Levica bi z novim predlogom zdravstvenega zavarovanja produktivne še bolj udarila po žepu

Minister za delo, druzino, socialne zadeve in enake moznosti Luka Mesec. Vir: STA

V javnosti se je pojavil še en neusklajen predlog iz koalicijskih vrst. Tokratni predlog Levice se dotika preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki smo ga do sedaj vsi plačevali enako, v progresivno dajatev, odvisno od posameznikove plače. Spomnimo, pred kratkim je koalicija podprla predlog spojitve obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Predlog ponovno razburja, saj je v prvi vrsti (ponovno) usmerjen zoper najproduktivnejše posameznike v gospodarstvu in hkrati, vsem obljubam predsednika vlade navkljub, neusklajen. 

“Levica bo s previsoko progresivno obdavčitvijo dela še več mladih inženirjev in drugih strokovnjakov “odgnala” v tujino, Slovenijo pa obsodila na velik razvojni zaostanek,” je predlog Levice komentiral nekdanji minister in ekonomist Matej Lahovnik. Do predloga pa so očitno zadržani tudi koalicijski partnerji. Socialni demokrati predlog želijo najprej preučiti, svobodnjaki pa po poročanju STA pravijo, da je v koraku preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja predviden fiksen prispevek v višini 35 evrov.

Kot so napovedali v Levici je predlog oblikovan tako, da se višina prispevka dvigne za osebe s plačo, višjo od povprečne, in spusti za osebe s plačo, nižjo od povprečne. “Na ta način bo skoraj 80 odstotkov zavezancev na enakem ali na boljšem. Manj bi plačevalo 1.204.201 zavezancev, na približno istem pa bi ostalo 59.069 ljudi,” so zapisali na strankini spletni strani. Pri tem so “pozabili” omeniti, da predlog preprosto naprti stroške plačevanja tistim “bolj premožnim”. Ker teh ni veliko, so te definirali kot osebe, ki zaslužijo več kot 2500 bruto in več. Na grobo preračunano gre za osebe s plačo 1600 evrov in več.

Tisti, ki so si drznili v Sloveniji zaslužiti več kot povprečen natakar v Avstriji, bi po predlogu Levice plačevali 5 evrov več, kot je bilo do sedaj. Tisti, ki imajo plačo večjo od 10.700 evrov bruto, pa bi po izračunu Levice plačevali 200 evrov na mesec, torej 165 evrov na mesec več, kot so plačevali do sedaj. Gre torej za hudo disproporcionalno obremenitev visoko produktivnih, ki so že tako ali tako dodatno obremenjeni, saj se progresivno plačuje tudi obvezno zdravstveno zavarovanje, ki se ga v Sloveniji že plačuje progresivno v odstotku bruto plače. Tisti s povprečno plačo trenutno plačujejo približno 270 evrov na mesec.

Plače med najbolj obremenjenimi
Slovenske plače so že tako ali tako med bolj obremenjenimi med državami OECD. Slovenija med 38 državami zaseda sedmo mesto. Reformna vlada Janeza Janše je davčni primež zmanjšala, posledično so se vsem, ki delajo v Sloveniji, plače zvišale, nato pa je z nastopom vlade Roberta Goloba dohodninska zakonodaja doživela nove spremembe, ki so imele končno posledico, da so se prihodki delovni populaciji ponovno zmanjšali in s tem tudi razpoložljivi dohodek. Še posebej v času draginje gre za izredno negativen trend, ki poslabšuje kakovost življenja v Sloveniji. Tukaj pridem tudi do srži problema. Najproduktivnejši delež prebivalstva je že tako ali tako z naskokom najbolj davčno obremenjena družbena skupina.

Vir: Twitter

Nekaj več kot 9 odstotkov prebivalstva, ki ima najvišje prihodke v delovni populaciji, plačuje kar 54,3 odstotka celotne pobrane dohodnine. Dodatno obremenjevanje te populacije ima težko dolgoročne pozitivne učinke, saj ustvarja pogoje, da si ta segment prebivalstva išče zaposlitve zunaj Slovenije, kjer jim ob isti produktivnosti oz. bruto prihodkih ostane več od njihove plače. Z davčnim izgonom najproduktivnejših se hkrati zmanjšuje tudi produktivnost celotnega gospodarstva, saj dodatne vrednosti, ki so jo le-ti ustvarjali, preprosto ni več.

Tovrstne politike imajo še en negativni učinek, ki se ga v Levici očitno (še) ne zavedajo. Povečevanje obremenitve bruto plače bo imeli za posledico zmanjševanje uradnih prihodkov in povečevanje neuradnih prihodkov. To bi se lahko še najbolj nazorno pokazalo pri samozaposlenih. Tisti najbolj uspešni, ki jih bodo predlagane progresivne prispevne stopnje najbolj prizadele, bodo skušali zmanjšanje neto prihodkov nadomestiti z delom na črno.

Gal Kovač