Sprenevedanje svobodnjakov: Debeljakova povišica je njihovo maslo, zdaj pa se zgražajo

Predsednik vlade Robert Golob (Vir: STA)

Ko si je predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga Žiga Debeljak pripravil konkretno povišico (iz 12,5 tisoč evrov na 18,5 tisoč evrov), so se odzvali tudi na koalicijski strani. Proti “absolutnemu neupravičenemu” dvigu se je izrekla predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Socialne demokrate je povišica “neprijetno presenetila”, Tašner Vatovec iz Levice je povišanje plače označil kot “neprimerno”. Gre seveda za licemerje prve sorte. Žiga Debeljak je namreč t. i. “svobodnjak”, dolguje svojo pozicijo nikomur drugemu kot Robert Golobu, po navedbah opozicijskega poslanca Tomaža Lisca pa je tudi avtor gospodarskega dela programa Gibanja Svoboda. 

Debeljaku je drastično povišanje plače pravno formalno odobril nadzorni svet SDH, ki ga vodi Karmen Dietner. O slednji smo že poročali v preteklosti. Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila kršitev identitete. “Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) javnost obvešča, da je zaključila postopek suma kršitve integritete, ki ga je vodila zoper šest članov nadzornega sveta in uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki so te funkcije opravljali v letu 2019. V vseh primerih je potrdila kršitve integritete, ki pa še niso pravnomočne,” so tedaj zapisali na KPK.

Na SDH so pripravili uradne razloge za potrebno povišanje plače. Ti naj bi bili povečan obseg dela zaradi energetske krize in pripojitev slabe banke. K povišanju jih je tudi privedla primerjava s plačami družb, ki sodijo po okrilje SDH, in dejstvo, da se plače doslej niso usklajevale z inflacijo že od leta 2013. Verjetnejše pa gre za poplačilo dolga oblasti, ki je Debeljaka postavila na vrh državnega gospodarstva. Ena izmed prvih Debeljakovih nalog je bilo očiščenje tistih najbolj motečih v državnem gospodarstvu začenši s Telekomom. “Jankovićev čudežni deček” se pri tem ni obotavljal.

Vlada Roberta Goloba (Vir: STA)

Požar: Debeljak dela tako, kot mu naroči šef
Debeljak je slovenski poslovni (pa tudi širši) javnosti dobro poznan. V svoji karieri je bil predsednik uprave Merkatorja, član uprave Gorenja, vse dokler ga niso prevzeli Kitajci oz. Hisense. Ti so ga odslovili, obdržali pa Franja Bobinaca, čeprav naj bi se Debeljak v zasebnih krogih hvalil, tako Požar, da je bil prav on tisti, ki je urejal prodajo Kitajcem. Požar ob navajanju Debeljakovih delovnih izkušenj navaja še eno njegovo karakterno lastnost, in sicer “vazalstvo” oz. odgovarjanje svojemu šefu. Ta je trenutno Robert Golob, ki pa ima v rokah tudi vzvode, da Debeljaka prisili, da se odpove drastičnemu povečanju plače.

Če bi v koaliciji iskreno kritizirali omenjeno povišico, bi namreč od predsednika vlade javno zahtevali, da jo prepreči. Mehanizmov za dosego tega cilja je na pretek. Za začetek bi se lahko poslužili istih, ki so jih uporabljali doslejpri “čiščenju” državnega gospodarstva in javne uprave. Zelo verjetno pa bi zadostoval prav namig, da so takšna samovoljna povečanja prihodkov v času hude energetske in prehrambene draginje ter vladnega davčnega pogroma, vsaj neokusna, če ne kaj drugega.

Tega seveda ne bo, vse skupaj je namreč predstava za javnost.

Gal Kovač