fbpx

Mesec z namenom odvračanja od afere Smodej z obveznimi božičnicami napovedal vojno gospodarstvu

Minister Luka Mesec (Foto: STA)

Koordinator Levice Luka Mesec se je očitno odločil, da gre v vojno z gospodarstvom. Medtem ko gospodarstvo v luči naraščajoče draginje poziva k sprejemanju ukrepov, ki bi znižali inflacijo, se je Mesec odločil, da bo predlagal uvedbo obvezne božičnice. Kot da ne razume, da se s tem delodajalce pomika še dodatno na rob, ko bodo nekateri prisiljeni zapreti svoja vrata oziroma iti v odpuščanje!?

Potem, ko se je koordinator Levice Luka Mesec odločil, da očitno ne misli opraviti testa na prepovedane droge, da bi s tem utišal namigovanja v javnosti,  je na posvetu Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije napovedal, da njegovo ministrstvo načrtuje spremembo delovne zakonodaje, kamor bi spadala uvedba božičnice. “Mi smo z našega ministrstva predlagali, da se uvede obvezna božičnica, se pravi, to je dodaten regres. Če bo to sprejeto, bo zaposlenim to zimo izplačan regres v znesku minimalne plače,” je namreč dejal Golobov minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Predlog je v gospodarstvu pričakovano sprožil presenečenje, usulo pa se je tudi kup kritik.

V gospodarstvu zavreščalo
Še posebej kritični nad idejo Mesca so v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer izpostavljajo, da je potrebno zavedanje, da podjetniki in obrtniki že sedaj borijo za obstoj podjetij, s tem pa tudi za ohranitev delovnih mest. “Glede na izjemno težko situacijo zaradi energetske krize, v OZS ostro nasprotujemo predlogu za uvedbo obvezne božičnice. Obrtniki in podjetniki se namreč v teh časih borijo za obstoj podjetij in za ohranitev delovnih mest. Obvezne božičnice pa predstavljajo dodatno obremenitev, ki si je v tem trenutku številni ne morejo privoščiti,” kritično poudarja predsednik OZS Blaž Cvar in dodaja, da v OZS nedvomno zagovarjajo dostojne plače, a ob tem menijo, da bi moralo biti izplačevanje božičnice na prostovoljni bazi. Zagovarjajo namreč prepričanje, da bodo tisti, ki lahko, svojim delavcem zagotovili nagrado in jih s tem nagradili.

Kritike je slišati tudi s strani živilskih podjetij. Predsednik uprave podjetja Mlinotest Danilo Kobal je poudaril, da je omenjena zahteva v tem času povsem nepotrebna. Janez Rebec, predsednik uprave podjetja Pivka perutninarstvo, je po poročanju STA izrazil prepričanje, da vsak takšen predlog poveča apetite po določenih ugodnostih. Prepričan je, da preprosto ni pravi čas, da se pogovarjamo o njih. Opozarja, da se bodo v živilskih podjetjih soočili s težavami z zagotavljanjem likvidnosti podjetij. Meni, da se že danes deli kar se da in dodaja, da so v tej industriji donosi precej skromni na račun nizke dodane vrednosti. Dolgoletni direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec pa je Meščevo idejo označil kot populistično izjavo.

Predsednik OZS Blaž Cvar (Foto: STA)

Podjetja ne morejo biti socialni korektiv
Mitja Gorenšček, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije, je glede predloga Mesca dejal, da si očitno Mesec predstavlja obvezno božičnico kot pomoč zaposlenim zaradi draginje. “Podjetja ne morejo biti socialni korektiv. To je naloga države, zato podjetja ne morejo nase prevzeti takšne zaveze. To je naloga države, da z ukrepi poskrbi, da najbolj prizadeti dobijo pomoč od države,” je povedal po poročanju Financ in dodal, da podjetja trenutno močno skrbi, kako bodo na račun podražitve energentov, vhodnih surovin, inflacije ter uskladitve minimalne plače poslovala v letu 2023.

Kot lahko vidimo, je gospodarstvo enotno, da ideji koordinatorja Levice preprosto manjka zdrav razum. Če namreč v tako težavnem času namreč še dodatno obremeniš tiste, ki prispevajo k gospodarski rasti, potem obstaja velika nevarnost zmanjševanja števila služb. Ker pa vemo, da je izplačevanje socialne pomoči na plečih države, bi bil resnično čas za premislek. Še posebej na strani Mesca, ki preprosto kot nekdo, ki je vseskozi od zaključenega šolanja prisesan na državne jasli, ne razume, kolikšni so mesečni stroški delodajalcev. Kot kaže, pa tudi celotna vlada preprosto ne ve, kako ukrepati v teh časih, čeprav so še pred volitvami zatrjevali, kako naj bi kar kipeli od idej. Ne razumejo namreč, da je slovenski delavec eden najbolj obdavčenih na svetu, na plano prihajajo z idejami z obveznim štempljanjem, ki predstavlja le dodatno administracijo, ravno tako pa ne naredijo nič, da bi omejili cene špekulantov in s tem pomagali podjetnikom. Kot kaže, so božičnice le še eno novo poglavje na poti, ki poti v zgrešeno smer.

Luka Mesec (Foto: STA)

Zdi se, da se poskuša Mesec z vojno proti gospodarstvu na vsak način odlepiti od posiljevalske afere in pozivov k testu na prepovedane droge. A s populizmi te vrste v resnici škodi vsem. Na koncu tako ne bo zmagovalcev, ampak samo poraženci. Tega pa si verjetno ne želi nihče ali pač?

Sara Kovač