Marcel Boiteux – mož, ki je z nuklearkami zagotovil francosko električno samozadostnost

Arhitekt francoskega jedrskega programa Marcel Boiteux (Foto: Twitter)

Pred dnevi je umrl velik mož, ki je dokazal, da je s pomočjo jedrske energije mogoče zagotoviti električno samozadostnost države. Govora je o Marcelu Boiteuxu. Njegova “flota” jedrskih reaktorjev je skupaj z nekaj novimi po upokojitvi stala okoli 150 milijard dolarjev. Po drugi strani pa je Nemčija porabila že 500 milijard za svoj “zmedeni energetski prehod”. 

Strokovnjak za jedrsko tehniko in ustanovitelj ter generalni direktor podjetja Radiant Energy Group Mark W. Nelson je spomnil na velikega moža, Francoza Marcela Boiteuxa, ki je 6. septembra 2023 umrl v 101. letu. Boiteux je zgradil francosko jedrsko “floto”, ko je bil vodja nacionalnega gospodarskega podjetja EdF in sprejemal odločilne vizionarske korake navkljub vsem nasprotujočim interesom.

Med drugim je opustil slabo delujoče francoske plinske reaktorje, zaradi vztrajnosti pa so njegove ekipe v več kot desetletnem obdobju dokončevale po več reaktorjev letno. Je poznan tudi kot “arhitekt francoskega jedrskega programa”.

Nemška nuklearna elektrarna Emsald – pred nedavnim ustavljena iz političnih razlogov. (Vir: AFP)

Njegovi jedrski reaktorji zagotavljajo 70 odstotkov francoske elektrike. “Flota” jedrskih reaktorjev skupaj z nekaj novimi po njegovi upokojitvi je stala okoli 150 milijard dolarjev. Po drugi strani pa je Nemčija porabila že 500 milijard za svoj “zmedeni energetski prehod”. Njegovo življenjsko pot je sicer močno zaznamovala 2. svetovna vojna. V času nemške okupacije je pobegnil iz Francije skupaj z zavezniškimi piloti v Španijo. V mladosti je študiral ekonomijo. Več tukaj.

Domen Mezeg