Od danes nove podražitve pogonskih goriv

Foto: Freepik

Ni še dolgo, odkar smo poročal o podražitvah goriv, in danes smo priča novim. Kot poroča STA, so se cene 95-oktanskega bencina in dizla na servisih zunaj avtocest danes zvišale za več kot pet centov. Edina “stalnica”, ki smo ji očitno priča pod Golobovo vlado, so prav podražitve. Prav vse je dražje.

Še včeraj smo brali podatke Statističnega urada RS, ki je zabeležilo očitne podražitve življenja v Sloveniji, danes pa sledimo novim informacijam o podražitvi goriva. Liter bencina se je podražil za 5,5 centa na 1,511 evra, liter dizelskega goriva pa za 5,4 centa na 1,558 evra. Za liter kurilnega olja je treba odšteti 4,9 centa več, to je 1,130 evra.

Te cene bodo veljale do vključno 14. avgusta, so sporočili z ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Več kot 1,511 evra je bilo treba za liter neosvinčenega bencina nazadnje odšteti pred natanko enim letom, cena dizla pa se bo v torek povzpela najvišje po novembru lani. Če ne bi regulirali cen, bi po ocenah ministrstva in upoštevanju vseh v preteklosti veljavnih davkov in prispevkov, morali za liter neosvinčenega bencina odšteti okoli 1,548 evra. Če ne bi regulirali cen dizla in bi hkrati potrošnike oprostili plačila prispevka za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplote in elektrike, bi morala biti njegova cena okoli 1,608 evra za liter, navajajo. Ceno kurilnega olja v primeru, da regulacije ne bi bilo, pa so izračunali v višini okoli 1,227 evra za liter. Potrošnik bi za nakup 1000 litrov plačal 1227 evrov, regulirana cena mu torej prinese 97 evrov prihranka, so sporočili.

Podražitev je postala edina konstanta pod Golobovo vlado
Sicer pa tudi podatki Statističnega urada razkrivajo, da se je življenje v Sloveniji ponovno podražilo. K mesečni inflaciji so tokrat največ prispevale podražitve v turizmu in cene naftnih derivatov. Inflacija v Sloveniji je še vedno višja kot v povprečju držav z evrom.

Foto: Freepik

V odsotnosti resnega truda oblasti, da bi se podivjana draginja umirila, je SURS zabeležil naslednje podatke:  V primerjavi s prejšnjim mesecem so se cene življenjskih potrebščin zvišale za 0,2 odstotka. K temu so največ prispevale podražitve počitniških paketov, ki so se podražili za 9,6 odstotka. Tekoča goriva so se podražila za 3,9 odstotka, goriva in maziva za osebna vozila pa za 3,6 odstotka. Povišanja je bilo zaznati tudi na področju nastanitvenih storitev, oskrbe z vodo in pri drugih storitvah, povezanih s stanovanji, medicinskimi proizvodi, pripomočki in opremo ter pri drugem raznovrstnem blagu in storitvah. Da bi bila inflacija na mesečni ravni še višja, so preprečile poletne razprodaje oblačil in obutve ter hrane.

Na letni ravni je bila julija zabeležena 6,1-odstotna podražitev življenjskih potrebščin. Na letno inflacijo še vedno najbolj vplivajo višje cene hrane in brezalkoholnih pijač. K inflaciji so prispevale 2 odstotni točki, te pa so se nasploh zvišale za 11 odstotkov. Cene storitev so se zvišale za 8,3 odstotka, cene blaga pa za 5 odstotkov.

T.B.