fbpx

Pripravite se: ZDA so tik pred gospodarskim zlomom, Golobova vlada pa je podjetnikom napovedala vojno

Foto: STA

Ameriško gospodarstvo je tik pred zlomom. Tako napovedujejo gospodarstveniki, republikanci, zlovešče napovedi pa je na svoj način potrdila tudi FED. Pravzaprav so edini, ki še mislijo, da se bodo ZDA lahko izognile ekonomski katastrofi, demokrati, ki želijo potolažiti razočarano volilno telo. To se vse bolj ozira proti republikancem, ki se jim naslednje leto na kongresnih volitvah obeta zgodovinska zmaga. V Sloveniji se na gospodarski zlom, ki bo zagotovo prišel, še ne pripravljamo. Ravno nasprotno. Vlada Roberta Goloba je gospodarstvu, ki nas bo med recesijo preživljalo, napovedala vojno. 

ZDA se soočajo z največjo inflacijo v zadnjih štiridesetih letih. Ameriška centralna banka se proti nenadzorovani rasti cen bori z zvišanjem obrestnih mer, ki pa ima negativen vpliv na rast ekonomije. Pravzaprav tako negativnega, da je v tem trenutku skoraj celotna ameriška javnost prepričana, da je recesija neizogibna. Pravzaprav edini, ki je prepričan, da se bodo recesiji uspeli izogniti, je vse bolj odsotni ameriški predsednik in nekaj njegovih zaveznikov v kongresu. A njihove besede niso prepričale ameriške javnosti, o čemer priča rekordno nizko zaupanje potrošnikov v ekonomijo, poroča Politico.

Večja napaka bi bila, da bi nam spodletelo ohraniti stabilnost cen,” je zvišanje obrestnih mer komentiral predsednik ameriške centralne banke Jerome Powell. FED (Federal reserve) se je namreč sprejel odločitev, da raje tolerira recesijo kot nenadzorovano rast cen – inflacija bi bila za ZDA veliko bolj škodljiva kot umiritev gospodarske rasti. V JP Morgan Chase ne izključujejo, da bi do recesije prišlo že v tem poslovnem četrtletju, saj podatki kažejo, da se trošenje gospodinjstev že začelo nevarno umirjati. Glede same narave prihajajoče recesije obstajajo deljena mnenja. Nekateri strokovnjaki pravijo, da bo recesija kratka in plitka, spet drugi opozarjajo, da bi se ta lahko poglobila, če se vojna v Ukrajini ne bo zaključila ali če bi recesija botrovala tudi nepremičninskemu zlomu.

Joe Biden še vedno trdi, da se bo ZDA lahko izognila recesiji. (Foto: epa)

Politične posledice
Prihajajoča recesija bo škodila predvsem demokratom, ki si zaenkrat še zatiskajo oči. “Recesija bi bila za ameriški narod izredno problematična, ampak, hej, do te nam še veliko manjka,” je napovedi komentiral kongresnik Jim Himes. Demokrati se z zloveščimi napovedmi borijo tako, da opozarjajo na redke svetle točke gospodarstva. Še vedno imajo veliko zaposlenost, investicijski kapital še vedno priteka. Na tak način skušajo pomiriti ameriško javnost, ki vse bolj verjame njihovim republikanskim kolegom, ki opozarjajo na prihajajočo ekonomsko katastrofo. Zato je pričakovati, da se bodo demokrati naslednje leto ponovno osredotočili na družbena vprašanja. Dobro vedno, da jih ameriški volivci niso izvolili zaradi njihovega odnosa do družbenih dilem in ne gospodarstva. Ameriška javnost pri ekonomskih vprašanjih bolj zaupa republikanski stranki.

Kaj v tem času počnemo v Sloveniji?
Kot so pokazale velike ekonomske krize v preteklosti, se recesija Združenih držav vedno prelije tudi v recesijo v Evropi. Zlovešče napovedi iz tujine slovenske politike zaenkrat še niso zganile. Ta se trenutno raje ukvarja z maščevalnimi čistkami po javni upravi in državnem gospodarstvu ter z novo medijsko zakonodajo, s katero bi za vselej prevzeli nacionalno radiotelevizijo.

Sliši se absurdno, ampak zaenkrat je videti, da bo vlada Roberta Goloba tik pred recesijo (beri: zmanjšano ekonomsko aktivnostjo), skušala gospodarstvo dodatno zadušiti. Minister za finance Klemen Boštjančič namreč napoveduje obsežno davčno reformo, ki v nasprotju z vlado Janeza Janše gospodarstva in posameznikov ne bo razbremenila, temveč obremenila. Davčna reforma naj bi obsegala višje davke na nepremičnine, višjo obdavčitev dobičkov, višjo obdavčitev potrošnikov in popolno ukinitev samostojnih podjetnikov. Napovedana davčna reforma bo na slovensko gospodarstvo vplivala katastrofalno.

Andrej Žitnik