Slovenija bo ljudem “pomagala” z davki, Hrvaška pa z denarnimi dodatki

Premier Slovenije Robert Golob na obisku pri hrvaškem kolegu Andreju Plenkoviću.

Prebivalci Slovenije se ob začetku jeseni s strahom pričakujejo hladnejše dni. Energetska kriza in vsesplošno zvišanje cen življenjskih potrebščin je lansko leto številne pognala na ulice. Letos bo verjetno še huje. Cena hrane in energije še naprej odločilno prispeva k inflaciji. Oblast se je odločila spremljati cene hrane, o regulacijah cen električne energije se zaenkrat še niso dokončno izrekli. Če ne bo sprejet noben ukrep, se bo cena elektrike povišala tudi za 60 odstotkov. Lahko bi bilo drugače. Kako, kažejo naši južni sosedi. 

Na Hrvaškem je v petek potekala seja vlade, na kateri je predsednik vlade Plenković predstavil peti sveženj ukrepov za blažitev inflacije. Nov paket, ki se nanaša na naslednjih 6 mesecev, je vreden 464 milijonov evrov. Plenković je hrvaški javnosti pojasnil, da je osnovni cilj državne pomoči ohraniti ugodne cene energije in državljane zaščititi pred inflacijo. Hrvaški mediji poročajo, da je omenjenim 464 milijonov evrov pomoči potrebno prišteti še 551 milijonov evrov iz prejšnjega paketa pomoči, ki mu je bila ob sprejetju določen rok trajanja eno leto.

Predvidene ukrepe, ki jih mora sprejeti še Sabor, je Plenković pospremil z besedami: “Ključno sporočilo je stabilnost, varnost in mir to jesen na podlagi teh vladnih ukrepov. Mislim, da bodo državljani in gospodarstvo zadovoljni.”

Vlada bo v okviru paketa omejila cene 30 ključnih izdelkov. Pri izdelkih kot je sončnično olje, mleko, moka, sladkor, piščančje meso, mleta svinjina ostajajo omejitve v veljavi še od prejšnjega paketa. Vlada hkrati uvaja omejitve za nekatere druge izdelke, kot je denimo toaletni papir, čokolada, krompir itd. Banke bodo v prihodnje zvišale obrestne mene na depozite, ne bodo pa zvišale obrestnih mer za stanovanjska in gotovinska posojila. Cene energije (elektrike in plina) bodo ostale enake tako za posameznike kot podjetja in ustanove, poroča Večernji list.

Žrtvam potresa bo vlada še naprej pomagala. Nezaposlene osebe bodo upravičene do enkratnih denarnih izplačil v višini 100 evrov, veterani domovinske vojne, finančno ogroženi in prejemniki dodatka za nego bodo upravičeni pa do 150 evrov denarne pomoči. Denarno pomoč bodo prejele tudi družine, ki prejemajo otroški dodatek, višina bo odvisna od števila otrok. Enkratno finančno bodo prejeli tudi upokojenci, višina enkratnega dodatka bo odvisna od višine pokojnine.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Slovenija: Pomoč nevladnim organizacijam, ljudem pa višje cene elektrike
Popolnoma drugačna zgodba se odvija v Sloveniji. Zgodba vlade Roberta Goloba je zgodba višjih davkov. Do prvega zvišanja je prišlo kmalu po nastopu nove vlade, ki je s spremembami zakona o dohodnini vsem znižala plače. Nato so prišle napovedi nepremičninskega davka, ki zaenkrat ni bil sprejet, saj so že bežne napovedi naletele na burne odzive. Bomo pa zato deležni t.i. solidarnostnega prispevka, s katerim naj bi se financirala obnova poplavljenih območij. Številni opozarjajo, da je uvajanje novih davkov preuranjeno, saj še vedno nimamo ustrezno popisane škode. Z davkom načrtujejo, da bodo zbrali približno 300 milijonov evrov.

Ob vsem tem spremljamo vztrajno višanje cen praktično vsega, a še najbolj hrane in energentov. Poročila statističnega urada razkrivajo, da prav ta dva trenda odločilno prispevata k inflaciji. Prav lahko bi se zgodilo, da bo s prehodom v novo leto prišlo še do novega, izjemnega skoka cen električne energije. Direktor ELES-a Aleksander Mervar je že pred kakim mesecem v medijih začel opozarjati, da se bo cena električne energije povečala za 60 odstotkov, v kolikor vlada ne bo podaljšala trenutno veljavnih ukrepov. Navedbe je preverilo in potrdilo pristojno ministrstvo.

Minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer trdi, da se ukrepi za podjetja ne bodo podaljšali, saj ti niso več potrebni. Pomagalo pa se bo očitno samo tistim, ki so najbolj ogroženi. Ostali bodo očitno plačali dodatnih 60 odstotkov.

Ž. K.