Ekonomist Šumah: Poplavna območja rabijo težko mehanizacijo in denar!

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan ter predsednik vlade Robert Golob. Vir: STA

“Delovnih rok bo dovolj, pa če je dan dela prost ali ne. Seveda pridne roke pomagajo, vendar ta pomoč ni dovolj. Kar sedaj rabijo poplavna območja, je težka mehanizacija in denar,” je jasen ekonomist dr. Štefan Šumah. In kje bo vlada našla več milijard za sanacijo škode po uničujočih poplavah? Pri davkoplačevalcih.

Dela prost dan v ponedeljek, 14. avgust, je kot nekakšen spomenik nedomišljenosti vlade Roberta Goloba, ko se najprej nekaj populističnega reče, potem pa se to želi z zlorabo in obvodi zakonodaje udejanjiti, ne glede na to, da na koncu tudi strokovnjaki rečejo, da gre za škodljiv ukrep.

Poročali smo že o opozorilih ekonomistov, da se bo škoda zaradi prostega delovnega dne merila v stotinah milijonov – po prvi oceni 180 milijonov evrov – prav tako bo država izgubila celoten delovni dan plačevanja davkov. Ravno v tem trenutku, ko denar krvavo potrebujemo. A gre tudi za manjše birokratske zaplete, ki kažejo vso nepremišljenost takšnih posegov v ogromne sisteme delovnih procesov.

Prav tako smo poročali o zmedi v bolnišnicah, ko je največja bolnišnica UKC Ljubljana obljubila, da bodo delali, kot da ni praznika, medtem ko je celjska bolnišnica odpovedovala preglede, kot da je praznik. Kaos, ki ga je povzročila odločitev, je bila več kot očitna. Dve državni bolnišnici, ki sta vsaka po svoje razumeli koalicijsko “darilo” prostega dne, pa sta le vrh ledene gore. Kaos se bo očitno razširil v vse pore delovanja države. Problem nastaja v vzgoji in izobraževanju, saj bodo vrtci zaprti, zaradi tega pa njihovi starši ne bodo zmogli pomagati na terenu, kar je tudi smisel prostega dne.

Dr. Štefan Šumah (Foto: Demokracija)

Dr. Šumah: Težava je denar in ne prostovoljstvo
Za mnenje smo prosili ekonomista in profesorja dr. Štefana Šumaha, ki je o vladnih ukrepih povedal naslednje: “Populistična poteza s prostim dnevom, ki jo je izvedel predsednik vlade, je zgolj in samo obupan poizkus nabiranja političnih točk. Če on govori, kako bo dobrodejno del Slovencem, se je pravzaprav zlagal.”

Šumah pravi, da je težava predvsem denar, ne pa prostovoljstvo: “Dobrodejno bo del tistim, ki so že itak planirali na ta dan dopust. In teh ni malo. Da pa bi se velika večina teh dopustu odrekla in šla raje prostovoljno pomagat, pa ne verjamem. Prostovoljcev je res veliko, s cele Slovenije, prihajajo pa tudi iz tujine in delovnih rok bo dovolj, pa če je dan dela prost ali ne. Seveda pridne roke pomagajo, vendar ta pomoč ni dovolj. Kar sedaj rabijo poplavna območja, je težka mehanizacija in denar.”

“No, in ravno pri denarju se zatakne. Izračunano je, kakšna bo dejanska finančna izguba zaradi prostega dne, vendar to premierja ne prepriča. Tako, kot je za boj proti kovidu svetoval morje in sonce, tako se sedaj na posledice katastrofe spravlja s prostim dnevom. In seveda obljublja. Sicer je že obljubil, da ne bo več obljubljal, pa vseeno obljublja, kaj vse bo država storila … Tudi stvari, ki so realno neizvedljive. In kje bo država našla denar? Sama ga namreč nima, kot je že pred leti lucidno ugotovila Margareth Thatcher. Ja, spet ga bo preprosto vzela davkoplačevalcem. Če se bo pa malo od tega kolača oddrobilo še kakim NVO-jem, pa toliko boljše. Tokrat pa bodimo realni in zahtevajmo nemogoče. Naj končno predsednik vlade drži vsaj zadnje obljube, ki jih je dal, če so že njegove prejšnje splavale po vodi. Ali pa preprosto odide,” zaključuje profesor Šumah.

Mitja Iršič