla. Na mestu je tudi vprašanje, zakaj komaj septembra – odkar so ljudje 24. 4. začeli “plesati” – pa do jeseni, bomo revna gospodinjstva plačala že pet položnic, tudi Gen-I-ju, ki je ravnokar zvišal cene elektrike, predsednik vlade pa je prav od te državne družbe dobil izplačane milijone. Medtem ko gospodinjstva umirajo na obroke, se je vlada šla le kadrovski cunami in ideološke borbe na javnem zavodu RTV Slovenija.