Gospodarstveniki: Lanskoletni dvig plač gre na račun Janševe dohodninske reforme

Janševa vlada je gospodarskemu razvoju namenjala veliko pozornosti. (Foto: Vlada RS)

“V letu 2022 je bila rast povprečne neto plače v zasebnem sektorju v Sloveniji pri 6,9 %, kar je bilo več kot rast bruto plače (6,2 %) in odraža ugoden učinek predhodne novele Zakona o dohodnini,”  so zapisali v Gospodarski zbornici Slovenije. Vlada Roberta Goloba je pozitivne učinke novele ukinila s tem, ko je sprejela lastno novelo, ki je dohodke vsem znižala, predvsem na račun ukinitve usklajevanja olajšav z inflacijo. Sporna novela je nato na pobudo gospodarskih organizacij romala na Ustavno sodišče za presojo ustavnosti. V vmesnem času pa se že pripravlja nova davčna reforma, ki jo bomo državljani videli v prihodnjih dneh. 

Kot smo že pisali včeraj, ta prinaša nove davčne obremenitve. Konkretne informacije še niso na voljo, a glede na informacije, ki so pricurljale v javnost, se bo oblast lotila nepremičnin. V pripravi naj bi bil enoodstotni davek na nepremičnine. Sodeč po dosedanjem trendu je povsem verjetno, da bo tudi takšno davčno reformo doletel referendum. A lepo po vrsti.

Golobovo dohodninsko novelo najprej čaka presoja pred ustavnimi sodniki. Pobudo je podpisalo trinajst gospodarskih in kmetijskih organizacij, ki menijo, da so vladne spremembe škodljive. Prinašajo, kot pišejo na GZS, nižjo splošno davčno olajšavo, zvišujejo obdavčitev samostojnih podjetnikov in visoko izobraženih (najbolj produktivnih) kadrov, otežujejo notranje lastništvo podjetij in bistveno slabšajo socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje. Kot je jasno povedal izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, Mitja Gorenščak: “Zaradi uveljavitve zakona se bodo srednjeročno plače znižale.” Predsednik Državnega sveta Marko Lotrič  je o noveli povedal, da “predlagatelj zakona ni ponudil nobenega stvarnega razloga, utemeljenega v prevladujočem in ustavno dopustnem interesu za predlagane spremembe. Zato spremembe v noveli Zakona o dohodnini, ki na različne načine zvišujejo davčno obremenitev, pomenijo samovoljno ravnanje in protiustaven poseg v načelo zaupanja v pravo in kršitev načela enakosti.”

Da jasne statistike nimajo resnega vpliva na odločanje trenutne oblasti, pa očitno misli poslanec SDS, Tomaž Lisec, ki med vrsticami piše, da je v ozadju privoščljivost, vse višji davki pa so očitno sami po sebi namen. Kot že rečeno, se napoveduje nepremičninski davek. Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Gal Kovač