Podatki OECD dokazujejo škodljivost razveljavitve Janševe dohodninske reforme

Predsednika vlade Robert Golob. Vir: STA.

Slovenski davčni primež po efektivni stopnji je med najvišjimi na svetu. Če radi plačujete davke in si jih želite plačevati še več, je Slovenija za vas obljubljena dežela. Kljub temu je OECD – primerjava davčnih bremen za leto 2022, ugotovila, da se je davčni primež zaradi Janševe dohodninske reforme znižal. No, vsaj začasno, saj je Golobova socialistična vlada pod vodstvom tihega mandatarja Luke Mesca Janševo dohodninsko reformo znižala in zopet vzpostavila prejšnje stanje. 

Celotni davčni primež je bil leta 2022 v državah OECD v povprečju 34,6-odstoten, v Sloveniji pa 42,8 odstotek, še posebej obremenjeni so davki na plačo – kar je z davčno reformo želela popraviti Janševa vlada.

Na visoko obdavčitev dela, ki niža konkurenčnost slovenskega gospodarstva, so že pred časom opozarjali tako gospodarstveniki kot OECD, vlade pa so se ena za drugo zavezovale, da bodo problematiko rešile – rešila jo je komaj Janševa vlada, nato pa je, kot rečeno, Golobova vlada dohodninsko reformo razveljavila. Pri tem pa so jo zarotniško podpirali kar delavski sindikati, kar je svojevrstna cehovska veleizdaja – slovenski sindikati so bili najbrž edini na svetu, ki so se borili proti nižjim plačam.

Golobovi reformo povsem razveljavili
Koalicija je Janševo dohodninsko reformo razveljavila v celoti – pustili so le splošno dohodninsko olajšavo v višini 4.500 evrov. Vse drugo so razveljavili, kar pomeni, da so plače od 1. januarja 2023 efektivno manjše, če pa bo podjetnik želel biti konkurenčen na področju zaposlovanja v primerjavi s tujimi delodajalci, bo moral plačati višje davke na delo. Prav tako so napovedali zvišanje davkov na najemnine, kar bo dodatno znižalo gospodarsko aktivnost. V koaliciji pa pri tem še niso zaključili! Napovedujejo celo progresivno obdavčitev celotnega premoženja državljanov. Tovrstne namere ekonomisti označujejo kot precej nevarno in unikatno rešitev v svetu.

GZS: z dohodninsko reformo bi se gospodarska rast povečevala
Vladni PR v zvezi z razveljavitvijo dohodninske reforme je bil, da si država ne more privoščiti 800 milijonskega udarca za fiskus. Ker gre v koaliciji za ekonomske analfabete, ki so svoje veščine urili predvsem v državnih gospodarskih podjetjih in javni upravi, jim seveda ni bilo jasno, da fiksus zaradi večjih prilivov iz naslova večje gospodarske aktivnosti ne bi izgubil nič, ampak bi celo pridobil – kot je že pred sprejemom Janševe reforme dejal predsednik GZS Tibor Šimonka, ko so se skupaj z opozicijo KUL borili proti višjim plačam delavcev : “Analitika gospodarske zbornice je izračunala, da se bo v obdobju med letoma 2022 in 2025 gospodarska rast zaradi dohodninske reforme v povprečju povečevala za od 0,5 do 0,75 odstotne točke.” Napovedi so se tudi uresničile – v letu 2022, ko je dohodninska reforma veljala, je država pobrala več, ne manj davkov.

A empirični podatki vladi Roberta Goloba niso bilo dovolj – kljub temu so razveljavili dohodninsko reformo in poskrbeli, da bomo leta 2023 in vsa leta od zdaj naprej vsi zaslužili manj. Tistih 800 milijonov “prihrankov” pa je že zdavnaj “prerazporejenih” med posamezne interesne skupine v javni upravi, skrajno leve nevladne organizacije in za dokapitalizacijo milijarderskih državnih energetskih podjetij. Vsi smo torej revnejši, izjema so javna uprava, “ulični” NVO-ji in tisti v državni energetiki – od koder prihaja tudi predsednik vlade.

Kaj nam to pove?!
Vladi Roberta Goloba ni mar za delavce niti za priporočila OECD ali gospodarstvenikov. Vodi politiko, ki nima nobene zveze z empiriko ali skrbjo za blagostanje prebivalcev. Vnaprej so vedeli, da bo ukinitev dohodninske reforme v resnici škodljivo vplivala tako na fiskus kot na delavce. Pa so vseeno ukrep potrdili. Stroka jih je rotila, naj si premislijo. Ampak ne – pomembno je bilo, kaj si mislijo “uličarji” stranke Levica, ki živijo v kleti svoje ostarele matere. Slovenija je z Golobovo vlado postala talka interesov skrajne levice. OECD je le še enkrat povedala to, kar vemo že dolgo – Golobova vlada je za Slovenijo škodljiva.

Andrej Žitnik