Podjetnik Štrancar: Napovedane davčne spremembe bodo najbolj prizadele srednji in nižji sloj

Podjetnik in raziskovalec dr. Aleš Štrancar (Foto: STA)

Vlada Roberta Goloba je pred kratkim napovedala nov davčni pogrom. Predstavljena sta bila dva ukrepa. Prestrukturiranje davkov na delo in zelo verjetno povečanje davčnih obremenitev in uvedba novih davkov na nepremičnine in drugo premoženje, kot so denimo avtomobili in podobno. Vlada je napovedala, da se obdavčitve depozitov ne bo lotevala, saj bi se takšni obdavčitvi državljani prelahko izognili. Za mnenje o napovedih vlade smo povprašali direktorja ajdovske gazele Bia Separations, ki razočaranja nad vladnimi napovedmi ne skriva. Novi davki bodo najbolj prizadeli revne, prizadevne, hkrati pa bodo zelo otežili delovanje gospodarstva.

“Napovedane davčne spremembe bodo zdaleč najbolj prizadele srednji in nižji sloj. Obdavčitev potnih stroškov pa je sploh prava cvetka, ki bo najbolj prizadela Ljubljano, saj se zaposlenim vožnja ne bo več izšla. In temu primerno bodo bolnice imele še večje težave z medicinskimi sestrami, hoteli bodo ostali brez čistilk, gostilne brez natakarjev in kuharjev, vrtci in šole brez kadra,” je bil oster podjetnik Aleš Štrancar.

O tem, da bo napovedana obdavčitev premoženja zelo težko izvedljiva, je že včeraj komentiral nekdanji finančni minister Janez Šuštaršič, njegovemu mnenju pa se pridružuje tudi Štrancar, ki pravi, da so predlogi, ki jih predlagajo slovenski tajkuni v sodelovanju s “tako imenovano levico”, nateg navadnega državljana.

Najbolj bodo prizadeti tisti, ki so garali
“Najbolj premožni, predvsem slovenski tajkuni imajo svoje premoženje v tujini, v davčnih oazah in slovenski FURS nima prav nobene možnosti temu premoženju slediti, kaj šele ga obdavčiti. Najbolj prizadeti bodo tisti, ki so 30 let garali, da so si sezidali hišo, ki jo bodo morali čez par let prodati, saj visokih davkov na nepremičnine ne bodo zmogli. Tudi kmetije bodo zaradi tega še bolj propadale. Podobno kot se to dogaja v ZDA že desetletja. In ne pozabimo, da je bivši predsednik ZDA Barak Obama prek Nike Kovač in njej podobnih skupaj s Sorošem in njegovimi slovenskimi štipendisti pomagal ustoličiti to vlado. Cilj Obame, Soroša in podobnih je vzpostavitev globalne države, ki ji vlada finančna elita, ostali pa bomo njihovi sužnji,” je povedal podjetnik.

Nataša Pirc Musar ima težak strankarski nahrbtnik. (Foto: Fotomontaža Demokracije, STA)

Višji davki pomenijo večji žakelj za krajo
Štrancar nato pojasnjuje, da je lahko cilj zviševanja davkov samo eden, to je povečanje davkoplačevalske malhe, iz katere lahko potem elite kradejo. “Cilj je jasen, davkoplačevalcem je treba čim več pobrati, da bodo lahko napolnili prazne kašče svojih mentorjev. Če bi davčne spremembe prizadele njih same, se takega obdavčenja zagotovo ne bi šli. Višji davki v naši državi služijo zgolj enemu namenu, večjemu žaklju, iz katerega se lahko krade. In da se kraja prikrije, je treba plačati množico javnih uslužbencev, da gledajo stran, in množico medijev, da nam vrtijo resničnostne šove in razdvajajo narod,” je oster Štrancar, ki dodaja: “Zato slovenski tajkuni, kot so predsednik vlade Golob, dinastija Pirc-Musar in podobni, vsi pripadniki nove elite, take spremembe tudi uvajajo.”

Nesposobnost vlade nam je lahko v uteho
Štrancar sicer ne verjame, da se bodo udejanjile vladne napovedi, a ne zato, ker tega ne bi hoteli, temveč zaradi nesposobnosti: “Osebno sicer menim, da se prav nič od navedenega ne bo udejanjilo, saj je ta vlada popolnoma nesposobna, zgolj in samo en velik teater absurda, zmes nepotistov, kleptomanov, lunatikov in nesposobnežev. Manipulatorji iz ozadja že iščejo “nove” obraze, da zadeve spravijo v red.”

Njegove napovedi se uresničujejo
Ajdovski podjetnik je pred letom, le nekaj dni pred volitvami, objavil javno pismo z naslovom: “Koga ne bom volil”. Njegove napovedi so se žal, skoraj do besede, uresničile. Tako je zapisal: “Zato v nedeljo NE bom volil strank, ki so zgolj in samo zaradi »ideoloških« razlogov proti sedanji vladni koaliciji. NE bom volil strank, katerih skupni imenovalec in edina vsebina je biti proti. Zgodovina nas uči, da take stranke in ideologije navadnim ljudem vedno prinašale le gorje in trpljenje.”

Zapisal je tudi: “V nedeljo odločamo med prihodnostjo in nazadnjaštvom. Med razvojem in kaosom. Odločamo o tem, ali bomo imeli vlado, ki bo reševala probleme, ali vlado, ki se bo po letu delovanja zaradi medsebojnih sporov sesula, kot so se že tri vlade v zadnjem desetletju. Odločamo o tem, ali bo zdrav domači kapital investiral v Sloveniji ali zunaj nje. Predvsem pa odločamo o tem, ali bomo svojim otrokom in vnukom zapustili domovino, v kateri bodo svobodno živeli, ali pa jih bomo obsodili na hlapčevanje tujim in domačim tajkunom.” Več o tem lahko preberete – TUKAJ.

Gal Kovač