fbpx

Ekonomist Masten svetuje, kako preživeti zimo – odrekati se boste morali zaradi napačnih fiskalnih politik

Profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti Igor Masten (Foto; STA)

Recesija je v bistvu že tukaj, čeprav želi ameriški predsednik na novo definirati, kaj recesija sploh pomeni. Danes med ekonomisti ni več ljudi, ki mislijo, da se lahko ob hkratni energetski krizi izognemo globokemu padcu gospodarske aktivnosti, s tem pa tudi življenjskega standarda. Znani slovenski ekonomist Igor Masten je v intervjuju za Siol dal pet nasvetov, kako se prebiti čez zimo.

Nasveti Mastena so lakonski in odražajo resnost trenutne situacije. Masten svetuje:

Znižajte temperaturo ogrevanja v stanovanju.

Uredite si lasten vrt.

Počakajte z nakupom novega vozila.

Ne kupujte stanovanj, saj bodo ta naslednje leto cenejša.

Ne opravljajte iracionalnih nakupov.

Drastični predlogi, ki odražajo realno stanje
Gre za nasvete, ob katerih bo marsikdo zastrigel z ušesi, saj zvenijo, kot da se pripravljamo na katastrofično stanje, kjer se bo kmalu zgodilo nekaj hudega in zgodovinsko neprimerljivega. Masten pravi, da gre za napake fiskalnih politik, ki so se dogajale že desetletja, saj so nekateri ekonomisti želeli politike in javnost prepričati, da bodo obrestne mere še 100 let nizke, inflacija pa tudi ne bo nikoli postala problematična. Vse to se je zdaj izkazalo za napačno.

Zdaj ni čas za nakup nepremičnin
Masten poleg varčevalnih nasvetov še posebej poudari, da zdaj ni čas za nakup nepremičnin, ki se jih nato oddaja naprej. Takšni kupci namreč kredite pogosto odplačujejo z najemninami, ko pa se bodo višale obrestne mere, pa izplena enostavno ne bo dovolj, da bi pokrili kreditne stroške – zaradi tega bo propadlo veliko podjetij, ki se s tem ukvarjajo na industrijski ravni. Poleg tega je treba upoštevati še namere slovenske socialistične koalicije, ki jo v resnici vodi skrajna stranka Levica. Golobova vlada namreč napoveduje dvig davka na oddajo nepremičnin, kar bo dolilo še več bencina na ogenj nepremičninske katastrofe, ki se bliža.

Kriza utegne biti dolgotrajna
Zdaj se bodo obrestne mere začele dvigovati, saj so finančne institucije, kot sta npr. FED in ECB, ugotovile resnost situacije, ki sta jo povzročila inflacija in pregrevanje gospodarstva. Zato morda kriza ne bo tako zelo globoka kot tista leta 2008, bo pa dolgotrajnejša od tiste iz osemdesetih.

Dodatne slovenske težave
Poleg globalne krize moramo biti v Sloveniji še posebej zaskrbljeni, saj smo ravno v napačnem času, ko bi morali zopet biti fiskalno odgovorni, dobili vlado, ki vidi rešitev vseh težav v trošenju javnega denarja in v dodatnih obdavčitvah. Zato je morda smelo upoštevati Mastenove nasvete in se pripraviti na hude čase.

Ekonomist Igor Masten (Foto: STA)

Energetske krize proračun ne bo sposoben pokriti
Ponovno se namreč pogovarjamo o omejevanju inflacije tako, da se uvede kapica na ceno energentov in dajanje finančne pomoči državljanov, kar pa bo – kot opozarja Masten – treščilo ob ekonomski resničnost. Po njegovem mnenju je iluzorno pričakovati, da bo država z javnimi financami pokrila energetsko krizo.

Poudarja, da imamo dve milijardi evrov proračunskega deficita, napovedujejo se dodatne milijarde pomoči prizadetim z inflacijo, kar je nesmiselno, ker je inflacija visoka ravno zaradi prekomernega trošenja države. Te številke bodo po njegovem naletele na realnost trga. Obveznice, ki naj bi financirale te milijarde, bodo morale najti kupce, in ko jih ne bodo, bo kakšna bonitetna hiša znižala oceno kakšne srednjeevropske države, trg pa bo postal nervozen in začel pogledovati proti ECB, naj ponudni rešitve, ki pa takrat ne bodo več na voljo.

Zaradi zgrešenih politik bomo živeli slabše
Eno pa je jasno – to zimo bomo preživeli pod velikim finančnim in eksistečnim stresom predvsem zato, ker so mednarodne finančne organizacije povsem podlegle politiki in v zadnjih 10 letih v nasprotju z ekonomsko teorijo poskrbele za zgodovinsko pregrevanje gospodarstva ob hkratnem trošenju za utopični prehod na brezogljično družbo. Zaradi tega bomo vsi živeli slabše.

Andrej Žitnik