fbpx

Propaganda za vaš denar: Golobova davčna reforma bo po žepu udarila srednji sloj, a tega ne boste izvedeli na RTV

Bo minister za finance Klemen Boštjančič "odrešil" tajkuna Odlazka? (Foto: STA)

Potem ko je Golobova vlada razveljavila večji del zakona o dohodnini, ki je vsem prinašal višje plače, so na javni RTV objavili članek z naslovom “Z začetkom leta 2023 bodo, kot kaže, najvišje plače znova obdavčene na prejšnji ravni”. Novinarski prispevek insinuira, da bodo višje obdavčene le plače premožnejših. To ni res. Golobova vlada zmanjšuje plače tako premožnejšim kot tudi srednjemu sloju, vendar tega ne boste izvedeli na RTV. Tako deluje propaganda na vaše, davkoplačevalske stroške.

Podoben naslov so ob predstavitvi davčne reforme zapisali tudi na 24ur, kjer so zapisali “Boštjančič: To ni čas, v katerem bi razbremenjevali tiste z najvišjimi prihodki.” Gre za neiskreno zapisan novinarski prispevek, katerega namen ni informiranje javnosti, temveč utrjevanje javnega mnenja, da je dvig davkov dobra stvar, kljub temu, da bo finančno škodoval davčnim plačnikom. Po napovedi davčnega strokovnjaka Simiča, nekdanjega direktorja FURS-a, ne gre za reformo, temveč kar davčno maščevanje tistim, ki od svojih prihodkov državi največ prispevajo. Mnenje, ki vladi nasprotuje, boste zelo težko našli v članku enega ali drugega medija, če pa ga bodo uspeli navesti, bodo to storili na dnu članka, morda v vrstici ali dveh.

Utajevanje informacij
Provladna propaganda medijev, ki se izdajajo za neodvisne, na spletu ni naletela na ugoden odziv. “Takole se dela agitprop RTVSLO. Povej o znižanju plač najvišje obdavčenih, ne povej, da se plače nižajo tudi srednjemu sloju”, je na Twitterju zapisal politični analitik Mitja Iršič, ki se je odzval na neiskreno napisan članek novinarja nacionalne radiotelevizije.

Janševa vlada je plače dvignila vsem
Ozadje: reformno naravnana Janševa vlada je malo pred volitvami sprejela novelo zakona o dohodnini, ki je davčne rezidente razbremenila tako pri obdavčitvi plač kot kapitala. Splošna olajšava od marca naprej znaša 4500 evrov, leta 2025 pa naj bi se povzpela na 7500 evrov. Novela zakona je tudi zmanjšala obdavčitev prihodkov iz naslova najemnin, s 25 odstotkov na 15 ter obdavčitev kapitala s 27,5 na 25 odstotkov. Koliko se vam je plača povišala zaradi reforme, ki jo je sprejela prejšnja vlada, si še vedno lahko izračunate na spletni strani Zakonodohodnini.si. Težko pričakovana davčna razbremenitev, katere namen je bil poleg izboljšanja življenjskega standarda tudi ustvariti pogoje, v katerih bi se mladi v večjem številu odločali, da se ne izselijo iz Slovenije, pa je sedaj v nevarnosti.

Novela zakona se bo predvidoma oktobra znašla na klopeh državnega zbora, poslanci in poslanke pa bodo odločali, ali bi se olajšava naslednje leto zvišala le še na 5000 evrov, stopnja davka za zavezance v petem, najvišjem, razredu zvišala nazaj na 50 odstotkov, dohodki od oddajanja nepremičnin pa vrnili nazaj na prvotno raven. Davčna reforma bo sicer razbremenila tiste z najnižjimi prihodki in mlade.

Andrej Žitnik