fbpx

Konflikt interesov? Špekulanti z energijo bodo povzročili nekaj milijardno škodo, Golob pa jim noče natakniti uzde

Predsednik vlade Robert Golob. Vir: STA

Po včerajšnjem sestanku vlade z Gospodarsko zbornico Slovenije je jasno nekaj. Robert Golob ne želi natakniti uzde špekulantom z električno energijo, kot predlagajo na GZS. Namesto tega bo raje sprejel (po napovedih) do milijarde evrov težak paket pomoči gospodarstvu. Očitno pa bo lep delež predvidene pomoči končal v žepih trgovcev z energijo. Med drugim tudi pri njegovih nekdanjih kolegih v GEN-I, ki so bili bojda primorani dvigniti cene električne energije zaradi spremenjenih geopolitičnih razmer, čeprav smo Slovenci skoraj povsem samooskrbni z elektriko. 

Razočaranje nad neuvedbo kapice nad cenami energentov je veliko. “Če kapice ne bo, lahko prihodnje leto škodo za slovensko gospodarstvo štejemo v nekaj milijardah evrov, od pet do deset,” je dejal predsednik GZS Tibor Šimonka, Valter Leban iz Kolektorja pa je dejal: “Da bi ustavili špekulante, je treba regulirati cene energije in zagotoviti vzdržne razmere.”

Da je regulacija cen električne energije nujna, je povedal tudi Marko Drobnič iz Taluma, ki je opozoril, da je proizvodnja materialov v EU padla zaradi visokih cen energentov, v delih sveta, kjer se z draginjo ne soočajo (oz. so cene nižje), pa se je povečala. Po njegovih navedbah se je proizvodnja aluminija znižala za 20 odstotkov zmogljivosti, jekla za 30 do 40 odstotkov, papirja 10 do 15 odstotkov. Da je regulacija cen električne energije nujna, je povedal tudi Robert Ljoljo iz Leka.

Vlada in GZS so sicer dosegli neke vrste načelni dogovor o ustanovitvi ad hoc delovne skupine, ki bi se sporazumela o morebitni uvedbi “modificirane” cenovne kapice, “ki bi izenačila pogoje za majhna, srednje velika in velika podjetja,” poroča STA. GZS je vladi predstavil še nekaj drugih ukrepov, pri kateri velja omeniti še poziv k omejitvi cen energije na evropski ravni, pa posebne ukrepe za ohranitev delovnih mest v primeru čakanja na delo, ki naj bi jih vlada sprejela v prihodnjem mesecu.

Bo pomoč gospodarstvu še bolj razvrednotila kupno moč najrevnejših?
Obljubljena milijarda pomoči gospodarstvu bo imela še eno “nepredvideno” posledico. Dodatna milijarda evrov v obtoku bo sicer gospodarstvu pomagala prebroditi krizne razmere, a bo hkrati zmanjšala kupno moč. Prav lahko bi se zgodilo, da bi bi bila končna posledica finančne intervencije še revnejše prebivalstvo. Osnove ekonomije namreč učijo, da pride do inflacije, ko je v obtoku preveč denarja, zvišanje cen pa prizadene predvsem tiste, ki ga imajo najmanj.

Nekdanji predsednik uprave Gen-I Robert Golob (Foto: STA)

Robert Golob predsednik vlade in prvi lobist
Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije je na novinarski konferenci po sestanku z vlado jasno izrazil svoje nezadovoljstvo: “Bil bi nekoliko neiskren, če bi rekel, da je gospodarstvo po srečanju z vlado zadovoljno,” je povedal. A bolj kot njegov splošni izraz nezadovoljstva je pomenljiva njegova izjava, da gre pri vsem skupaj za boj špekulantskega lobija. Več kot očitno gre za strel v smeri Roberta Goloba, nekdanjega predsednika uprave GEN-I, sicer prvega špekulanta z energijo v državi. Spomnimo, gre za družbo, ki ima z NEK sklenjeno pogodbo za ekskluzivni odkup elektrike (poleg Hrvaške), to pa nato prodaja končnim odjemalcem. Proizvodna cena v jedrski elektrarni se je komaj kaj spremenila, cene za odjemalce pa rastejo.

Andrej Žitnik