Rekordno visoka zaposlenost je dobro izhodišče za naslednje volitve

Datum:

Decembra 2021 smo dosegli rekordno visoko število delovno aktivnih oseb, saj je teh bilo 916.800, kar je že šesti mesec zapored najvišja vrednost, odkar spremljamo registrske podatke o delovno aktivnih prebivalcih. Tudi v svetovnem merilu se uvrščamo med države z najnižjo brezposelnostjo in se postavljamo ob bok državam G7. V Evropski uniji imajo nižjo brezposelnost samo še Nizozemska, Madžarska, Poljska in Češka. “Številke ne lažejo. Slovenija v vrhu držav na svetu pri kazalcu nezaposlenosti. Odlično izhodišče za desnosredinsko koalicijo pred 24. aprilom 2022,” je izpostavil eden izmed uporabnikov Twitterja. 

Število delovno aktivnih oseb v Sloveniji se je na letni ravni povečalo za 2,9 odstotka in ponovno doseglo najvišjo vrednost. Decembra 2021 je bilo delovno aktivnih približno 916.800 oseb (ali za 0,4 odstotka več pred enim mesecem), kar je že šesti mesec zapored najvišja vrednost, odkar spremljamo registrske podatke o delovno aktivnih prebivalcih. Njihova povprečna starost se v primerjavi s prejšnjim decembrom ni spremenila, poroča Statistični urad Republike Slovenije.

Izraziteje se je povečalo število delovno aktivnih moških (za 0,7 odstotka, na nekaj več kot 505.700), njihova povprečna starost pa je znašala 43 let. Število delovno aktivnih žensk se je tokrat, po štirih zaporednih mesecih rasti, znižalo, in sicer za 0,1 odstotka (na približno 411.100). V povprečju so bile stare 43,8 leta (to je 0,1 leta več kot pred enim letom).

Brezposelnost v državah OECD (Foto: OECD)

Uspešnost Slovenije pri prehodu iz krize zaradi pandemije koronavirusa in pri ohranjanju nizke brezposelnosti opažajo tudi tuje priznane mednarodne organizacije, kot je OECD. Slovenija se po meritvah, ki jih je za leto 2021 opravil OECD, uvršča med države z najnižjo brezposelnostjo in stoji ob boku držav G7. V Sloveniji je stopnja brezposelnosti decembra 2021 znašala 4,6 odstotka. “Številke ne lažejo. Slovenija v vrhu držav na svetu pri kazalcu nezaposlenosti. Odlično izhodišče za desno sredinsko koalicijo pred 24. aprilom 2022,” je dejal eden izmed uporabnikov Twitterja.

Brezposelnost v državah EU (Vir: OECD)

V državah G7 je stopnja brezposelnosti znašala 4,34 odstotka, povprečje OECD pa znaša 5,37 odstotka. V Evropski uniji so imele decembra 2021 brezposelnost nižjo od Slovenije samo še Nizozemska (3,8 odstotka), Madžarska (3,7 odstotka), Poljska (2,9 odstotka) in Češka (2,1 odstotka). Po drugi strani so imele najvišjo brezposelnost Španija (13 odstotkov), Grčija (12,7 odstotka) in Italija (devet odstotkov). Nenazadnje pa zelo preseneča izjemno uspešna in po milih ukrepih znanih Švedska, ki beleži kar 9-odstotno brezposelnost.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...

Poškodovani jamar rešen

Jamarskim reševalcem je iz jame pri Jelen brdu na...

Češki kmetje prišli na mejne prehode

Češki kmetje so se danes s svojimi traktorji in...

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...