fbpx

Se bodo zaradi nepremišljenih ukrepov vlade podražili še vrtci?

Slika je simbolična. Vir: STA

Golobova vlada je zvišala minimalno plačo, pri čemer je ignorirala prav vsa opozorila, da je treba stvari popravljati sistemsko in ne samo delno in všečno. Tega seveda niso hoteli in zmogli, danes so nekateri že prikrajšani, še slabše bo, ko bodo znani vsi izračuni, povezani z ostalimi socialnimi transferji. To se je pokazalo takoj, ko se je kreditna sposobnost velikega dela državljanov le še poslabšala, oglasili pa so se tudi župani mestnih občin, ki opozarjajo na posledično višanje cene vrtcev, ki pa bo padla na pleča staršev in to že v naslednjem mesecu. Janševa vlada je za razliko od Golobove skrb za družino in spodbujanje družinskega življenja vedno postavljala na visoko na lestvico svojih prioritet, kar je posledično bistveno dvignilo kvaliteto življenja, medtem ko smo zdaj priča nasprotnemu.

Posledice nepremišljenih ukrepov oziroma zadnjega dviga plač že trkajo na vrata. Golobova vlada je dvignila plače, ob tem pa ni pomislila na posledice, kot je še večja kreditna nesposobnost pri mladih družinah, zdaj pa so se oglasili tudi župani mestnih občin, ki napovedujejo višanje cen v vrtcih. Vlado pozivajo, da pokrije stroške vseh povišanj plač, ki so oziroma bodo nastali po 1. 1. 2023, v nasprotnem primeru bodo mestne občine zaradi nevzdržnega finančnega stanja poslovanja vrtcev prisiljene v dvig cen že februrarja. Spomnimo, da je vlada Janeza Janše ne le več kot 100 milijonov evrov namenila projektom za vrtce, omogočila je tudi brezplačen vrtec za drugega otroka, zdaj pa bo Golobova vlada poskrbela, da boste plačali celo dvojno. Za oba.

Golobova vlada sprejema ukrepe brez posvetovanja z vsemi ostalimi deležniki, na katere imajo ukrepi lahko posledice. Tako niso pomislili na kreditno nesposobnost mladih družin in s tem bistveno slabšo kvaliteto življenja, kot smo ji bili priča pod vlado Janeza Janše. Spomnimo, da je Janševa vlada v nasprotju z Golobovo namenila kar 114,7 milijonov evrov za 126 projektov vrtcev in osnovnih šol. Zvišala je starševski dodatek, izplačali so 500 evrov ob rojstvu otroka in 50 evrov dodatka k vsakemu otroku. 300 evrov dodatka so prejele velike družine. Otroci so tudi prejeli turistične bone. Vlada je zvišala pomoč ob rojstvu otroka, zvišala nadomestilo za izgubljeni dohodek staršev otrok s posebnimi potrebami, omogočili so tudi brezplačno sobivanje starša z otrokom v bolnici.

Vlada Janeza Janše je postavila skrb za družino na vrh prioritet (foto: Twitter)

In medtem ko je Janševa vlada omogočila brezplačen vrtec za drugega otroka, je zdaj Golobova vlada poskrbela, da bodo starši še več plačevali za vrtce. Dvig cene vrtcev je namreč še ena od posledic nepremišljenih ukrepov, o katerih se odločajo kvazistrokovnjaki v vladi Roberta Goloba. Luka Mesec je ponosno najavil dvig plač, ni pa pomislil, kako bo to starše udarilo po žepu. Pri svojih odločitvah niso upoštevali deležnikov, ki bodo nosili posledice, na kar so opozorili tudi župani mestnih občin, ki so izpostavili, da mestne občine niso bile vključene v pogajanja, ki so privedla do dogovora o povišanju plač vzgojiteljicam v vrtcih, kot ustanoviteljice vrtcev pa nosijo finančne posledice tega dogovora. Dejstvo je, da mestne občine nimajo sredstev za pokritje višjih stroškov dela v vrtcih. Dejstvo je tudi, da strošek dela predstavlja glavnino cene programov vrtcev. Obseg dodatnih stroškov v posameznih mestnih občinah dosega tudi večmilijonske zneske.

Foto: Freepik

Mestne občine pozivajo Vlado, da iz državnih sredstev pokrije stroške vseh povišanj plač, ki so oziroma bodo nastali po 1. januarju 2023. Če država ne bo pokrila tega finančnega bremena, bodo mestne občine primorane v dvig cene vrtcev, s čimer se bo velik del stroškov prevalil na starše. Slednje bi pomenilo dodatni inflacijski pritisk, hkrati pa bi dvig cene vrtcev veliko družinam izničil učinek nedavnega povišanja minimalne plače. Enak poziv velja tudi za vse druge primere, ko se bo Vlada brez vključenosti mestnih občin, vendar s finančnimi posledicami za mestne občine, dogovorila za višje plače posameznih skupin javnih uslužbencev.

Ana Horvat