Svobodnjaki napovedali udar na zaposlene s povprečno plačo in normirance! Zopet se bo tiskalo račune!

Minister za finance Klemen Boštjančič (Foto: STA)

Po poročanju Financ je vlada “predebatirala” davčne spremembe, ki v velikem obsegu razveljavljajo davčno reformo, ki jo je pripravila vlada Janeza Janše. Če bodo spremembe zakona potrjene v parlamentu, bodo začele veljati prihodnje leto. Finančni minister Klemen Boštjančič je na novinarski konferenci povedal, se bodo o končnih rešitvah jutri pogovorili s socialnimi partnerji, potem pa, verjetno na dopisni seji vlade, sprejeli sklepe.

Fiskalni svet je objavil oceno predloga rebalansa državnega proračuna za leto 2022, ki ga je Golobova vlada v začetku tega meseca potrdila. Ocenil ga je za nerealističnega, tveganega in neustreznega. Ekonomisti so mnenja, da bo primanjkljaj verjetno manjši od predvidenega, če pa rebalans bo realiziran, bo to s stališča racionalnosti porabe glede na razmere neustrezno. Poleg tega pa ob vseh dražitvah povprečne plače padajo. Minister za finance Klemen Boštjančič je na novinarski konferenci povedal, da bodo zaposleni z minimalno, povprečno in vse do petkratnika povprečne plače glede na letošnje leto prihodnje leto zagotovo prejeli višje neto dohodke.

Udarili bodo po “espejih”, tiskalo se bo račune
Boštjančič je še dejal, da sistema normirancev ne ukinjajo, so pa spremembe nujne. “Najpomembneje je, da pri polno zaposlenih samostojnih podjetnikih, ki imajo letne prihodke do 25 tisoč evrov, ne bo nobenih davčnih sprememb,” je napovedal in pojasnil, da se obdavčitev spremeni pri tistih espejih s prihodki nad 25 tisoč evri in popoldanskih espejih. Vsem popoldanskim espejem z normiranimi odhodki bo kot strošek priznanih le 40 odstotkov prihodkov, enako pri dohodkih nad 25 tisoč evrov. Ponovno tudi uvajajo obvezno izdajo (tiskanje) računov. Kupec mora sprejeti račun in ga obdržati do izhoda iz poslovnega prostora, sicer ga lahko doleti globa v višini 40 evrov. “Dohodninske razrede in olajšave bomo od leta 2024 usklajevali najmanj s polovično rastjo plač. Poiskali smo dodatne rešitve tudi za mlade prevzemnike kmetij, med spremembe pa se je uvrstila tudi prevetritev sistema normirancev,” je še dejal Boštjančič.

 

Finance pojasnjujejo, da bo splošna olajšava prihodnje leto pet tisoč evrov in bo na tej stopnji tudi ostala. Po veljavni zakonodaji bi bila splošna olajšava prihodnje leto 5.500 evrov in bi se dodatno povečala v letu 2024 na 6.500 evrov ter v letu 2025 na 7.500 evrov. Letos splošna davčna olajšava znaša 4.500 evrov. Po izračunih ministrstva za finance se bo tako prihodnje leto neto letna plača zaposlenemu z minimalno plačo po zdajšnji ureditvi zvišala za 318 evrov, zaposlenemu s povprečno plačo pa znižala za 130 evrov na leto (glede na letos pa se mu bo zvišala za 130 evrov). Zaposlenemu s plačo v višini dveh povprečnih plač se bo neto plača znižala za 165 evrov na leto glede na zdajšnjo ureditev (glede na letos pa se mu bo zvišala za 165 evrov), tistim s plačo v višini šestih povprečnih plač pa za 1.790 evrov na leto. Poleg tega se zvišuje  meja, do katere se zaposlenemu prizna dodatna splošna olajšava, uvaja se nova olajšava za mlade do 29 let, in sicer v višini tisoč evrov, ter vrača najvišja, 50-odstotna stopnja dohodnine. Najemnine bodo po novem obdavčene 25-odstotno za razliko od zdaj, ko so obdavčene 15-odstotno.

Sara Kovač