OECD: V Sloveniji so se plače zmanjšale za 2,8 odstotka

Realna vrednost plač je v Sloveniji upadla za 2,8 odstotka v 1. četrtletju leta 2023. (Foto: Pixabay)

Realni padec višine naših plač za 2,8 odstotka od prvega četrtletja 2022 do prvega četrtletja 2023 je še en dokaz za nekompetentnost te vlade. Še en dokaz, da je čas za odstop vladajoče garniture.  

Da imamo skrajno neučinkovito vlado pod vodstvom menedžerja Roberta Goloba, dokazuje tudi podatek OECD. Naše plače so se od prvega četrtletja 2022 do prvega četrtletja 2023 realno znižale za 2,8 odstotka. Gre še za enega v nizu porazov te ekipe, kar je nazorno povedal bivši okoljski minister Andrej Vizjak: “Vladajoči so se v času najhujših poplav v Cerknem odrekli evropskim sredstvom za protipoplavno zaščito. Verjetno je razlog ocena, da projektov ni mogoče izvesti v predpisanem roku (do leta 2026), ker je za to potrebno veliko operativnega dela in usposobljenih uradnikov, ki pa jih že primanjkuje. Opravka imamo z zelo neoperativno garnituro, ki ni sposobna izvajati projektov, ki bi koristili ljudem in bili odgovor na podnebne spremembe.” Več tukaj.

Stroka nasprotuje načinu reševanja dolgotrajne oskrbe, kljub temu gre Golob z glavo skoti beton!
Omeniti gre tudi nekompetentnost na področju reševanja problematike dolgotrajne oskrbe. Kljub ostremu nasprotovanju stroke glede načina reševanja problematike, gre Golob z glavo skozi beton … Več tukaj. Predlogu Golobovega zakona namreč nasprotujejo delodajalci, sindikati, CSD-ji, Skupnost socialnih zavodov, upokojenci. Da o katastrofalnih razmerah v zdravstvu niti ne govorimo … O reformah se veliko razglablja, nič pa ne naredi. Ljudje še vedno umirajo v čakalnih vrstah. Ob astronomskih cenah električne energije pa se dogaja močan upad njene porabe in posledično proizvodnje. Junijska poraba električne energije v predelovalnih dejavnostih je bila za petino nižja kot lani in celo za desetino nižja kot v času prvega vala pandemije covida-19 (junij 2020). Julijski podatki o razpoloženju v evropskem in slovenskem gospodarstvu pomenijo poglabljanje negativnih trendov v predelovalnih dejavnostih in upočasnjeno rast v storitvenih dejavnostih.

V Sloveniji so se plače znižale za 2,8 odstotka. (Foto: Twitter)

Je čas, da se Golobova neoperativna garnitura poslovi? 
Gospodarska zbornica Slovenije je objavila, da se poraba električne energije v slovenskem gospodarstvu (brez gospodinjstev) še naprej močno znižuje, kar nakazuje na znatno ohlajanje gospodarstva v 2. četrtletju. Nas bo tudi v tem primeru Golob skušal prepričati, da zadeva ne drži, da ima on drugačne, bolj optimistične podatke in napovedi? Spomniti gre še na rast cen živil in drugih energentov, uničevanje kmetijstva, zapostavljanje upokojencev, uničevanje neodvisnih medijev (tukaj), sodstva in brutalno podrejanje policije. Prav tako je Slovenija po enem letu Golobovega vladanja manj varna država, kar potrjujejo tuje raziskave (tukaj). Razlog gre iskati v povečanem številu nezakonitih prehodov državne meje. Nedavno smo poročali o porastu kraj in posilstev, kar je posledica nezakonitih migracij (tukaj, tukaj in tukaj). Pozabiti ne gre niti na Golobove balkanske posle (tukaj), ki jih premier še vedno ni ustrezno pojasnil. Je čas, da se Golob poslovi?

Domen Mezeg