Golob tudi kmetom napovedal “happy end” – mu bodo verjeli?

Srečanje predsednika vlade Roberta Goloba s predstavniki nevladnih organizacij s področja kmetijstva. (Vir: STA)

Predsednik vlade Golob je v eni od oddaj na dominantnih medijih zatrdil, da so pri komunikaciji reform precej neuspešni in da bodo to morali spremeniti, saj so se naučili, da je bolje komunicirati stvari drugače. Vladne vrste je nato zapustil državni sekretar Tilen Božič, v medijih smo lahko brali izpoved “zamrznjenega” predstavnika za stike z javnostjo v kabinetu predsednice državnega zbora. A resnici na ljubo, vir komunikacijskih debaklov je sam predsednik vlade. Če potrebujete še kak dodaten dokaz, včeraj naj bi na pogajanjih s predstavniki kmetov obljubil, da davka na nepremičnine še ne bo najmanj dve leti.

“Napredek je bil, šli smo skozi 15 točk zahtev in ugotovili, da davka na nepremičnine ne bo, katastrski dohodek se bo zaradi suše zmanjšal za 50 odstotkov za naslednje leto, omejeni dejavniki naslednje leto ne bodo obdavčeni,” je v Odmevih komentiral Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije.

Da davka na nepremičnine ne bo ali ga ne bo vsaj še dve leti, slovenska javnost tokrat sliši prvič. Vlada bo na to temo sklicala novinarske konference, saj ni videti, da bi se o tem med koalicijskimi partnerji sploh dogovarjali, čeprav je predsednik vlade obljubil ravno nasprotno. “Zaupal sem, da bo ekipa z ministrstva za finance znala razložiti sama, kot zna ekipa ministrstva z zdravja prepričati ljudi, da je zdravstvena reforma nujna.” Pričakoval je, da bo enako uspelo ekipi z ministrstva za finance. “Pa jim ni. Nam je spodrsnilo. Zato prevzemam komunikacijo in usmeritve na tem področju nase. Ne bežim od odgovornosti,” je za medijev povedal Golob. Njegovo sprejemanje odgovornosti je bilo videti tako, da je odpustil državnega sekretarja Tilna Božiča.

Okrog davčne reforme je nato vse potuhnilo, tudi iz logov stranke Levica, ki so se do trenutka, ko se je premier posipal s pepelom, v javnosti iskali rešitve, kako obdavčiti nepremičnine, ne da bi izdatno obdavčili sami sebe. Davčna reforma je bila prvotno zamišljena kot obdavčitev “dodatnih” nepremičnin, s čimer bi pred davkom obvarovali prebivališča ljudi, obdavčili pa razkošje. Nato je bil podan predlog, da bi se obdavčilo vsako nepremičnino glede na njeno vrednost, pri čemer so najvišji predstavniki Levice ugotovili, da lastniki dražjih nepremičnin na atraktivnejših lokacijah ne bi smeli plačevati višjega davka kot tisti na manj atraktivnih lokacijah. Ta koncept je doživel še zadnjo evolucijo, ko so v Levici preračunali, da bi ob nepremičninskem davku upoštevali še osebno premoženje, nakar je debata potihnila oz. jo je utišal kar sam predsednik vlade. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Vladni davčni vrtiljak
Posebno poglavje pa je obremenitev dela. Kot vemo, Sloveniji OECD priporoča večjo obremenitev premoženja in manjšo obremenitev dela. Potem ko je vlada Janeza Janše sprejela spremembe dohodninske zakonodaje, se je vsem, ki v Sloveniji delajo, brez izjeme, dvignila plača. Golob je pred volitvami dejal, da nizkih davkov ne potrebuje, saj bi odvečen denar zapravljal “za neumnosti”. Po volitvah je držal svojo obljubo in uvedel spremembe dohodninske zakonodaje, zaradi katerih so imeli vsi, ki v Sloveniji delajo, nižje plače, tudi tisti z najnižjimi prihodki, predvsem na račun opustitve usklajevanja obdavčenja z inflacijo.

Nekaj mesecev kasneje je obrnil ploščo. Potem ko je delo dodatno obremenil, bi ga sedaj rad razbremenil. “Mi moramo narediti tako reformo, ki bo zmanjšala obremenitev plač in dela. Mora biti taka, da je stimulativna za mlade in visoko izobražene ter da bo spodbujala gospodarski razvoj,” je povedal za medije in nadaljeval, da se bo vlada šele nato posvetila obdavčitvi premoženja, a da to ne bodo nepremičnine. “Ne govorim o nepremičninah. Te so v redu urejene, urejajo jih občine. V ta del se ne bomo spuščali. Nobenemu ne bomo jemali pri nepremičninah kar tako,” je povedal.

A kot so izpovedali kmeti, je očitno prišlo do novega zasuka, nepremičninski davek bo, ampak šele čez dve leti.

Gal Kovač