Tako bodo z blagoslovom Golobove vlade privatizirali Športno loterijo

Predsednik vlade Robert Golob na slovesnosti ob odprtju FIS Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. Vir: STA

Privatizacija Športne loterije Slovenije naj bi bila v polnem teku, kljub temu da se je proti tej izjasnil celoten politični vrh, tako iz vrst koalicije kot opozicije. Slednja prodaji Športne loterije nasprotuje, saj ta predstavlja vir financiranja Fundacije za šport, ob prodaji pa bi se upad financiranja meril v milijonih evrov. V koalicijskih vrstah trdijo, da prodaji nasprotujejo, a očitno s figo v žepu. V nasprotju z njihovimi javnimi trditvami imajo v rokah dovolj velik vzvod moči, da prodajo preprečijo. Do sedaj ga niso uporabili. Kot opozarjajo nekateri, je prodaja že dogovorjena. 

“Ekskluzivno: ‘done deal’ oziroma zaključen posel. Prodaja Športne loterije gre do konca,” je na Twitterju razkril urednik in komentator Mirko Mayer in dodal, da sta Smučarska zveza Slovenije in Nogometna zveza Slovenije kot 37-odstotna lastnika na finančno ministrstvo že pred časom poslali vlogi za soglasje k prodaji.  

Minister Klemen Boštjančič oz. ministrstvo za finance naj bi se odločilo do 4. 7. 2023. Ti naj bi “blagoslovili” posel tako, da se o vlogah ne bodo izrekli, kar bo štelo kot molk organa in je formalno enako privolitvi.” 

To določa peti odstavek 209. člena ZUP, ki pravi naslednje: “Če ta organ v tem roku ne sporoči organu, za katerega je določeno, da izda odločbo, niti da daje soglasje niti da ga odreka, se šteje, da je soglasje dal.” To zapoveduje tudi Zakon o igrah na srečo, v 32. členu, kjer piše: “Pravna oseba lahko pridobi ali odsvoji delnice prireditelja le ob predhodnem soglasju ministra, pristojnega za finance, v nasprotnem primeru je posel ničen” in še “minister, pristojen za finance, mora o vlogi za izdajo soglasja iz tretjega odstavka tega člena odločiti v roku enega meseca od vložitve popolne vloge in popolne dokumentacije, sicer se šteje, da je soglasje dano.”

To je torej mehanizem, kako bi lahko vlada Roberta Goloba prodajo preprečila. S preprosto in pravočasno izdajo odklonilnega mnenja. Predsednik vlade sicer trdi, da na prodajo ne more vplivati. Ko mu je poslanec SDS Zvone Černač v zvezi s tem zastavil poslansko vprašanje, je odgovarjal: “Bom še enkrat ponovil. Vlada ni lastnik Športne loterije, kot poslanec Černač zelo dobro ve, da je sistem upravljanja z naložbami v državnem premoženju popolnoma drugače organiziran in tako kot nima Državni zbor pristojnosti, tako jih tudi nima Vlada.” Da vlada in Državni zbor nimata nobene moči v tej zadevi, je seveda sprenevedanje, kar je v nadaljevanju pojasnil Černač.

“Vi ste rekel, vlada nima nič s tem, ker prodajajo organizacije športno loterijo. Jaz sem vam uvodoma povedal, da predstavlja 20-odstotni delež naložbe v tej Športni loteriji Slovenije, Pošta Slovenije, ki je v 100-odstotni državni lasti, da predstavlja 20-odstotni delež Loterija Slovenije, ki je posredno v državni lasti preko KAD, SOD, obeh FIHA in Športne zveze Slovenije in država ima še kako besedo pri tem. Ampak glede na vaš odgovor se bojim, da Športna loterija, ki je bila ustanovljena leta 1995, torej bo čez dve leti praznovala 30-obletnico obstoja, te obletnice ne bo dočakala v slovenski lasti. Športna loterija Slovenije ni bila ustanovljena zato, da bi nekoč s prodajo tujemu skladu nekdo pobral mastno provizijo in posledično ogrozil delovanje športnih in invalidskih organizacij, pač pa za podporo slovenskemu športu, predvsem ljubiteljskemu slovenskemu športu,” trdi Černač. 

Černač je Goloba pozval, da naj vlada, če trije družbeniki Športne Loterije Slovenije želijo na vsak način svoje deleže prodati, uveljavi predkupne pravice preko Pošte Slovenije in Loterije Slovenije, ki imata 40-odstotni delež v Športni loteriji, da bi ti deleži ostali v slovenski lasti.

Lastniška struktura Športne loterije Slovenije. Vir: Športna loterija Slovenije.

Iz lastniške strukture je razvidno, da bo kupec, ki bo odkupil delež treh prodajalcev (Smučarske in Nogometne zveze ter Olimpijskega komiteja), Športno loterijo obvladoval s 57,3-odstotnim lastniškim deležem. To se bo zgodilo kljub jasnemu navodilu poslank in poslancev Državnega zbora in posledično zoper voljo naroda kot tudi zoper mnenje Fundacije za šport, ki se iz naslova Športne loterije financira.

Golobov človek na vrhu OKS
Ko je bil nekdanji generalni direktor Gorenja Franjo Bobinac izvoljen za predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije, smo špekulirali o posledicah volilnega rezultata. Jasno je bilo, da ta uživa zaupanje predsednika vlade, sicer ne bi mogel nikoli biti izvoljen za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga. Kot “Golobov človek” bo zagotovil ustreznega kandidata v novonastali in “depolitizirani” Svet RTV, smo špekulirali pred časom. Več – TUKAJ. O prodaji Športne loterije se tedaj še ni govorilo.

Predsednik Uefae Aleksander Čeferin in predsednik OKS Franjo Bobinac. Vir: Linkedin

Je pa imel Bobinac jasno podporo Aleksandra Čeferina. “Pogovor z njim je še dodatno utrdil moje prepričanje, da sem sprejel pravilno odločitev in se podal na to olimpijsko pot. In vem, da bom v primeru izvolitve na mesto predsednika OKS-ZŠZ imel v Aleksandru Čeferinu močnega zaveznika na mednarodnem športnem parketu,” je Bobinac povedal pred izvolitvijo. Njegove misli so povzeli Odlazkovi mediji.

Predsednik vlade in njegova spremljevalka v Istanbulu. Vir: Instagram.

Tako postaja zanimiva in pomenljiva nedavna premierjeva pot v Istanbul, kamor se je skupaj z izvenzakonsko partnerko odpravil na ogled finala Lige prvakov. Predsednik Uefe je seveda Aleksander Čeferin, nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije in domala največji “power broker” v evropskem nogometu. Po nekaterih analizah bi naj bil prav on eden od skritih protagonistov prodaje deleža Nogometne zveze Slovenije. Ta naj bi se na vsak način želela znebiti svojega dela, saj je za nakup prejela sporno posojilo Uefe v višini 4 milijone evrov in na tak način prekršila tako pravila Fife kot Uefe, poroča Prava. O zadevi smo poročali tudi sami: Si lahko Aleksander Čeferin dovoli vse? Član Finančnega komiteja UEFE priznal, da po uradni poti NZS ne bi dobila posojilo UEFE za nakup deleža v Športni loteriji!

Golob bo “zanesljivo tiho”
A kot pravi Mayer, Golob prodaje očitno ne bo komentiral oz. bo zanesljivo tiho, “ker bi ga sicer tisto ‘božanje pokala’ na finalu lige prvakov s Tino Gaber v Istanbulu preveč drago stalo, morda celo preranega konca politične kariere.” 

Gal Kovač