Ameriški ekonomist: “Prihaja kriza, hujša od leta 2008!”

Foto: Freepik

Ameriški borzni posrednik Peter Schiff, eden redkih ekonomistov, ki je leta 2008 pravilno napovedal finančno krizo, je ob reševanju bančnega sektorja in na marčevskem zasedanju Ameriške centralne banke opozoril na novo gospodarsko krizo, ki bo nastala, ko bo inflacija “skočila v nebo”, kar bo neizogibno povzročilo devalvacijo dolarja. Napovedal je, da bo balon počil in tudi kdo bo zaradi tega plačal največjo ceno.

Ugledni ekonomist Peter Schiff je spregovoril o prihajajoči veliki gospodarski krizi, ki bo po njegovi oceni večja od tiste iz leta 2008. Dejal je, da je bančni sistem kot “stolp iz kart, ki se začenja rušiti”.

“Zahvaljujoč napakam, ki ga je Ameriška centralna banka naredila od krize leta 2008, imamo zdaj veliko večji balon, ki bo počil. Ustvarili so balon, ki je leta 2008 pripeljal do finančne krize, nato pa napihnili še večji balon, da bi poskušali prikriti te napake, da se nam ne bi bilo treba ukvarjati s posledicami reševanja vseh teh napak. In tako so le še poglobili problem s še večjimi napakami. Zdaj je ameriško gospodarstvo pripravljeno na največjo gospodarsko katastrofo v svoji zgodovini,” je dejal Schiff.

To je šele začetek …
Po propadu SVB in Signature Bank je Schiff dejal, da je to šele začetek naslednje finančne krize. Toda skoraj nihče v mainstreamu tega ne poimenuje tako. Ekonomist je primerjal stanje leta 2008 s stanjem danes. Skratka, finančna kriza leta 2008 je bila povezana z dolgovi, ki jih ljudje pozneje niso mogli plačati. “Točno to se zdaj dogaja. To je bančna kriza, banke pa so finance. Mislim, da ljudje temu neradi rečejo finančna kriza, ker nočejo obujati spominov na leto 2008 in nočejo delati nobenih primerjav. Nočejo priznati. Zavračajo vse zgodnje znake velike finančne krize. Ampak smo na pragu ene. In bo veliko večja kot prej, poroča BusinessInsider.

Ekonomist Peter Schiff.

Velik gospodarski upad v kombinaciji z naraščajočo inflacijo
Schiff je dejal, da se sedaj dogaja to, da banke ne morejo obvladati velikega gospodarskega upada v kombinaciji z naraščajočo inflacijo. Torej, če imamo visoko inflacijo in recesijo hkrati, bodo banke propadle, je dejal Schiff in pojasnil, da ker inflacija razvrednoti denar vseh, ga bodo vsi želeli spraviti iz bank. “Seveda, ko ljudje želijo dvigniti svoj denar iz bank, denarja ni. Torej je edini način, da ljudje dobijo svoj denar, če ga banke natisnejo. Toda če ga natisnejo, samo uničijo vrednost.

400 milijard dolarjev novega denarja
V samo dveh tednih je Ameriška centralna banka svoji bilanci dodala skoraj 400 milijard dolarjev. To je denar, ustvarjen iz nič, pojasnjuje ekonomist. “To je inflacija. In ko to storite, uničite vrednost svojega denarja, ki je že v obtoku. Američani bodo torej plačali, ne zato, ker so davkoplačevalci, ampak ker so imetniki ameriških dolarjev in zaslužijo ameriške dolarje. Vsem bodo znižane plače zaradi reševanja bank. Ta reševanja pa tudi ogrožajo bančne depozite vseh, tudi bank, ki so plačilno sposobne,” je pojasnil.

Anita Gužvič