GZS: Slovenija nujno potrebuje drugi blok nuklearke, sicer nam preti energetska kriza

Jedrska elektrarna Krško (Foto: STA)

Na Gospodarski zbornici Slovenije si prizadevajo za dvig gospodarske aktivnosti, saj ta zadnje mesece občutno upada. Predlagajo malo davčno reformo za gospodarstvo, da bi tako pomagali podjetjem. Med drugim predlagajo kapico na socialne prispevke, odpravo najvišjega dohodninskega razreda in nižji davek od dohodkov pravnih oseb. Ključna je tudi energetska samooskrba, ki jo lahko zagotovi le drugi blok nuklearke. 

Na Gospodarski zbornici Slovenije so prepričani, da je čas za razbremenitev slovenskega gospodarstva. To je za javnost sporočila generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal. Dejala je, da zbornica na upad obsega proizvodnje opozarja že od začetka pomladi. Skupno so pripravili sedem predlogov, povezanih z davki. Njihov namen je spodbuditi gospodarsko rast ter dvigniti njegovo konkurenčnost. Prejšnji teden so predloge že predstavili ministru za finance Klemnu Boštjančiču, poroča STA.

Kapico na socialne prispevke GZS predlaga pri 2,5-kratniku povprečne plače oziroma 5.500 evrov bruto. Veljala bi tako za delojemalčeve kot delodajalčeve prispevke. Kapico sicer uporabljajo v pretežnem delu držav srednje Evrope, je dejal najpomembnejši ekonomist ustanove Bojan Ivanc. Prav tako so prepričani, da je peti dohodninski razred odveč. Poleg tega bi znižali stopnje davka na kapitalske dobičke in dividende (predlagajo znižanje za po pet odstotnih točk).

Proizvodnja v novomeškem Revozu (Foto: STA)

Zavezancem bi ob veljavni cedularni ponudili tudi možnost sintetične obdavčitve. Takšna je ugodnejša za zavezance z nižjimi dohodki. Postopno bi prišlo tudi do znižanja stopnje davka od dohodkov pravnih oseb (z 19 na 15 odstotkov v štiriletnem obdobju). Obenem bi olajšavo za naložbe dvignili s 40 na 50 odstotkov. Tako bodo podjetja dosegla večjo rast naložb, te pa so ključne za hitrejšo rast produktivnosti. “Z novelo zakona o udeležbi delavcev pri dobičku bi poenostavili nagrajevanje zaposlenih iz dobička podjetij, slednjim pa ponudili davčno ustrezno motivacijo za krepitev lastništva zaposlenih. Novela bi zagotavljala spodbudo tudi mladim podjetjem, da bi hitreje rasla, pa tudi, da bi lahko v svojo lastniško strukturo vključila svoje zaposlene,” so še dejali pri GZS.

Slovenija nujno potrebuje drugi blok jedrske elektrarne!
Prav tako se jim zdi smiselna uvedba davka na nepremičnine, vendar pa ne predlagajo dodatnih davčnih obremenitev. S tem davkom bi namreč nadomestili trenutno nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, ki je v pristojnosti občin. V posameznih občinah so poslovni objekti posledično nadpovprečno obremenjeni. Nepremičninski davek bi sicer še vedno prejemale občine. Predlagajo še dvig meje za koriščenje davčne olajšave za “pri varčevanju v drugem pokojninskem stebru ter vzpostavitev tretjega pokojninskega stebra”. Prebivalce se želi spodbuditi k varčevanju za varnejšo starost. Na GZS so prepričani, da bi bilo z ozirom na alarmantne podatke k davčni reformi potrebno pristopiti nemudoma. Opozorili so še, da nujno potrebujemo drugi blok nuklearke, zlasti po zaprtju šestega bloka termoelektrarne v Šoštanju leta 2033, ko bo elektriko potrebno uvažati. Slovenija mora biti energetsko neodvisna, sicer nam preti energetska kriza!

Proizvodnja v Pivovarni Laško, pivo Heineken (Foto: STA)

Domen Mezeg