fbpx

Z novelo zakona o dohodnini je pričakovati nižjo brezposelnost med mlajšimi in starejšimi osebami ter dolgotrajno brezposelnimi

Foto: Freepik

V januarju 2022 je bilo približno 909.500 delovno aktivnih, kar je za 0,8 odstotka manj kot v prejšnjem mesecu. Na območju Slovenije se je prvič zaposlilo ali prvič samozaposlilo nekaj več kot 3.700 oseb, kar je približno 1.300 oseb več kot v istem obdobju prejšnje leto. Po sprejeti noveli zakona o dohodnini je pričakovati, da bo dolgotrajna brezposelnost v prihodnjih mesecih nekoliko upadla, saj novela poleg višjih neto plač obsega tudi znižanje davčne osnove za delodajalce, ki bodo zaposlili osebe, mlajše od 29 let in starejše od 55 let. 

Število delovno aktivnih oseb se je enajst mesecev zapored zviševalo, tokrat pa se je v januarju 2022 glede na december 2021 nekoliko znižalo za približno 7.300 ali za 0,8 odstotka (na približno 909.500). V primerjavi s prejšnjim januarjem je bilo po drugi strani število delovno aktivnih oseb za 3,1 odstotka višje, poroča Statistični urad Republike Slovenije.

Na mesečni ravni se je znižalo tako število zaposlenih kot samozaposlenih oseb – prvih za 0,8 odstotka (na približno 813.100), drugih za 0,6 odstotka (na nekaj več kot 96.400). Na letni ravni je bilo število obojih višje (prvih za 3,3 odstotka, drugih za 2,1 odstotka).

Delovno aktivno prebivalstvo po mesecih (Vir: SURS)

Prvič se je zaposlilo ali samozaposlilo več oseb kot v prejšnjem januarju
Na območju Slovenije se je prvič zaposlilo ali prvič samozaposlilo nekaj več kot 3.700 oseb (od tega se jih je 96,1 odstotka zaposlilo, 3,9 odstotka pa samozaposlilo), kar je približno 1.300 oseb več kot v istem obdobju prejšnjega leta. To pomeni, da je bila to njihova prva formalna zaposlitev oziroma samozaposlitev na trgu dela v Sloveniji. Svojo prvo zaposlitev ali samozaposlitev pa je dobilo tudi enajst oseb, starih 60 let in več.

Foto: epa

Poslanci državnega zbora so v petek podprli novelo zakona o dohodnini. Po sprejetem zakonu se bo med drugim splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo zavezanci za dohodnino, postopno do leta 2025 zvišala z današnjih 3500 evrov na 7500 evrov. S tem bodo vsi zaposleni dobili nekoliko višje neto plače, kar pa bi lahko spodbudilo dolgotrajno brezposelne k zaposlitvi in delovni aktivnosti.

Po sprejeti noveli zakona o dohodnini je pričakovati več zaposlitev mladih in starejših
Novela zakona tudi določa, da bo v primeru zaposlitve osebe, mlajše od 29 let oziroma starejše od 55 let ali z deficitarnim poklicem, delodajalec lahko uveljavljal znižanje davčne osnove. To pomeni večje povpraševanje delodajalcev po delovni sili, ki je težje zaposljiva, kar bi lahko še dodatno znižalo dolgotrajno brezposelnost.

Sara Rančigaj