fbpx

Tretja četrtina 2021 je bila najuspešnejša za EU in Slovenijo na področju rasti novih delovnih mest v zadnjem letu!

Evroobmočje in Evropska unija beležita v zadnjem letu stalen porast novih delovnih mest. Najvišji porast novih delovnih mest v celotnem letu je bil zabeležen v zadnji četrtini letošnjega leta in je znašal 2,6 odstotka v evroobmočju in 2,4 odstotka v EU. Najvišji porast novih delovnih mest so zabeležile Češka, Belgija in Nizozemska, najnižjo porast pa v Grčiji, Bolgariji in Španiji. Slovenija se uvršča nad povprečje evroobmočja in EU z 2,8 odstotka. Porast delovnih mest je bila višja v storitvenem sektorju (v EU 2,7 odstotka), a nekoliko nižja v industriji in gradbeništvu (2,4 odstotka). 

V tretji četrtini leta 2021 je delež novih delovnih mest v evroobmočju znašal 2,6 odstotka in je bil za 0,3 odstotne točke višji od tistega v drugem četrtletju (znašal je 2,3 odstotka) ter za 0,9 odstotne točke višji od tistega v tretji četrtini leta 2020 (znašal je 1,7 odstotka), poroča Eurostat.

Delež novih delovnih mest v EU je znašal 2,4 odstotka v tretji četrtini leta 2021 in se je zvišal za 0,2 odstotne točke iz prejšnje četrtine (znašal je 2,2 odstotka) ter je višji od tistega iz tretje četrtine iz leta 2020 za 0,7 odstotka (znašal je 1,7 odstotka).

Stopnje novih delovnih mest v EU in evroobmočju (Foto: Eurostat)

Med državami članicami EU je bila najvišja rast novih delovnih mest v tretji četrtini 2021 zabeležena na Češkem (5,1 odstotka), Belgiji (4,7 odstotka), Nizozemskem (4,2 odstotka), Avstriji (3,8 odstotka), Nemčiji (3,3 odstotka) in v Sloveniji ter na Finskem (2,8 odstotka).

Stopnje novih delovnih mest po državah (Foto: Eurostat)

Nasprotno so bili najnižji deleži novih delovnih mest opaženi v Grčiji (0,7 odstotka), Bolgariji in Španiji (oba sta znašala 0,8 odstotka).

V primerjavi z istim obdobjem pred enim letom je bil največji porast novih delovnih mest na Nizozemskem
Če primerjamo podatke z istim obdobjem leta 2020, se je delež novih delovnih mest povečal v 25 članicah EU, znižal pa se je v dveh. Upad novih delovnih mest je bil opažen na Češkem (-0,2 odstotni točki) in Bolgariji (-0,1 odstotne točke) v primerjavi z istim časovnim obdobjem lani. Najvišji porast v primerjavi z istim časovnim obdobjem lani pa je bil opažen na Nizozemskem (za 1,7 odstotne točke), Danskem (za 1,5 odstotne točke) in v Belgiji (za 1,4 odstotne točke).

Višji porast novih delovnih mest v storitvenem sektorju
V tretji četrtini leta 2021 je bil delež novih delovnih mest višji v storitvenem sektorju. V evroobmočju se je delež novih delovnih mest v storitvenem sektorju zvišal za 2,9 odstotka, v EU pa za 2,7 odstotka. Najvišji porast so zaznali na Češkem (7,2 odstotka), v Belgiji (6,4 odstotka), Avstriji (4,9 odstotka) in na Nizozemskem (4,7 odstotka). Najnižja rast pa je bila v Španiji in na Slovaškem (obe 0,6 odstotka). V Sloveniji smo imeli za 3,5 odstotka več novih delovnih mest v storitvenem sektorju.

Foto: Pixabay

V tretji četrtini je bil porast novih delovnih mest v industriji in gradbeništvu enak v evroobmočju in v EU ter je znašal 2,4 odstotka. Slednji je bil višji v primerjavi s prejšnjo četrtino 2021 za 0,2 odstotni točki. Največji porast so zabeležili prav tako na Češkem (6 odstotkov), na Nizozemskem (4,8 odstotka), v Belgiji (4,6 odstotka) in Avstriji (4,2 odstotka).

Najnižji porast so zaznali v Španiji (0,5 odstotka), Bolgariji (0,7 odstotka) in na Slovaškem (0,8 odstotka). V Sloveniji je porast novih delovnih mest v industriji in gradbeništvu porasel za 3,3 odstotka in je bil nižji v primerjavi z drugo četrtino letos za 0,4 odstotne točke in višji za 1,3 odstotne točke v primerjavi z istim obdobjem lani.

Sara Rančigaj