Ekonomist Lahovnik: Gospodarska klima je ugodna, dogajanje v svetu nanjo na dolgi rok ne bo bistveno vplivalo

Ekonomist dr. Matej Lahovnik (Foto: STA)

Medtem ko v Nemčiji poročajo o upadanju gospodarske aktivnosti in možni recesiji v prvem četrtletju, v Sloveniji gospodarska klima ostaja ugodna. Februarja 2022 je bila višja na mesečni in letni ravni. Na mesečni ravni je bila višja za 1,2 odstotne točke, na letni pa za 10,1 odstotne točke. Težave v nemškem gospodarstvu in nestabilnost v Evropi zaradi ruske agresije nad Ukrajino pa bi lahko kratkoročno vplivale tudi na naše gospodarstvo. “Na kratek rok lahko pričakujemo nekaj trenja predvsem z vidika nižjih cen delnic in višjih cen energentov. Na dolgi rok rok pa ne pričakujemo velikih vplivov na rast gospodarstva,” ocenjuje nekdanji minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik.

Gospodarska klima se zvišuje že vse od maja lani, ko je država ukinila večino ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19. Odločitev vlade, da se ne poslužuje drastičnih ukrepov, temveč uvede pogoj PCT, se je pokazala v stalnem naraščanju gospodarske klime. Gospodarska klima se je najbolj dvignila v juniju 2021 (7,7 odstotka), v naslednjih mesecih do konca leta pa je povprečno rastla za 4,55 odstotka mesečno.

Nemška centralna banka Bundesbank ocenjuje, da bo nemško gospodarstvo zaradi zadnjega vala epidemije covida-19 pred spomladanskim okrevanjem vstopilo v recesijo, saj so imeli zaradi epidemije strožje ukrepe, kot smo jih imeli v Sloveniji. Slovenija je v času epidemije z vidika gospodarstva ukrepala mnogo učinkoviteje, zato tudi beležimo boljše rezultate od Nemčije. Vrednost kazalnika gospodarske klime je februarja 2022 dosegla ponovno nekoliko višje vrednosti in je narasla za 6,8 odstotne točke. Bila je za 1,2 odstotne točke višja kot prejšnji mesec (5,6 odstotne točke).

Kazalnik gospodarske klime v Sloveniji od leta 2005 do 2022 (Vir: SURS)

Pozitivno so na mesečno spremembo vrednosti kazalnika gospodarske klime vplivale višje vrednosti kazalnikov zaupanja med potrošniki (za 0,6 odstotne točke), v storitvenih dejavnostih (za 0,5 odstotne točke) in v predelovalnih dejavnostih (za 0,2 odstotne točke). Vpliv kazalnikov zaupanja trgovini na drobno in v gradbeništvu je bil negativen (vsak za 0,1 odstotne točke).

Vpliv posameznih kazalnikov zaupanja na mesečno spremembo gospodarske klime v februarju 2022 (Vir: SURS)

Gospodarska klima višja tudi na letni ravni
Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila na letni ravni za 10,1 odstotne točke višja. Na letno rast tega kazalnika so vplivale štiri izmed petih komponent: vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila višja za 5,5 odstotne točke, v predelovalnih dejavnostih za 2,2 odstotne točke, v trgovini na drobno za 1,6 odstotne točke in v gradbeništvu za 0,9 odstotne točke. Kazalnik zaupanja med potrošniki nanj ni vplival.

Foto: Pixabay

Slovensko gospodarstvo je v veliki meri odvisno od nemškega gospodarstva. Nemška proizvodna podjetja medtem poročajo o resnih težavah s pomanjkanjem surovin in komponent, prav tako se soočajo s pomanjkanjem delovne sile. Težave v nemškem gospodarstvu in nestabilnost v Evropi zaradi ruske agresije nad Ukrajino bi tako lahko vplivale tudi na naše gospodarstvo. “Na kratek rok lahko pričakujemo nekaj trenja predvsem z vidika nižjih cen delnic in višjih cen energentov. Na dolgi rok rok pa ne pričakujemo velikih vplivov na rast gospodarstva,” ocenjuje nekdanji minister za gospodarstvo dr. Matej Lahovnik.

Sara Rančigaj