fbpx

Tako je Golob otežil življenje najemnikom: Hkrati jim je znižal plače in povečal najemnine

Foto: STA

Ob vsej skrbi, ki jo vlada Roberta Goloba izraža glede obupne situacije na nepremičninskem trgu, zato naredi presenetljivo malo. Ravno nasprotno, razmere na trgu aktivno otežuje. Nov zakon o dohodnini, ki ga je vlada sprejela prejšnji teden, bo s povečanjem davčnega bremena za najemodajalce dejansko povzročil povečanje najemnin, s tem pa še dodatno otežil življenje ljudi, ki živijo v podnajemniškem razmerju. 

Najhujšo različico obremenitve najemodajalcev je zastavila Šarčeva vlada. Prihodek od oddajanja nepremičnin je obdavčila po 27,5-odstotni stopnji, v davčno osnovo pa se je štelo 85 odstotkov prihodkov. Nato je nastopila vlada Janeza Janše, ki je s svojo reformo zakona o dohodnini najemodajalce razbremenila, s čimer je sledila generalni filozofiji davčnega razbremenjevanja državljanov. Manj pobere država, več ostane za davkoplačevalca. Najemnine je obdavčila po 15-odstotni stopnji, v davčno osnovo pa se je štelo 90 odstotkov prihodkov. Nato je nastopila vlada Roberta Goloba, s svojo paradigmo, da davkoplačevalci ne potrebujejo nizkih davkov, saj nato samo zapravljajo za neumnosti. Davke je ponovno dvignila na 25 odstotkov, ohranila pa osnovo v višini 90 odstotkov prihodkov.

V praksi to pomeni, da bo imel nek lastnik garsonjere, ki jo v Ljubljani oddaja za 500 evrov na mesec, na letni ravni 6000 evrov prihodkov. Po zakonodaji, ki jo je sprejela vlada Janeza Janše, bi obdavčljiva osnova znašala 5400 evrov, od tega pa bi se plačalo 810 evrov davka. Po zakonodaji, ki jo je nekaj dni nazaj sprejela vlada Roberta Goloba, bo pri isti najemnini dohodek od oddaje nepremičnin znašal 6000 evrov, obdavčljiva osnova bo ostala ista, torej 5400 evrov, davka pa bo od tega potrebno plačati 1350 evrov.

Razlika med Janševo in Golobovo obdavčitvijo znaša 540 evrov ali 45 evrov na mesec. Formalno je zavezanec za plačilo tega davka najemodajalec, ki bo izpad dohodka nadomestil z zvišanjem cene najemnine.

Golobova vlada je novo obdavčitev sprejela kljub konsistentnemu poudarjanju opozicije, da bo ukrep v praksi otežil življenja ljudi. Eden izmed teh je bil poslanec SDS Jožef Lenart, tudi sam nepremičninski agent, preden je postal poslanec DZ. Druga možnost, ki bo jo ukrep Golobove vlade povzročil pa bi lahko bilo povečanje obsega sive ekonomije, s katero bodo najemodajalci in najemniki zaobšli nesmiselno povečanje.

Slika je simbolična (Foto: STA)

Ob resnično nepravem času
Golobovo spreminjanje davčne zakonodaje je tako že tretje v vrsti v zadnjih treh letih, prihaja pa ob resnično neprimernem času. Zaradi nizke ponudbe stanovanj se podnajemniški trg že vrsto let zaostruje. Le-tega poganja veliko dejavnikov. Gradnje je zelo malo, vse več lastnikov stanovanj pa se odloča, da bodo prosta stanovanja oddajali v najem turistom, saj imajo od oddaje v turistične namene lahko veliko višje prihodke. Faktor dviga najemnin je tudi inflacija. Posledično je vse manj prostih stanovanj, ki jih najemniki nemudoma razgrabijo. Vse to botruje temu, da je bilo samo od poletja zaznati občuten dvig cen najemnin. “Če je bila povprečna cena za najem približno 75 kvadratov velike stanovanja avgusta 1005 evrov ali 13,4 evra na kvadratni meter, je zdaj zanj treba odšteti v povprečju 1050 evrov oziroma 14 evrov na kvadratni meter,” poroča Žurnal.

Ob tem je potrebno še upoštevati, da uradni podatki ne povedo celotne zgodbe. Številni najemodajalci se namreč v praksi s svojimi najemniki pogodijo za višje plačilo, kot je dejansko zapisano v pogodbi, zaradi zmanjševanja davčne osnove, se razume. Gre seveda za še en manever izogibanja davkom, tovrstni obvodi pa se bodo s sprejemom novele zakona o dohodnini še povečali.

Po vrhu vsega še znižanje plač
Po vrhu vsega pa je Golobova davčna reforma še dosledno zmanjšala plače čisto vsem v Sloveniji, tudi najrevnejšim, ki jih je Janševa vlada s svojo reformo finančno opolnomočila. Kako je proces pred dnevi ustavila vladna koalicija, lahko preberete v članku Ples se je začel! Golobova koalicija je sprejela zakon o dohodnini, ki bo vsem znižal plače.

Gal Kovač