Slovenija beleži največji mesečni upad trgovine na drobno v EU!

Živilska trgovina (Foto: STA)

Slovenija beleži kar 10,5-odstotni upad trgovine na drobno na mesečni ravni v EU. V evrskem območju se je ta februarja na mesečni ravni zmanjšala za 0,8 odstotka, v EU pa za 0,9 odstotka.

V mesečni primerjavi je v evroobmočju prodaja pogonskih goriv upadla za 1,8 odstotka, prodaja neprehrambenih izdelkov je upadla za 0,7 odstotka, prodaja živilskih izdelkov in tobaka pa na mesečni ravni za 0,6 odstotka, poroča Žurnal.

V EU je prodaja dizla in bencina v primerjavi z januarjem upadla za 1,4 odstotka, neživilskih izdelkov za odstotek, živilskih in tobaka pa za 0,6 odstotka. Največje mesečne padce so beležile sledeče države: Slovenija (-10,5 odstotka), Madžarska in Poljska (po -2,0 odstotka) in Švedska (-1,6 odstotka).

Padec rasti trgovine na drobno v EU in evrskem območju. (Foto: Twitter)

Največjo rast na mesečni ravni pa so beležili: Ciper (+1,6 odstotka), Luxembourg (+0,8 odstotka) in Belgija (+0,7 odstotka). Na medletni ravni pa je prodaja živilskih in tobačnih izdelkov v evrskem območju upadla za 4,9 odstotka, neživilskih za 1,8 odstotka, prodaja dizla in bencina pa je bila za 1,1 odstotka večja kot lanskega februarja.

Enako je v EU prodaja živilskih in tobačnih izdelkov na medletni ravni upadla za 4,9 odstotka, neživilskih izdelkov za 1,9 odstotka, dizla in bencina pa dvignila za 0,1 odstotka. V Sloveniji je februarja na medletni ravni delež trgovine na drobno upadel za 4,1 odstotka.

Domen Mezeg