Oblast vedno huje pritiska na delodajalce

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec (Vir: STA)

V tem tednu naj bi se nadaljevala pogajanja o delovni zakonodaji. Vladna stran naj bi na pogajanjih še vedno vztrajala pri vpeljavi obvezne božičnice in 30-urnega delovnika. Na mizi naj bi bile tudi spremembe zakonodaje, ki ureja agencijsko delo, na drugi strani pa gospodarstvo vztraja pri fleksibilnejšem trgu dela. 

“Le na tak način bomo, tudi ko se približujemo vsem pravicam, ki jih imajo v drugih državah naši zaposleni, omogočili tudi delodajalcem, da so bolj fleksibilni, da lahko zaposlijo in seveda tudi odpuščajo,” je za RTV komentiral predsednik OZS Blaž Cvar. Še pred nadaljevanjem pogajanj pa nekateri opozarjajo, da so ta neuravnotežena – na njih naj ne bi sodelovalo ministrstvo za gospodarstvo.

Veliko podrobnosti o vsebini pogajanj še ni znanih, saj so pogajalci, kot poroča RTV, zavezani molčečnosti. Po neuradnih informacijah, ki so zaokrožile v javnosti, naj bi tekla beseda o obveznem izplačevanju božičnice, ministrstvo pa naj bi vztrajalo pri uvedbi 30-urnega delovnika. Državni sekretar iz ministrstva za delo Dan Juvan je za Radio Slovenija povedal, da so odprta pogajanja o definiciji agencijskega dela, pravicah delavcev, omejitvah pri uporabnikih in pravilih o tem, katere delavce lahko napotujejo slovenske agencije in katere delavce lahko napotujejo agencije v tujini.

Pri posameznem delodajalcu lahko po trenutni zakonodajni ureditvi dela 25 odstotkov agencijskih delavcev. Ministrstvo za delo predlaga, da bi se ta delež zmanjšal na 15 odstotkov. Delodajalci bi bili v tem primeru postavljeni pred dve opciji. Ali neposredno zaposliti agencijske delavce ali pa zmanjšati obseg dela.

Komentarji strokovne javnosti po drugi strani nakazujejo, da sprememb delovnopravne zakonodaje dejansko niso urgentne. “Moja ocena naše delovne zakonodaje je, da dejansko ni slaba,” meni Luka Tičar, izredni profesor iz ljubljanske pravne fakultete. “Menim, da ni večje potrebe po reformi, tudi primerjalno gledano imamo dobro in dovolj fleksibilno zakonodajo,” se strinja Valentina Franca, izredna profesorica s fakultete za upravo. Oba prav tako menita, da je večja težava kot sama zakonodaja njena implementacija. Treba bi bilo ustvariti okolje, v katerem bi bilo čim manj kršenja delovne zakonodaje, nekaj, ne pa prav veliko, bi lahko k temu doprinesla povečana intenzivnost inšpekcij, poroča RTV.

“A z inšpekcijo ni mogoče povsem rešiti situacije, saj bo inšpektorjev vedno premalo, tudi če jih bo več kot danes. Ni namreč namen inšpektorata, da bi vsakega delodajalca ‘inšpektoriral’, tega se seveda ne da. A nekaj bi se v tej smeri vseeno dalo storiti,” je za RTV komentiral Tičar.

Ministrstvo za gospodarstvo ne sodeluje?
Da so pogajanja izrazito neuravnotežena, pa je opozoril podjetnik Aleš Špetič, ki je dejal, da na pogajanjih očitno ne sodeluje Matjaž Han, minister za gospodarstvo. “Če je udeleženec pogajanj minister za delo, zakaj ni tudi minister za gospodarstvo? Zavzemajo se za božičnico? Kdo se pa zavzema, da se ukine regres in druge bizarnosti slovenske zakonodaje,” je zapisal na Twitterju.

Gal Kovač