Ponovne podražitve pod vlado Roberta Goloba

Foto: STA

Na letni ravni smo imeli v mesecu aprilu 9,4-odstotno inflacijo, medtem ko je bila ta v istem mesecu prejšnjega leta 6,9-odstotna. V povprečju so se na letni ravni življenjske potrebščine podražile za 9,4 odstotka, na mesečni pa 1,5 odstotka, navaja Statistični urad Republike Slovenije (SURS). Višje cene hrane in brezalkoholnih pijač so tiste, ki so imele največji vpliv na letno inflacijo, na mesečno pa višje cene počitniških paketov.

V enem letu so se cene storitev v povprečju povečale za 7,9 odstotka, cene blaga pa za 10,1 odstotka. Za 12 odstotkov je bilo dražje blago dnevne porabe, za 7,6 odstotka poltrajno blago in za 5,5 odstotka trajno blago.

Največ, kar 2,7 odstotne točke, so k letni inflaciji prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač (za 15,8 odstotka). Podražitve električne energije za 33,5 odstotka je imelo 0,9 odstotka točke vpliva. “Po 0,8 odstotne točke so dodale višje cene storitev in izdelkov v skupinah stanovanjska in gospodinjska oprema ter tekoče vzdrževanje stanovanj (za 10,2 odstotka) ter rekreacija in kultura (za 7,5 odstotka)”, navaja SURS in dodaja, da so za 9,6 odstotka dražje storitve restavracij in hotelov na inflacijo na letni ravni vplivale z 0,7 odstotne točke. Višje cene storitev in izdelkov v zdravstvu (za 10,1 odstotka) ter oblačil in obutve (za 8,3 odstotka) so prispevale še po 0,6 odstotne točke.

Za 0,4 odstotne točke so na drugi strani letno inflacijo ublažili cenejši naftni derivati. Za 17,5 odstotka so se namreč pocenila tekoča goriva, za 4,9 odstotka pa goriva in maziva za osebna vozila.

Vir: Surs

1,5-odstotna mesečna rast življenjskih potrebščin
Cene življenjskih potrebščin so se v primerjavi z mesecem prej zvišale za 1,5 odstotka. Podražitve počitniških paketov za 23,4 odstotka so tiste, ki so k mesečni inflaciji prispevale največ (0,7 odstotne točke). 0,4 odstotne točke so prispevale višje cene oblačil in obutev (cene so bile višje za 6,5 odstotka).

Letalske vozovnice so bile v primerjavi s prejšnji mesecem dražje za 48 odstotkov. Cene najema garaž, parkirišč in osebnih vozil so bile višje za 17,5 odstotka, zobozdravstvene storitve so se podražile za 7,5 odstotka, stanovanjske najemnine za 5,6 odstotka, oskrba z vodo za 5 odstotkov, nastanitvene storitve za 4,2 odstotka in raznovrstno blago in storitve za 0.7 odstotka.

Mesečno inflacijo so po 0,1 odstotne točke omilile nižje cene farmacevtskih proizvodov (za 4,8 odstotka), novih avtomobilov (za 1,5 odstotka) in naftnih derivatov (tekoča goriva so se pocenila za 4 odstotke, goriva in maziva za osebna vozila pa za 0,3 odstotka).

“Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila aprila 9,2-odstotna. Mesečna rast cen je bila enoodstotna. Cene blaga so bile na letni ravni v povprečju višje za 9,8 odstotka, cene storitev pa za 8 odstotkov. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 11,9 odstotka, poltrajno blago za 7,5 odstotka in trajno blago za 3,9 odstotka,” navaja STA.

Ana Horvat