Tako je Golob grdo zavajal o inflaciji – na laž ga postavljajo kar uradni podatki

Datum:

Premier Robert Golob je prejšnji teden vehementno zavajal o soočanju njegove vlade z inflacijo, toda podatki Statističnega urada Republike Slovenije črno na belem kažejo, da je govoril neresnice. Golobova izjava, da je inflacija nižja, kot je bila v času nastopa vlade, seveda ne drži. Ali potemtakem drži njegova napoved, da se bo Slovenija izognila recesiji?

Na Brdu pri Kranju je prejšnji teden potekal prvi redni koalicijski vrh. Po poročanju osrednjih medijev je predsednik vlade Robert Golob zagotovil, da se bo Slovenija izognila recesiji. Po besedah premierja pa gre vladi tudi zasluga, “da je Slovenija obrnila trende na področju inflacije z odločno in premišljeno politiko hitreje od trendov v evrskem območju“. “Danes lahko z veseljem povemo, da je bila ob nastopu te vlade letna inflacija 10,8-odstotna, danes je 9,9-odstotna. V istem obdobju je v evrskem območju inflacija z osmih odstotkov zrasla na skoraj 11, kar pomeni, da je Slovenija obrnila trende na področju inflacije z odločno in premišljeno politiko hitreje od trendov v evrskem območju. To je najboljši dokaz tega, da so bili naši ukrepi pravočasni in učinkoviti,” se je pohvalil Golob.

Golobova izjava, da je inflacija nižja, kot je bila v času nastopa vlade, ne drži. “Golob zavaja! Njegova vlada je nastopila 1. junija. Maja je bila inflacija 8,1-odstotna, konec junija 10,4-odstotna, vrh pa je dosegla avgusta, ko je bila 11,5-odstotna. Visok skok inflacije junija je bil posledica njegove junijske nepremišljene sprostitve cen energentov (kaos na bencinskih črpalkah),” je opozoril že ekonomist Matej Kovač. V Golobovem stilu pa je tudi minister za delo Luka Mesec dejal, da na podlagi pogovorov z ministri za delo iz drugih držav ugotavlja, da smo najuspešnejši po številnih kazalcih draginjske krize. Kazalcev ob tem sicer ni navedel. Je pa omenil, komu gre še slabše kot nam – Latvijcem in Nizozemcem.

Novinarska konferenca predstavnikov koalicijskih strank na Brdu pri Kranju, kjer so predstavili “dosežke” v tem mandatu. Veliko je bilo hvale na račun dosežkov prejšnje vlade, nekaj pa so si preprosto izmislili. (Foto: STA)

Kot osnovnošolec, ki v razredu vedno najde koga še slabšega od sebe, da nekoliko omili svojo lastno neuspešnost. A žal Sloveniji ne gre nič bolje, če najdemo slabši primer. Z opravljenim delom je bila zadovoljna tudi Tanja Fajon, ki je po poročanju MMC-ja ob tem še dodala, da je zadovoljna z ukrepi na področju zdravstva. Včasih se zdi, da živimo v povsem drugi državi kot tisti na levici.

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat je bila septembra letna inflacija v Sloveniji 10,6-odstotna, torej blizu povprečja evropskih držav. V EU je bila inflacija nekoliko višja (10,9-odstotna), v območju z evrom pa nižja (9,9-odstotna). Za letos Sloveniji tudi Evropske komisija napoveduje 9,2-odstotno rast cen življenjskih potrebščin, kar je 1,6 odstotne točke več od julijske napovedi, ki je bila za 1,5 odstotne točke višja od majske napovedi. S tem naj bi bila le malenkost nižja od povprečja EU in za 0,7 odstotne točke višja od povprečja evrskega območja, je poročala STA. Za leto 2023 v Sloveniji napovedujejo 6,5-odstotno inflacijo, kar kar bi bilo za 0,4 odstotne točke več od povprečja evrskega območja in 0,5 odstotne točke manj od povprečja EU. “Gospodarstvo EU je na točki preloma. Po močni rasti v prvi polovici leta je v tretjem četrtletju izgubilo zagon, v zadnjem pa bo po ocenah zapadlo v recesijo,” je ob predstavitvi jesenske gospodarske napovedi povedal evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Po drugi strani pa je glede strahov o zamiranju gospodarske rasti Golob optimistično dejal, da “kamor koli v gospodarstvu danes pridemo, nihče ne izpostavlja nobene druge težave razen pomanjkanja delovne sile“. Se bo torej Slovenija res lahko izognila recesiji, kot optimistično napoveduje Golob, ali gre zgolj za njegovo zavajanje?

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Googlova umetna inteligenca je prepričana, da so bili Vikingi temnopolti

Zaradi izkrivljanja zgodovinskih dejstev in netočno predstavljenih zgodovinskih osebnosti...

FIDES: Golob nam je dvakrat grozil!

V sindikatu zdravnikov Fides so se odzvali na današnjo...

[Video] Strokovnjak opozarja: “Najusodneje pri kanalu C0 je, da se sploh gradi”

Najusodneje pri kanalu C0 je, "da se sploh gradi"....

Trump pridobiva prednost v ključnih bojiščnih državah

Novembra bodo v ZDA volili predsednika in trenutno vse...