Pripravlja se davek, ki bo postopno nacionaliziral vašo nepremičnino

(Foto: STA)

Da je del dolgoročnega programa koalicijske stranke Levica postopna nacionalizacija zasebnih podjetij že dolgo ni več skrivnost. To je vendarle zapisano v programu združitvenega kongresa Združene Levice iz leta 2017, ki je še vedno na njihovi spletni strani. A pred slabim letom si prav nihče ni mislil, da bo Levica celo v koaliciji, kaj šele, da bo glavna ideološka gonilna sila vlade. Pa se je vendarle zgodilo. Vlada Roberta Goloba je – razen revašizma – povem prazna. V koaliciji je le ena stranka z jasno začrtano politično potjo in to je Levica. Na žalost je njena pot nazaj v preteklost, v preživeto socialistično ideologijo. Zato ni nobeno presenečenje, da je vlada 8 mesecev v svoj mandat že ugotovila kako posredno nacionalizirati zasebno premoženje državljanov.

Zakaj gre? Kot je jasno razložil uporabnik Twitterja, bo novi nepremičninski davek pomenil, da bo treba na leto za lastno nepremičnino plačati 2.245,00 evrov na leto, če je vredna okrog 275.536,00 (v Ljubljani je to manjše stanovanje na periferiji), tisti, ki ga oddajajo pa bodo na vrh tega plačali še 1300 evrov davka. Iz tega sledita dve posledici.

Prvič – nikomur se ne bo splačalo imeti stanovanja kot naložbe, oz. kot investicijo v tretji pokojninski steber, saj bo več kot polovico plačal nazaj državi, torej mu – če odštejemo redna vzdrževalna dela – ne bo ostalo nič, razen stroškov.

Drugič – generacija, ki se bo upokojevala čez 20 do 30 let je generacija espejev na minimalni plači, ki bo prejemala minimalno pokojnino ali še manj (veliko jih ne bo imelo ustrezne delovne dobe). Kaj sledi? Ljudje si ne bodo mogli privoščiti plačilo več kot 2000 evrov na leto samo za nov davek za dodatno nepremičnino. Pa tudi če jo bodo lahko – kot opozarja dr. Žiga Turk, vam bodo v času vašega življenja nepremičino v celoti nacionalizirali, saj dober procent na leto v 75 letih nanese 100%.

Videti je da osrednji motiv takšnega davka ni le v polnjenju fiksusa, za hranjenje skrajno levih nevladnih organizacij, t. i. “civilne družbe” in velikega državnega aparata, ampak je daljnoročni cilj državljani brez nepremičnin in država z nepremičninami – ki jih bo potem delila “poslušnim”. Plan stranke Levica se počasi – mimo oči navadnih ljudi – počasi implementira in le sami si bomo krivi, če ga ne preprečimo.

Kot je opozoril dr. Turk: medtem, ko smo se ukvarjali z Muzejem slovenske osamosvojitve, je davčni primež na vseh področjih postal vedno hujši, ljudje pa smo merljivo bolj revni kot bi bili brez posegov vlade. Znižanje plač navadnim državljanom z dohodninsko reformo (in hkratne ideje o skoraj podvojitvi plač najvišjih funkcionarjev) je šlo povsem mimo ljudi. Nobenih protestov na ulicah, zakaj smo zaradi vlade vsi revnejši, pa se še kljub temu zadolžujemo po visoki 3.5-odstotni obrestni meri.

Da nas vlada želi narediti vse revnejše, potem pa poslušnim deliti drobtinice nagrabljenega centraliziranega premoženja je že empirično dokazano. Zato se ne čudite, če bo s 55 glasovi sprejet tudi zakon, ki bo za časa vašega življenja državi izplačal vrednost vaše nepremičnine. Saj stranka Levica nič ne skriva – njihov cilj je konec zasebne lastnine. A jim očitno ne verjamemo na besedo.

Andrej Žitnik