fbpx

Naravnost izjemno: Slovenija visoko nad povprečjem EU pri rasti BDP v prvem četrtletju!

Foto: Rok Rakun

Slovenija na področju višine BDP beleži spodbudne rezultate, saj je kljub omejevalnim ukrepom v prvem četrtletju povečala BDP na letni ravni za 1,6 odstotka, višji pa je bil celo za 2,3 odstotka v primerjavi z istim obdobjem lani. V primerjavi s sosednjimi državami je Slovenija edina država, ki je v prvem četrtletju dosegla rast BDP, druge države pa se še vedno soočajo s padcem BDP. Padec BDP beležijo tudi v Nemčiji, in sicer se je ta skrčil za tri odstotke. Premier Janša se je pri tem zahvalil vsem slovenskim podjetnikom in delavcem, ki skupaj prispevajo k blaginji države.

Po zadnjih podatkih Statističnega urada Republike Slovenije se je bruto domači proizvod – BDP v prvem četrtletju 2021 na letni ravni povečal za 1,6 odstotka. Po sezonsko zabeleženih podatkih je bil BDP v primerjavi z istim obdobjem 2020 višji za 2,3 odstotka, v primerjavi s četrtim četrtletjem 2020 pa za 1,4 odstotka.

Največ so k rasti BDP v prvem četrtletju 2021 prispevale bruto investicije v osnovna sredstva, medtem ko je bil prispevek izvoza in potrošnje gospodinjstev nekoliko manjši. Bruto investicije v osnovna sredstva so se zvišale povprečno za 7,6 odstotka. K temu so v največji meri prispevale investicije v stroje in opremo (te so bile višje za 20 odstotkov), od tega so bile investicije v transportno opremo višje za 31,7 odstotka, investicije v druge stroje in opremo pa za 16,8 odstotka. Investicije v zgradbe in objekte so bile za 3,9 odstotka nižje kot v prvem četrtletju 2020.

BDP po vrsti potrošnje (Vir: STAT)

Izvoz se je povečal povprečno za 0,8 odstotka, uvoz pa za 0,5 odstotka, za zdaj pa sta se povečala samo izvoz blaga (za 4,2 odstotka) in uvoz blaga (za 2,7 odstotka). Izvoz in uvoz storitev pa sta se zmanjšala in bila precej nižja kot v istem obdobju prejšnjega leta (izvoz za 14,1 odstotka, uvoz za 12,2 odstotka). Izvoz in uvoz storitev sta v veliki meri upadla zaradi upada potovanj in turistične dejavnosti. Po napovedi Umarja drugo četrtletje prinaša ugodnejše obete za gospodarsko aktivnost v nadaljevanju leta in postopno okrevanje storitev.

Poraba gospodinjstev nekoliko višja kot na začetku leta 2020
Končna potrošnja gospodinjstev se je povečala za 0,4 odstotka, končna potrošnja gospodinjstev na domačem trgu pa se je zmanjšala za tri odstotke. K zmanjšanju so največ prispevali nižji izdatki gospodinjstev za storitve, saj so bili precej nižji kot v prvem četrtletju 2020. Izdatki gospodinjstev za preostale skupine dobrin so bili višji, najizraziteje so se zvišali  izdatki za trajne dobrine, h katerim so prispevali znaten delež izdatki za nakupe avtomobilov.

Zaposlenost se je zmanjšala za odstotek
Število delovno aktivnih je bilo marca podobno kot v predhodnih nekaj mesecih. Skupna zaposlenost je v prvem četrtletju 2021 znašala 1.035.000 oseb, kar je za en odstotek manj ali za deset tisoč oseb manj kot v prvem četrtletju 2020. V dejavnosti gostinstvo, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih in v predelovalnih dejavnostih je zaposlenost upadla najbolj. V nekaterih dejavnostih se je tudi zvišala, med temi najizraziteje v zdravstvu in socialnem varstvu. Število brezposelnih se je ob sezonskih dejavnikih in rahljanju zajezitvenih ukrepov v obdobju med februarjem in sredino maja nekoliko zmanjšalo, a ostaja višje kot pred epidemijo.

Gibanje slovenskega BDP v 1. četrtletju 2021 v primerjavi z drugimi državami (Vir: Finance)

Po poročanju časopisa Finance je bila medletna rast BDP v Sloveniji višja od rasti v drugih sosednjih državah in tudi višja od povprečja EU. “V nasprotju z evropskim je slovensko gospodarstvo začelo okrevati že v letošnjem prvem četrtletju,” je zapisala Banka Slovenije. Obeti za gospodarsko rast v nadaljevanju leta so močno pozitivni, zato v drugem četrtletju v Banki Slovenije pričakujejo močan pospešek v krepitvi gospodarske aktivnosti. Tedenski kazalniki aktivnosti za maj namreč nakazujejo nadaljnjo rast zasebne potrošnje in izvoza, krepi se podjetniški optimizem, izboljšalo se je tudi razpoloženje potrošnikov, so pojasnili. Ob omejitvah, ki jih sicer še vedno prinaša epidemija, lahko na kratek rok gospodarsko rast bolj kot povpraševanje zavrejo omejitve na ponudbeni strani, saj so se številne surovine precej podražile, dobavni roki pa podaljšali, so dodali.

Projekcije za naslednji dve leti so dobre
Po oceni Evropske komisije lahko letošnje leto pričakujemo 4,9-odstotno gospodarsko rast, leta 2022 pa celo 5,1-odstotno. Napoved Umarja je nekoliko nižja, in sicer 4,6-odstotna v letošnjem letu in 4,4-odstotna v naslednjem letu. Banka Slovenija za letos napoveduje 3,1-odstotno rast, v naslednjem letu pa nekoliko višjo, kot jo napoveduje Umar (4,5 odstotka).

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1399418692044300297?s=20

Sara Rančigaj