fbpx

Število delovno aktivnih in brezposelnih se je maja 2021 vrnilo na raven konca leta 2019!

Foto: Pixabay

Slovenija se izjemno hitro in učinkovito pobira iz krize, ki jo je povzročila epidemija covida-19. O ugodni gospodarski sliki pričajo podatki o gospodarski rasti, novih investicijah in dobrih napovedih za prihodnost. Posledično se izboljšuje tudi stanje na trgu dela, kjer beležimo podobno situacijo, kot smo jo pred prihodom epidemije. Podatki so primerljivi s koncem leta 2019, saj imamo na zavodu trenutno prijavljenih (le) 75 tisoč oseb, delovno aktivnih prebivalcev pa je več kot 900 tisoč.

Epidemija koronavirusa je postavila celoten svet v nezavidljiv položaj, pri čemer je najbolj utrpelo gospodarstvo in posledično tudi delojemalci, ki so se borili za obstanek svojih služb. V nasprotju s prejšnjo finančno krizo je vlada na ta udar bila pripravljena in je sprejela številne ukrepe (denimo subvencioniranje čakanja na delo, skrajšani delovnik), s čimer je preprečila rast števila brezposelnih in hujši padec gospodarstva.

Statistični podatki zadnjih nekaj mesecev potrjujejo, da je vlada v tem primeru ravnala preudarno in so šli ukrepi v pravo smer. Gospodarstvo se učinkovito pobira, napovedi o rasti pa so prav tako obetavne. Temu sledi tudi stanje na trgu dela, saj je zaposlenost iz meseca v mesec višja. Na novo se je v aprilu 2021 zaposlilo približno 17.200 oseb, sicer približno 2.600 manj kot v marcu 2021. Pozitiven podatek je tudi to, da je od teh 2.200 posameznikov bilo takšnih, za katere je bila to prva zaposlitev na trgu dela.

Foto: STA

Ponovno odpiranje dejavnosti je vplivalo na zmanjšano število brezposelnih oseb, saj je najvišjo porast delovno aktivnih oseb poleg predelovalnih dejavnosti zaznati v gostinskih dejavnostih. Med delovno aktivnimi osebami v predelovalnih dejavnostih je bilo v aprilu 2021 96,4 odstotkov zaposlenih oseb (ali za 0,5 odstotka več kot v marcu 2021), od tega jih imelo pogodbo za nedoločen čas 81,4 odstotkov. Med delovno aktivnimi v gostinstvu pa je bilo zaposlenih oseb 86,6 odstotkov (ali za 2,3 odstotka več kot pretekli mesec), od tega jih je 77,1 odstotka imelo sklenjeno pogodbo za nedoločen čas.

Maja 2021 manj brezposelnih kot decembra 2019
Po uradnih podatkih s strani Zavoda za zaposlovanje je letos maja na zavodu prijavljenih manj oseb (75.148), kot jih je bilo decembra 2019 (75.292) pod prejšnjo vlado Marjana Šarca, ki se ji še ni bilo potrebno soočati z epidemijo. O učinkovitosti ukrepov s strani vlade priča tudi podatek, da smo še januarja letos zaradi omejevalnih ukrepov imeli prek 91 tisoč brezposelnih oseb, to število pa se je do maja znižalo na že omenjenih 75 tisoč.

Število zaposlenih in delovno aktivnih je maja 2021 višje, kot je bilo pred epidemijo (Foto: STAT)

Poleg tega, da je število brezposelnih primerljivo s koncem leta 2019, se podobno gibljeta tudi stopnji zaposlenosti in delovne aktivnosti. Kot kažejo podatki za prvo četrtletje leta 2021, je bilo delovno aktivnih 928 tisoč prebivalcev (60 tisoč manj kot v zadnjem četrtletju leta 2019), teh pa bo zaradi padanja brezposelnosti v maju še več, a za zdaj še ni javno dostopnih podatkov. Glede na manjšo brezposelnost pa bi bilo mogoče predvidevati, da se delovna aktivnost giblje na podobni ravni kot konec leta 2019.

Sara Rančigaj